Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Kērlings Phjončhanas olimpiskajās spēlēs ienāk ar jaunu disciplīnu

Linda Mangale
Linda Mangale

Kērlings Phjončhanas olimpiskajās spēlēs ienāk ar jaunu disciplīnu
N.Edins (Zviedrija)
Foto: WCF/Richard Gray

Olimpiskās spēles vienmēr tiek gaidītas ar nepacietību. Vislielākā no tām šoreiz ir kērlinga cienītājiem, jo šajās 2018.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, Dienvidkorejā kērlinga sacensības norisināsies visu spēļu garumā no 8. līdz 25.februārim. Bez nu jau ierastajiem sieviešu un vīriešu kērlinga turnīriem, šajās spēlēs debitēs jaukto pāru kērlinga disciplīna.

Kērlinga olimpisko spēļu vēsture aizsniedzas līdz pat 1924.gadam, kad pirmajās ziemas olimpiskajās spēlēs Šamonī, Francijā norisinājās arī vīriešu kērlinga komandu turnīrs. Līdz pat 2006.gadam tika uzskatīts, ka šis turnīrs bija tikai kā kērlinga paraugdemonstrējums un rezultāti netika oficiāli apstiprināti, tomēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) izcīnītās medaļas kērlinga turnīrā atzina par daļu no olimpiskās programmas. Lai gan turpmākajās olimpiskajās spēlēs šis sporta veids netika iekļauts, tomēr 1932., 1988., 1992., 1994.gadā tas olimpiskajās spēlēs parādījās kā paraugdemonstrējuma sporta veids, bet jau no 1998.gada Nagano spēlēm Japānā kērlings bija oficiālā ziemas olimpisko spēļu disciplīna.

Pēc 20 gadiem kērlings ziemas olimpiskajās spēlēs ir ne tikai kā oficiālais sporta veids, bet arī ir viens no straujāk augošajiem sporta veidiem pasaulē, jo kā rāda šīs spēles, tad tajās kērlingu varēs baudīt katru dienu. Vēl pirms olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas, 8.februārī sacensības uzsāks jaukto pāru komandas, kas pirmo reizi kērlinga vēsturē cīnīsies par olimpisko zeltu.

Astoņas jaukto pāru komandas, kas pārstāvēs ASV, Kanādu, Koreju, Ķīnu, Norvēģiju, Somiju Šveici un Olimpiskos sportistus no Krievijas, vispirms izspēlēs apļa turnīra kārtu, pēc kuras četras labākās turpinās cīņu par zelta medaļu, kas norisināsies 13.februārī. Par šī turnīra favorītiem uzskatāmi Olimpiskie sportisti no Krievijas A.Brizgalova/A.Krušeļņickijs, kuri patlaban atrodas šīs sezonas pasaules tūres ranga pirmajā pozīcijā, bet 2016.gadā ieguva pasaules čempionu titulu. Viņiem sīvu konkurenci sastādīs Šveices komanda Dž.Pereta/M.Rioss, kuri ir pašreizējie pasaules čempioni un pasaules tūres rangā ierindojas 3.vietā, kā arī pagājušā pasaules čempionāta bronzas medaļnieki no Ķīnas R.Vanga/D.Ba un pasaules tūres ranga otrā spēcīgākā komanda no Norvēģijas K.Skasliene/M.Nedregotens. Protams arī pārējo valstu komandas ir gana spēcīgas un liks pasvīst līderiem, jo no 17 valstīm tieši šīs astoņas komandas iekļuva olimpiskajās spēlēs pateicoties 2016. un 2017.gada pasaules čempionātos sakrātajiem punktiem.

Pēc jaukto pāru turnīra 14.februārī sieviešu un vīriešu kērlinga komandas aizsāks savu gājienu nu jau pēc sestās olimpiskās zelta medaļas. Līdz šim Kanādas kērlingisti ir izcīnījuši visvairāk medaļas – 10, turklāt arī visvairāk zelta – 5. Toties kopsummā Eiropa (18) pārspēj Ameriku (11) par septiņām medaļām. Anete Norberga, Katrīne Lindāla, Eva Lunda un Anna Svaerda no Zviedrijas ir vienīgās kērlingistes, kuras izcīnījušas divas olimpiskās zelta medaļas.

Šajās olimpiskajās spēlēs sieviešu kērlinga turnīrs norisināsies starp ASV, Dānijas, Japānas, Lielbritānijas, Kanādas, Korejas, Ķīnas, Šveices, Zviedrijas un Olimpiskajiem sportistiem no Krievijas. Šo 10 komandu vidū atrodamas ļoti spēcīgas pasaules komandas, jo A.Haselborga (Zviedrija), E.Murheda (Lielbritānija), R.Homana (Kanāda), S.Tirinzoni (Šveice) un N.Rosa (ASV) patlaban atrodas šīs sezonas pasaules kērlinga tūres ranga pirmajā desmitniekā, līdz ar to cīņa par augstāko goda pjedestālu solās būt īpaši spraiga. Dalībnieku vidū ir Olimpisko sportistu no Krievijas V.Moisejeva komanda, kas 2016.gadā triumfēja Eiropas kērlinga čempionātā, kā arī trīs Āzijas pārstāvētās valstis, kuras negriezīs ceļu nevienai no pretiniecēm, jo šajā reģionā kērlinga līmenis pēdējo gadu laikā ir krietni vien audzis.

Vīriešu kērlinga komandu turnīrs norisināsies paralēli sieviešu turnīram. Šajās sacensībās piedalīsies komandas no ASV, Dānijas, Japānas, Itālijas, Kanādas, Korejas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Šveices un Zviedrijas. Par galveno favorītu uz zelta medaļu noteikti uzskatāma Zviedrijas N.Edina komanda, kuri jau četrus gadus pēc kārtas dominē Eiropā, izcīnot čempiona titulu, kā arī pasaules kērlinga tūres šīs sezonas rangā pašreiz atrodas pirmajā vietā. Viņam konkurenci sastādīs divkārtējais pasaules čempions no Kanādas K.Koe, pieredzējusī T.Ulsruda komanda no Norvēģijas un nepiekāpīgā šveiciešu komanda P.Dekrūza vadībā. Jāpiebilst, ka mājinieku Č.Kima pārstāvētā komanda, ieņemot 10.vietu šīs sezonas pasaules kērlinga tūres rangā, ir gatava cīnīties ar pasaules spēcīgākajiem par Phjončhanas olimpisko zeltu.

Gan sieviešu, gan vīriešu kērlinga turnīrā visas 10 komandas izspēlēs apļa turnīra kārtu – katra ar katru, pēc kuras četras labākās turpinās cīņas par medaļām. Pusfināla spēlēs vienā pārī tiksies 1.vieta ar 4.vietu, bet otrā duelī 2.vieta ar 3.vietu. Attiecīgi uzvarētāji cīnīsies par olimpisko zelta medaļu, bet zaudētāji noskaidros atlikušās bronzas īpašnieku.

Izšķirošās kērlinga spēles no Dienvidkorejas ar komentāriem latviešu valodā varēs skatīties Latvijas nacionālajā televīzijā LTV7, kā arī Eurosport kanālos.

Kērlinga turnīra mājas lapa: Olympic Winter Games PyeongChang 2018

Kērlinga spēļu pārraižu laiks LTV7:

13.februāris
09:10 – bronzas spēle jaukto pāru komandām
22:10 – fināla spēle jaukto pāru komandām
19.februāris
08:30 – viena no sieviešu vai vīriešu komandu apļa turnīra spēlēm
22.februāris
15:30 – pusfināla spēle vīriešu komandām
23.februāris
20:00 – bronzas spēle vīriešu komandām
24.februāris
16:25 – fināla spēle vīriešu komandām
22:10 – bronzas spēle sieviešu komandām
25.februāris
15:40 – fināla spēle sieviešu komandām

  +4 [+] [-]

, 2018-02-06 15:36, pirms 6 gadiem
Simpsoni arī šo paredzēja

  +1 [+] [-]

, 2018-02-06 16:55, pirms 6 gadiem
Kērlingā vajag ieviest stafeti.

  -1 [+] [-]

, 2018-02-06 17:11, pirms 6 gadiem
Kērlingā vajadzētu dažādas svara kategorijas ar atšķirīga smaguma gludekļiem. Vēl varētu izmantot slaucīšanu dažādās tehnikās, līdzīgi kā peldēšanā dažādās disciplīnas. Tā mierīgi var izspiest vēl kādus 20 medaļu komplektus gan večiem, gan vecenēm.

     [+] [-]

, 2018-02-06 17:43, pirms 6 gadiem
retais rakstīja: Simpsoni arī šo paredzēja
vai tad?

     [+] [-]

, 2018-02-06 17:45, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Kērlingā vajadzētu dažādas svara kategorijas ar atšķirīga smaguma gludekļiem. Vēl varētu izmantot slaucīšanu dažādās tehnikās, līdzīgi kā peldēšanā dažādās disciplīnas. Tā mierīgi var izspiest vēl kādus 20 medaļu komplektus gan večiem, gan vecenēm.
tad jau drīžak ieviest ātro kērlingu , tagad kādas 2-3 stundas mačs notiek

     [+] [-]

, 2018-02-06 17:47, pirms 6 gadiem
нapoд я нaрыл мeтoд кaк пoдкачaтcя домa, этoт мeтод oпиcан в блoгe одногo чувaкa. C нaчaла нe пoверил, но решил попpобовать ведь цeнa вoпроca копeeчнaя и был в шоке уже через неделю: cтaл уходить пивной живот, пpоявился преcc, подкaчaл pуки и cпину. Тeперь жeнa тожe зaхoтeлa попpoбовать увидeв мой peзультат и уже чeрез неделю убрaлa в тaлии пapу caнтимeтpов и это вce бeз диeт и cпopтa. Вoт тот блог, повepьте тaм вce пpaвдa oпиcанo ---- Блог Дмитрия Якушева: Как легко накачать пресс?