Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Mūžībā devies Latvijas peldēšanas izcilnieks Juris Rode

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Mūžībā devies Latvijas peldēšanas izcilnieks Juris Rode
Juris Rode. Foto: swimming.lv

Latvijas peldēšanas sporta saime ir sēru vēsts - 88 gadu vecumā mūžībā devies Latvijas peldēšanas sporta izcilnieks. Juris Rode bija lielisks atlēts, stingrs un vienlaikus iedvesmojošs treneris, aizrautīgs sporta dzīves organizators un vadītājs.

Juris Rode (1933.) peldēšanai pievērsās 1949.gadā, startējot VEF rūpnīcas spartakiādes peldēšanas sacensībās, kad arī nolēmis sākt trenēties nopietni, jo “ar prasmēm, kuras ieguvu ganu gaitās Cēsu pagasta “Lejaspeļu” pirts dīķī, man likās par maz”. Jau pirmajā treniņu sezonā, kura tika aizvadīta savas vienīgās treneres Lilijas Pētersones vadībā, Rode uzrādīja tam laikam pieklājīgu rezultātu 100m brīvā stila distancē (1 minūte un 14 sekundes) un tika uzņemts republikas izlasē dalībai PSRS jaunatnes meistarsacīkstēs, kur izcīnīja 5. vietu. Tai pašā sezonā Rode republiku pārstāvēja arī PSRS čempionātā un Baltijas spartakiādē.

Latvijas PSR čempiona titulu 100m brīvajā stilā Rode pirmo reizi izcīnīja 1952. gadā un šajā distancē republikas čempiona godā noturējās sešus gadu, līdz 1957. gadam, kad pārstāja nopietni trenēties. Šajā laika posmā Rode labojis republikas rekordus vairākkārtīgi – sākot no 1:04.9 (1953.) līdz 1:02.7.

Pārtraucot aktīvās peldētāja gaitas, Rode palika peldēšanas sportā un sāka strādāt par treneri SB “Dinamo”, Liepājā, VEF peldbaseinā, SB “Daugava”, kā arī Rīgas Specializētajā peldēšanas skolā (RSPS), kur ilgus gadus bija arī sporta skolas direktors. Savā ilgstošajā trenera karjerā Rode ir sagatavojis desmitiem Latvijas sporta meistarus, Latvijas čempionus un Latvijas izlases dalībniekus, kas godam pārstāvējuši Latviju arī starptautiskā mērogā.

2013. gadā izcilais treneris saņēma Rīgas domes apbalvojumu par mūža ieguldījumu sportā, bet 2017. gadā par pašaizliedzīgo mūža ieguldījumu peldēšanas sporta attīstībā Juris Rode tika iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri un apbalvots ar valsts augstāko apbalvojumu.

Latvijas Peldēšanas federācija izsaka līdzjūtību tuviniekiem šajā grūtajā sēru brīdī.

Atvadīšanās notiks 19.novembrī.

Izmantotie resursi:
swimming.lv