Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Olimpietis Dūda peldētājiem par labotu Latvijas rekordu piedāvā prēmiju

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Olimpietis Dūda peldētājiem par labotu Latvijas rekordu piedāvā prēmiju
A.Dūda un Ņ.Gorbatko. Foto no sportistu personīgā arhīva.

Lai veicinātu un motivētu jaunos peldētājus Latvijā, Jelgavas olimpietis peldēšanā Andrejs Dūda izsludinājis 500 eiro lielu prēmiju par katra viņam piederoša Latvijas rekorda labošanu.

Andrejam Dūdam šobrīd pieder septiņi Latvijas rekordi – seši 25 metru baseinā un viens 50 metru baseinā. Vecākais no tiem uzstādīts pirms 20 gadiem, bet pārējie – pirms 13 gadiem. "Es daudz runāju ar peldētājiem, dodu padomus, bet tagad izšķīros arī par šādu simbolisku soli, kas, ceru motivēs jaunos peldētājus strādāt vairāk un cītīgāk," stāsta Dūda. "Nav daudz lietu, kas spētu motivēt jaunos sportistus. Mani pašu savā laikā nauda ļoti motivēja. Atceros, kad man bija 16–17 gadi, tētis par 1. vietu Latvijas čempionātā piesolīja 150 latus. Vau, mana iespēja nopelnīt pirmo īsto lielo naudu! Ceru, ka arī mana iniciatīva kādam peldētājam iedos motivāciju strādāt vairāk," tā olimpietis Dūda, piebilstot, ka Latvijas Peldēšanas federācija par Latvijas rekorda uzstādīšanu sportistam piešķir 25 eiro balvu. "Mans nolūks ir nevis kritizēt Peldēšanas savienību, bet gan motivēt sportistus," uzsver Latvijas rekordists.

Viņa piedāvājums ir beztermiņa – labojot jebkuru no šobrīd spēkā esošajiem Andrejam Dūdam piederošajiem Latvijas rekordiem, peldētājs saņems prēmiju. Jelgavniekam pieder septiņi rekordi:

- 50 metros brīvajā stilā (25 metru baseinā) – 0:21,98 sekundes (uzstādīts 10.12.2009.),
- 100 metros uz muguras (25 metru baseinā) – 0:51,85 sekundes (uzstādīts 12.12.2009.),
- 50 metros tauriņstilā (25 metru baseinā) – 0:23,24 sekundes (uzstādīts 13.12.2009.),
- 100 metros tauriņstilā (25 metru baseinā) – 0:51,83 sekundes (uzstādīts 10.12.2009.),
- 200 metros tauriņstilā (25 metru baseinā) – 2:01,20 minūtes (uzstādīts 26.01.2002.),
- 100 metros kompleksajā peldējumā (25 metru baseinā) – 0:53,74 sekundes (uzstādīts 12.12.2009.),
- 50 metros tauriņstilā (50 metru baseinā) – 0:24,03 sekundes (uzstādīts 26.07.2009.).

"Prognozēju, ka pirmais kritīs rekords 200 metros tauriņstilā, bet kopumā mana iniciatīva rezultātus nesīs nākotnē," norāda Andrejs, piebilstot, ka, ja kādu no rekordiem uzlabos Jelgavas peldētāji, tas būs divtik liels prieks un gandarījums.

Viņa iniciatīvai atsaucies vēl viens bijušais Jelgavas Specializētās peldēšanas skolas audzēknis Ņikita Gorbatko, kurš ir gatavs piešķirt papildu 250 eiro, ja rekorda labotājs būs nopeldējis distanci noteiktā laikā, turklāt izdarījis to 2022. gadā. Tiesa, tad gan attiecas tikai uz rekordiem tauriņstilā. "Es, tāpat kā Andrejs, esmu bijušais peldētājs, sporta meistars, un gribu redzēt Latvijas peldētājus pasaules topa trijniekā. Ja lietuvieši un igauņi to var, kāpēc lai mēs nevarētu? Jauniešiem tikai jāmaina uztveres perspektīva un jāizvirza attiecīgi mērķi. Rezultāti, par kuru sasniegšanu esmu gatavs sportistam piešķirt naudas prēmiju, ir Eiropas top 20 peldētāju līmenis. Galu galā, lai sasniegtu lielus rezultātus, ir jāizvirza lieli mērķi, un jātic, ka mums tas ir pa spēkam," uzsver Gorbatko.

Gorbatko 250 eiro peldētājam piešķirs, ja viņš 2022. gadā 25 metru baseinā 50 metrus tauriņstilā nopeldēs ātrāk par 23 sekundēm, 100 metrus – ātrāk par 51 sekundi, 200 metrus – ātrāk par divām minūtēm, savukārt 50 metru baseinā 50 metrus tauriņstilā – ātrāk par 23,50 sekundēm. "Kad es trenējos peldēšanā, gribēju būt profesionāls sportists, bet neredzēju iespējas ar to pelnīt naudu. Pievienojoties Andreja Dūdas iniciatīvai, es gribu peldētājiem parādīt, ka ar sportu var pelnīt naudu, bet tev ir jābūt Eiropas un pasaules topa līmenī," uzskata Ņ.Gorbatko. Viņš cer: kad kritīs pirmais rekords, tas izraisīs sniega bumbas efektu, un peldētāju motivācija un rezultāti augs, un, viņaprāt, nekas tik ļoti neattīsta sporta veidu kā izcīnīta olimpiskā medaļa.

Jāpiebilst, ka Andrejs Dūda piedalījies olimpiskajās spēlēs 2004. gadā Atēnās un 2008. gadā Pekinā. Šobrīd viņš dzīvo starp divām valstīm – Latviju un ASV – un Jelgavā ir nodibinājis vecmeistaru peldēšanas klubu, savukārt Ņ.Gorbatko 16 gadu vecumā devās uz ASV, kur trenējās peldēšanā pie A.Dūdas. Šobrīd Ņ.Gorbatko ir nodibinājis uzņēmumu, kas piedāvā būvniecības procesa drošību veicinošus viedos risinājumus.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas pašvaldības iestāde "Sporta servisa centrs"

     [+] [-]

, 2022-07-19 18:24, pirms 2 gadiem
Paldies par iniciatīvu!
Mūsu vietējie gan tā nevar....

     [+] [-]

, 2022-07-19 18:52, pirms 2 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Paldies par iniciatīvu!
Mūsu vietējie gan tā nevar....
cik nu kuram rocība ļauj un daži rekordisti vēl paši jauni. Iniciatīva, protams, ļoti apsveicama.

  -1 [+] [-]

, 2022-07-19 23:20, pirms 2 gadiem
Pederacija sola 25€, viņiem pašiem nav kauns . 😡🤬

     [+] [-]

, 2022-07-20 08:04, pirms 2 gadiem
Jauka iniciatīva, bet diez vai tas ir pietiekams priekšnosacījums rezultāta sasniegšanai. Atgādināšu, ka Latvijas valsts sola vienas no augstākajām prēmijām par OS medaļām - cik daudzus sportistus šie potenciālie 142 000 EUR ir motivējuši izcīnīt OS medaļas un cik daudz tās ir izcīnījuši? Sportā rezultāts sākas no pamatvajadzību (treniņu procesa) nodrošināšanas un tas arī ir katras federācijas primārais uzdevums, nevis solīt prēmijas par rekordiem. Turklāt jāņem vērā, ka daži Dūdas rekordi ir visnotaļ zema līmeņa - piemēram, rekorda labojums 200m tauriņstilā nebūtu pietiekami, lai pat iekļūtu Latvijas izlases pieaugušo sastāvā, nemaz nerunājot par augstākiem mērķiem. Un par iekļūšanu izlasē federācija piešķir sportistam krietni lielākus finanšu līdzekļus, kas mērāmi tūkstošos.
Otrkārt, Dūdas kungs (nezināšanas vai populisma dēļ) ir nedaudz samelojies - Peldēšanas federācijas mājaslapā ir atrodams, ka Eiropas un pasaules čempionātos par Latvijas rekordu sportists saņem 200 EUR (+100 EUR trenerim). Turpat ir atrodams arī tas, ka par kvalificēšanos EČ pusfinālam sportists saņemtu 600 EUR prēmiju (+ 300 EUR trenerim), bet nez kāpēc tas nav spējis pietiekami "motivēt" jaunos sportistus un iekļūt TOP16. Droši vien tāpēc, ka ar gribēšanu noraut piķi vien nepietiek... ir vajadzīgs kaut kas vairāk

     [+] [-]

, 2022-07-20 10:10, pirms 2 gadiem
Ne viss ir zelts rakstīja: Jauka iniciatīva, bet diez vai tas ir pietiekams priekšnosacījums rezultāta sasniegšanai. Atgādināšu, ka Latvijas valsts sola vienas no augstākajām prēmijām par OS medaļām - cik daudzus sportistus šie potenciālie 142 000 EUR ir motivējuši izcīnīt OS medaļas un cik daudz tās ir izcīnījuši? Sportā rezultāts sākas no pamatvajadzību (treniņu procesa) nodrošināšanas un tas arī ir katras federācijas primārais uzdevums, nevis solīt prēmijas par rekordiem. Turklāt jāņem vērā, ka daži Dūdas rekordi ir visnotaļ zema līmeņa - piemēram, rekorda labojums 200m tauriņstilā nebūtu pietiekami, lai pat iekļūtu Latvijas izlases pieaugušo sastāvā, nemaz nerunājot par augstākiem mērķiem. Un par iekļūšanu izlasē federācija piešķir sportistam krietni lielākus finanšu līdzekļus, kas mērāmi tūkstošos.
Otrkārt, Dūdas kungs (nezināšanas vai populisma dēļ) ir nedaudz samelojies - Peldēšanas federācijas mājaslapā ir atrodams, ka Eiropas un pasaules čempionātos par Latvijas rekordu sportists saņem 200 EUR (+100 EUR trenerim). Turpat ir atrodams arī tas, ka par kvalificēšanos EČ pusfinālam sportists saņemtu 600 EUR prēmiju (+ 300 EUR trenerim), bet nez kāpēc tas nav spējis pietiekami "motivēt" jaunos sportistus un iekļūt TOP16. Droši vien tāpēc, ka ar gribēšanu noraut piķi vien nepietiek... ir vajadzīgs kaut kas vairāk
var piekrist Tavam rakstītajam, bet jāpatur prātā, ka Dūdas iniciatīva ir privāta. Tā nav sitēma, par kuru rūpējas fedrāciju vai valsts spora programmās. Vienkārši pozitīvs žests, lai sekmētu attīstību savā sporta veidā.

     [+] [-]

, 2022-07-20 12:55, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: var piekrist Tavam rakstītajam, bet jāpatur prātā, ka Dūdas iniciatīva ir privāta. Tā nav sitēma, par kuru rūpējas fedrāciju vai valsts spora programmās. Vienkārši pozitīvs žests, lai sekmētu attīstību savā sporta veidā.
Šaubu nav, iniciatīva ir ļoti apsveicama un gan Dūdas, gan Peldēšanas sporta atbalsta fonda sniegtais atbalsts peldētājiem ir kaut kas svaigs un pozitīvs Latvijas sportā, bet nevajag pārspīlēt prēmiju ietekmi uz sportistu motivāciju un iespējām sasniegt augstus rezultātus.

     [+] [-]

, 2022-07-20 13:08, pirms 2 gadiem
Ne viss ir zelts rakstīja: Šaubu nav, iniciatīva ir ļoti apsveicama un gan Dūdas, gan Peldēšanas sporta atbalsta fonda sniegtais atbalsts peldētājiem ir kaut kas svaigs un pozitīvs Latvijas sportā, bet nevajag pārspīlēt prēmiju ietekmi uz sportistu motivāciju un iespējām sasniegt augstus rezultātus.
piekrītu - motivācija ir viena lieta, bet spējas uz labim rezultātiem tas vien negarantē.