Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Šveices tramplīnlēkšanas leģenda Amans gatavs septītajām olimpiskajām spēlēm

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Šveices tramplīnlēkšanas leģenda Amans gatavs septītajām olimpiskajām spēlēm
Simons Amans. Foto: EPA/Scanpix

Straujiem soļiem tuvojas Pekinas olimpiskās spēles, kuras jau septītās būs Šveices tramplīnlēcējam Simonam Amanam. Tādējādi Amans, kurš olimpiskajās spēlēs izcīnījis četras zelta medaļas, kļūs par savas valsts pieredzes bagātāko olimpieti.

Simons Amans savu debiju olimpiskajās spēlēs piedzīvoja 1998. gadā Nagano, kur abās individuālajās sacensībās ierindojās 35. un 39. vietā, bet komandu sacensībās tika pie sestās vietas. Amana olimpiskās spēles, kas aizsāka viņa ēru tramplīnlēkšanā, bija pēc četriem gadiem Soltleiksitijā, kur viņš trīs dienu laikā tika pie divām zelta medaļām.

2006. gadā Turīnā šveicietis principā izgāzās, nespējot iekļūt pat labāko desmitniekā, bet 2010. gadā Vankūverā uzmirdzēja no jauna, paņemot vēl divas zelta medaļas un ierakstot savu vārdu olimpiskajā vēsturē, jo vēl vienam nav izdevies izcīnīt četrus zeltus tramplīnlēkšanā olimpiskajās spēlēs individuālajās sacensībās. Pēc tam jau sākās Amana noriets tramplīnlēkšanā, bet mest mieru šveicietis vēl nav gatavs.

Pēdējos gados Šveices tramplīnlēkšanas leģendas rezultāti vairs nav tik spoži, savā 24. Pasaules kausa sezonā Amanam nespējot iekļūt labāko desmitniekā (šosezon kopvērtējum 34. pozīcijā), tomēr viņš ticis pie iespējas startēt savās septītajās olimpiskajās spēlēs, kas ir jauns rekords starp Šveices olimpiešiem. Amans tādējādi kļūs arī par trešo tramplīnlēcēju, kurš piedalījies vismaz septiņās olimpiskajās spēlēs, kamēr par vienām vairāk ir Japānas tramplīnlēcējam Noriaki Kasai.

"Tajā visā vēljoprojām ir tik daudz prieka, neskatoties uz to, ka nav nekādu sasniegumu. Katrs lēciens ir kā puzle, ko vajag atkost. Ir tika daudzas lietas, kas jāņem vērā - pareiza pozīcija, vējš, lēciens, leņķis, tramplīna uzbūve kalnā, trajektorija, slēpju pozīcija un tā tālāk. Dažās sekundēs, traucoties ar 90 kilometriem stundā, jāpieņem virkne lēmumu. To vien gaidu, kad, esot tur augšā, iedegsies zaļā gaisma un viss būs atkarīgs no manis," par savu kaislību stāsta Amans. Arī savā olimpiskajā anketā ambīciju sadaļā šveicietis norādījis, ka sezonas mērķis ir: "Lēkt tālu ar stilu", bet karjeras mērķi: "Vairs nav".

Šveicē Amanu sāk salīdzināt ar citu valsts un pasaules sporta ikonu tenisistu Rodžeru Federeru: "Es arī saredzu līdzības. Viņš vēlas būt vesels, kad beigs karjeru. Es lēkšu tik ilgi, kamēr to izbaudīšu. Daļa no šī sporta nav par katru cenu mirdzēt. Es nedomāju aiziet no tā, kad esmu virsotnē, bet tad, kad būšu no sevis izspiedis visu."

Simons Amans savām četrām olimpiskajām zelta medaļām karjerā pievienojis arī divus pasaules čempiona titulus, izcīnījis vienu sudrabu un divas bronzas. Tāpat viņš 2009./2010. gada sezonā ieguva Lielo kristāla globusu par uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā, bet vēl divas reizes bijis otrais un reizi trešais. Kopumā viņš uzvarējis 23 sacensībās Pasaules kausa ietvaros, no kurām pēdējā bija 2014./2015. gada sezonā.

Simona Amana rezultāti olimpiskajās spēlēs

SpēlesNormālais tramplīnsLielais tramplīnsKomandu sacensības
1998 Nagano35.v.39.v.6.v.
2002 Soltleiksitija1.v.1.v.7.v.
2006 Turīna38.v.15.v.7.v.
2010 Vankūvera1.v.1.v.-
2014 Soči17.v.23.v.-
2018 Phjončhana11.v.13.v.-

Izmantotie resursi: https://olympics.com/en/news/ski-ju...

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

     [+] [-]

, 2022-01-29 15:23, pirms 3 gadiem
Toties cits tramplīnlēkšanas leģenda polis Stohs tieši uz OS ir izcilā formā, ka parāda vakardienas lēcieni Vilingenā, kur tas uzvarēja kvalifikācijā. Nebūšu izbrīnīts, ja viņš arī Pekinā paņems kādu no trīs (viena komandu ieskaitē) iespējamām zelta medaļām. Apbrīnojamas spējas būt labā formā tieši uz OS.

     [+] [-]

, 2022-01-29 16:14, pirms 3 gadiem
Nupat atminu pirms 20 gadiem taads maz puika izskatiijaas taads Harijs Poters

     [+] [-]

, 2022-01-30 05:47, pirms 3 gadiem
LTpirags rakstīja: Nupat atminu pirms 20 gadiem taads maz puika izskatiijaas taads Harijs Poters
Precīzi