Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Afganistānas paralimpisko spēļu dalībnieki evakuēti no valsts, dalība spēlēs neskaidra

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Afganistānas paralimpisko spēļu dalībnieki evakuēti no valsts, dalība spēlēs neskaidra
Afganistānas karogu ienes Tokijas stadionā. Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Paralimpiskā komiteja informējusi, ka divi sportisti no Afganistānas, kuri bija kvalificējušies startam Tokijas paralimpiskajās spēlēs, ir droši evakuēti no Afganistānas, un šobrīd atrodas drošā vietā, kur saņem psihologu atbalstu. Dalība spēlēs gan ir neskaidra.

Paralimpiskās spēles Tokijā notiek no 24. augusta līdz 5. septembrim. Tajā piedalās arī septiņi Latvijas paralimpieši.

Pirmo reizi Afganistānas vēsturē kāda sieviete bija kvalificējusies startam paralimpiskajās spēlēs, kas piedalītos taekvondo sacensībās. Bez Hudadi starts bija paredzēts arī vienam vīrietim, taču pēc tam, kad Afganistānā pēc ASV paziņojuma izvest karaspēku no valsts varu pārņēma Islāma fundamentālistu grupējums ''Taliban'', valstī sākās panika un jukas. Daļa iedzīvotāju pēc iespējas ātrāk vēlējās pamest valsti, baidoties no iespējamām represijām, kādas nācās piedzīvot pirmajā ''Taliban'' valdīšanas laikā.

Abi paralimpisko spēļu dalībnieki lūdza palīdzību izkļūšanai no valsts un Starptautiskā Paralimpiskā komiteja apstiprinājusi, ka sportisti atrodas drošībā un spējuši izkļūt no Afganistānas. ''Pūliņi palīdzēt izkļūt no valsts ir guvuši panākumus un šobrīd abi atrodas drošā vietā. Neteiksim, kur viņi ir, jo šis nav par sportu, bet gan cilvēku dzīvībām un viņu drošību. Abi izgājuši cauri traumatiskam laikam un šobrīd saņem psiholoģisku palīdzību,'' teikts komitejas paziņojumā.

Otrdien atklāšanas ceremonijā Afganistānas karogu nesa paralimpisko spēļu brīvprātīgais.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/disabilit...