Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Parabobslejists Klots: "Mums kamanas ir vienādas, un rezultātu nosaka braukšana"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Parabobslejists Klots: "Mums kamanas ir vienādas, un rezultātu nosaka braukšana"
Arturs Klots. Foto: Ģirts Kehris/LBSF

Parabobslejā visiem sportistiem kamanas ir vienādas, starts - vienāds, un rezultātu nosaka braukšana, sarunā ar LETA uzsvēra Pasaules kausa parabobslejā kopvērtējuma vicelīderis Arturs Klots.

Klots, kurš ar parabobsleju nodarbojas jau vairāk nekā desmit gadus, uzsver, ka šajā sporta veidā atšķirībā no bobsleja, daudz vairāk izšķir pilota braukšanas prasmes.

"Visa tehnika ir vienāda, kaut gan pilnīgi vienādas detaļas jau rūpnīca uzražot nevar. Tāpēc mazliet savādākas kamanas sanāk, bet starpība rezultātā ir virāžu izbraukšanā," skaidro Klots.

Viņš stāsta, ka sportistiem ir nepilna nedēļa, kas tiek dota, lai aprastu ar braucamo.

"Braucamo izloze notiek pirms treniņiem. Aizbraucam uz sacensībām, tad notiek kamanu un starta numuru izloze, otrajā dienā sportistiem startējot pretējā secībā. Kamanas tiek izlozētas visai nedēļai, un ar tām visu nedēļu braucam," stāsta parabobslejists.

Viņš saka, ka nākamajā Pasaules kausa posmā tās visdrīzāk būs citas kamanas, taču, ja paveicas, var arī divus posmus pēc kārtas ar vienām kamanām nobraukt.

"Nav tādu mīļāko kamanu," saka Klots, apstiprinot, ka tās pēc savām tehniskajām īpašībām ir ļoti līdzīgas.

"Mums piešķir arī slidas, un vienīgais, ko varam paši izdarīt, ir tās uzpulēt. Tiek dots noteikts laiks, un visi kopā ejam un katrs savas slidas pulējam," par gatavošanās procesu sacensībām saka sportists.

Viņš norāda, ka slidas ņemt līdzi no vietas, kur tās tiek glabātas un pulētas, nav iespējams. Kamanas tiek apgāztas otrādi, slidas uzpulētas, un kamanas nonāk atpakaļ glabātavā.

"Tas ir tāpēc, lai mūsu sporta veids nebūtu tik dārgs, lai visas kamanas būtu vienādas, visas slidas - vienādas un lai vienai valstij nebūtu liela pārsvara," uzsver Klots.

"Mums vairāk viss ir atkarīgs no braukšanas prasmes, galvas un fiziskās sagatavotības," viņš saka.

Sportists atgādina, ka parabobslejā ir starta sistēma, kas visus sacensību dalībniekus iestumj vienādi. Tāpēc visiem sanāk ļoti līdzīgs starta laiks.

Izredzes vienādo arī pieļautā svara noteikumi.

"Mums atļautais svars sportistiem ir 100 kilogrami. Ja sportists sver 80 kilogramus, viņš kamanās drīkst ielikt papildu 20 kilogramus. Tāpēc nekādu lielo priekšrocību nevienam nav," atklāj Klots.

"Jābūt reakcijai, svaigai galvai un koncentrācijai trasē. Ja aizdomājies par kaut ko citu un neesi gatavs braucieniem, nekas nesanāk," saka Latvijas titulētākais parabobslejists.

Viņš skaidro, ka maksimālai koncentrācijai jābūt līdz finišam. Tāpat, it sevišķi, ja trases nav zināma no galvas, liela loma ir reakcijai un pieredzei, lai pēc iespējas labāk un ātrāk varētu labot kļūdas.

Liela nozīme ir psiholoģiskajai sagatavotībai.

"Ir bijis tā, ka treniņu laikā kāds brauc labi, bet pienāk sacensības, un viss nojūk. Nevar pabraukt," saka divkārtējais pasaules čempions.

Pēdējā Pasaules kausa posmā aizvadītajā nedēļā Klots Šveices trasē Sanktmoricā zaudēja Pasaules kausa kopvērtējuma līdera pozīcijas. Ceturtdien pirmajā no diviem paredzētajiem posmiem viņš ierindojās 12. vietā, bet piektdien paredzētās sacīkstes, kas vienlaicīgi bija ieplānotas kā Eiropas čempionāts, nenotika pārāk silto laika apstākļu dēļ.

Pēc aizvadītajiem pieciem posmiem Klots ar 995 punktiem ieņem otro vietu, vienu punktu zaudējot Korijam Mapam no Lielbritānijas, kurš ceturtdien bija trešais. Trešais kopvērtējumā ar 956 punktiem ir ASV parabobslejists Roberto Balks.

Eiropas čempionāts ir pārcelts uz šonedēļ Norvēģijas trasē Lillehammerā, kur šosezon jau ir braukts, notiekošo Pasaules kausa posmu. Plānots, ka tur parabobslejisti cīnīsies arī par pasaules meistarsacīkšu zelta medaļām.

Pēdējie divi Pasaules kausa posmi marta beigās notiks Francijas trasē Laplaņā.

Klots ir divkārtējs pasaules čempions, uzvarot 2017. gadā Sanktmoricā un gadu vēlāk Lillehammerā, un divkārtējs Eiropas čempionāta uzvarētājs, triumfējot 2017. gadā Vācijas trasē Oberhofā un iepriekšējā sezonā Austrijas trasē Īglsā.