Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

44. čempionāts 60. dzimšanas dienas priekšvakarā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

44. čempionāts 60. dzimšanas dienas priekšvakarā
Vai Ķasts Puodžuks iegūs savu 11. medaļu Latvijas čempionātos spīdvejā?

Svētdien Daugavpils "Lokomotīves" spīdveja stadionā risināsies Latvijas 44. čempionāts. Arī šoreiz tas būs atklātais čempionāts - proti, ar ārzemju spīdvejistu piedalīšanos - un tas būs čempionāts jubilejas priekšvakarā - 2023. gadā aprit 60 gadi kopš izveidota pirmā spīdveja komanda Latvijā - Daugavpils "Lokomotīve" (pirmajās divās sezonās nosaukums bija "Iskra").

Uzreiz jāteic, ka 44. čempionātā nepiedalīsies pašreiz startautiskajā līmenī labākais Latvijas spīdvejists Andžejs Ļebedevs un viens no labākajiem junioriem pasaulē Francis Gusts. Andžejam piektdien Eiropas čempionāta pēdējais ceturtais finālposms Pardubicē (Čehija), sestdien - atbildes mačs Krosno "Cellfast Wilki" sastāvā Polijas 1. līgas finālā Zeļona Gurā, bet svētdien viņš jau iepriekš bija iekļaurs starp "Zlata Prilba" sacensību dalībniekiem Čehijā. Savukārt Francim labās kājas ceļa savainojuma dēļ sezona beigusies, nepieciešama operācija un ilgāja rehabilitācija. Tas gan nenozīmē, ka sacensības - to sākums svētdien jau plkst. 15 - būs mazāk interesantas. Varbūt pat otrādi, jo nav izteikta favorīta.

Visi pārējie pašmāju spīdvejisti piedalīsies un starp viņiem arī Oļegs Mihailovs, kurš aizvadītajā sezonā pārstāvēta vienu no spēcīgākajām (zaudēja pusfinālā) Polijas 1. līgas komandām Bidgoščas "Abramczyk Polonia". Mihailovs divreiz jau bija trešais, bet 2020. gadā kļuva par vicečempionu (pērn Latvijas čempionāts nenotika). Daniils Kolodinskis bija trešais 2020. gadā, bet Jevgeņijs Kostigovs kļuva par čempionu 2018. gadā un pēc ne visai sekmīgās šā gada sezonas pacentīsies reabilitāties sezonas pēdējās sacensībās.

Medaļām bagātākais ir pieredzējušākais - Ķasts Puodžuks. Viņa rēķinā pavisam ir 10 medaļas un trīs no tām čempiona medaļas (desmit medaļas un no tām arī trīs čempiona medaļas vēl ir "Optibet Lokomotīve" trenerim Nikolajam Kokinam). Savu pirmo medaļu - par otro vietu - Ķasts ieguva vēl 2003. gadā, būdams tikai 17 gadus vecs, bet jau pēc gada viņš pirmo reizi kļuva par čempionu starp pieaugušajiem (junioru konkurencē Ķastam ir pieci tituli).

Starp junioriem - motobraucēji, kuri nav vecāki par 21 gadu - galvenie favorīti ir divi - Ernests Matjušonoks (bija trešais junioru konkurencē 2019. gadā) un Ričards Ansviesulis. Pēc savainojuma otro reizi šosezon atgriezās mototrekā Artjoms Juhno, kurš nesen ieņēma 5. vietu "Nice" kausa izcīņas finālā Polijā. Vēl no pašmāju junioriem startēs Māris Streļcovs, bet vēl viens šā gada U19 Eiropas vicečempions pāriem un galvenais Gusta palīgs Ņikita Kauliņš nolēmis beigt braukšanu...

Starp ārzemju spīdvejistiem pazīstamākais ir zviedrs Ludvigs Lidgrens. Fredrika Lindgrena (viens no GP seriāla līderiem, pēdējā posmā bija finālā otrais) jaunākais brālis pērn Zviedrijas čempionātā bija astotais, bet šogad - piektais. Labu sezonu Polijas U24 Ekstralīgā Ļubļinas "Motor" rindās aizvadīja soms Anti Vuolass, būs arī viņa vecākais brālis Nīlo un vēl viens somu spīdvejists Niklass Sējriē. No Polijas atbrauks Roberts Hmeļs no Poznaņas komandas, Tomašs Orvats no Pilas komandas un 17 gadus vecais Lehs Hlebovskis no Ribņikas komandas. Interesanti būs vavērot dāni Tobiasu Tomsenu no spīdveja kluba "Brovst" (Dānijas 1. līga).

Visvairāk - piecus - Latvijas čempiona titulus ir ieguvis Andrejs Koroļovs, bet starp junioriem pa piecie tituliem ir Puodžukam un Maksimam Andrejevam. Abi šie rekordi šogad netiek apdraudēti. Vēl vairāk - starp junioriem būs pilnīgi jauns čempions, bet pieaugušo konkurencē Latvijas čempionu godā no pašreizējiem dalībniekiem ir bijuši tikai Puodžuks un Kostigovs.