Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevs: "Bija mērķis salauzt finālu sienu, kura vēl nebija pārvarēta"

Juris Grīns
Juris Grīns

Ļebedevs: "Bija mērķis salauzt finālu sienu, kura vēl nebija pārvarēta"
Andžejs Ļebedevs. Foto: FIM Speedway

FIM pasaules spīdveja čempionāta jeb FIM "Speedway Grand Prix" 2024. gada sezonas desmitajā posmā "Deluxe Homeart FIM Speedway GP of Denmark – Vojens" Latvijas spīdvejam vēsturisku panākumu sasniedza Andžejs Ļebedevs, pirmo reizi karjerā iekļūstot pasaules čempionāta posma finālbraucienā jeb pirmajā četriniekā. Sportists atzina, ka beidzot izdevies salauzt "finālu sienu".

FIM pasaules spīdveja čempionāta jeb FIM Speedway Grand Prix 2024. gada sezonas desmitajā posmā Deluxe Homeart FIM Speedway GP of Denmark – Vojens Latvijas spīdvejam vēsturisku panākumu sasniedzis Andžejs Ļebedevs, pirmo reizi karjerā iekļūstot pasaules čempionāta posma finālbraucienā jeb pirmajā četriniekā. Sacensībās savu pirmo FIM SGP uzvaru karjerā svinēja brits Roberts Lamberts, kamēr otrajā vietā finišējušais polis Bartošs Zmarzļiks nodrošināja savu piekto pasaules čempiona titulu.

Jau sacensību pirmajā braucienā Andžejam Ļebedevam labs starts, tomēr otrajā taisnē viņam garām aizsteidzās mājinieks Anders Tomsens. Otro līkumu Tomsens veica ar plašu trajektoriju, izstumjot Ļebedevu vēl tālāk ārmalā, kā rezultātā pa iekšmalu garām aizsteidzās arī Zmarzļiks, brauciena finišā latvietim paliekot trešajā vietā un nopelnot vienu punktu.

Savā nākamajā braucienā Ļebedevs startēja no citiem braucējiem neparocīgā ārējā celiņa, tomēr latvietis spēja startēt visveiksmīgāk, aiztraucoties priekšā visiem konkurentiem. Brauciena turpinājumā Ļebedevam izdevās nosargāt pozīciju no nerimtīgiem Lamberta centieniem veikt apdzīšanas manevru, izcīnot uzvaru braucienā un trīs punktus. Ļebedevs uz starta stājās arī nākamajā braucienā (starp braucieniem gan bija ierastais treka sagatavošanas pārtraukums), vēlreiz startējot pārliecinoši. Četri stabili veikti apļi un Latvijas braucējs savam punktu krājumam pievienoja vēl trīs punktus.

Arī savā ceturtajā braucienā Andžejs startā bija visātrākais, tomēr pēc plaši veikta pirmā pagrieziena garām tika čehs Jans Kvehs un austrālietis Makss Frike. Finišā Ļebedevam trešā vieta un vēl viens punkts. Pamatsacensību noslēdzošajā braucienā Ļebedevs vēlreiz startēja no ārmalas, šoreiz pēc starta izvirzoties trešajā vietā. Atlikušais brauciens noslēdzās bez pozīciju maiņām, latvietim tiekot pie vēl viena punkta.

Pēc 20 sacensību braucieniem Ļebedevs ar deviņiem nopelnītiem punktiem ierindojās sestajā vietā, kvalificējoties savam piektajam pusfinālam karjerā. Pirmā vieta ar 12 punktiem Zmarzļikam, aiz kura pa 10 punktiem sakrāja polis Maciejs Janovskis, brits Lamberts un slovāks Martins Vaculiks. Ar identisku punktu skaitu kā Latvijas spīdvejistam pusfinālos iekļuva arī brits Dans Bjūlijs, polis Dominiks Kubera un dānis Rasmuss Jensens.

Ļebedevs uz starta stājās pirmajā pusfinālā, kopā ar Zmarzļiku, Vaculiku un Kuberu. Daugavpilietis sev izvēlējās ārējo starta celiņu, no kura izdevās veikt lielisku startu, pirmajā līkumā aizgriežot priekšā gan Vaculikam, gan Kuberam. Topošais čempions Zmarzļiks braucienu veica nevainojami, izcīnot kārtējo uzvaru, bet ļoti pārliecinošu sniegumu demonstrēja Ļebedevs, visu braucienu noturot otro pozīciju, kļūstot par pirmo Latvijas spīdveja braucēju, kurš prestižajā FIM Speedway Grand Prix pasaules čempionātā sasniedzis finālbraucienu jeb pirmo četrinieku.

Otrajā pusfinālā atlikušās divas ceļazīmes uz finālu sadalīja Bjūlijs, Jensens, Lamberts un Janovskis. Pēc starta vadībā izvirzījās Janovskis, tomēr Lamberts nemitīgi meklēja ceļu garām Polijas spīdvejistam. Tas gan britam neizdevās, paliekot otrajā vietā, tomēr abi veiksmīgi sasniedza finālbraucienu, Bjūliju un Jensenu atstājot trešajā un ceturtajā vietā.

Finālā vislabāk startēja Lamberts, nonākot brauciena vadībā, savukārt uzreiz pēc starta otrajā vietā uz mirki nonāca Ļebedevs. Otrajā virāžā gan latvietim strauji iekšmalā iebrauca titulētais Zmarzļiks, kamēr ārmalā garām aizsteidzās Janovskis, rezultātā Ļebedevam atkrītot uz ceturto pozīciju. Turpinājumā bez pozīciju maiņām, Lambertam izcīnot savu pirmo uzvaru karjerā. Otrā vieta Zmarzļikam, goda pjedestāla trešais pakāpiens Janovskim, bet karjeras labākajā startā OlyBet atbalstītajam spīdveja braucējam Ļebedevam ceturtā vieta Dānijas Grand Prix posma noslēgumā.
Zmarzļiks kopvērtējumā pirms pēdējā posma Toruņā sakrājis 159 punktus, kamēr tuvākajam sekotājam Lambertam ir 137 punkti, tādējādi Polijas spīdvejists sev nodrošināja piekto pasaules čempiona titulu, kļūstot par vienu no tituliem bagātākajiem spīdveja braucējiem pasaules čempionāta vēsturē.

“Šis ir neticami. Izcīnīt titulu ir pilnīgi cita sajūta, turklāt šis man ir kā hat-trick, jo tas ir trešais tituls pēc kārtas. Tik daudz gadus cīnīties par titulu ir tiešām sarežģīti gan manai ģimenei, gan komandai un visiem, kuri bijuši ap mani. Tāpēc milzīgs viņiem paldies, jo īpaši manai sievai un bērniem. Es nezinu, ko tagad teikt, jo pēdējos divus mēnešus to vien esmu darījis, kā domājis par motociklu un virāžām, bet tagad viss ir lieliski!” stāsta 2024. gada pasaules čempions Bartošs Zmarzļiks.

“Kas par sajūtām! Es zināju, ka man jātiek priekšā Bartošam, jo ar viņu ir grūti cīnīties. Kad tas izdevās pirmajā virāžā, es centos saglabāt mieru un finālā pēdējā līkumā jau meklēju finiša karogu. Šis nāca ļoti ilgi, šis ir lielisks brīdis, bet noteikti būšu vēl priecīgāks mazliet vēlāk. Jāturpina šādi, lai saglabātu otro pozīciju čempionāta kopvērtējumā, bet notikt var jebkas, tāpēc saglabāsim vēsu prātu un redzēsim, kas notiks Toruņā,” stāsta SGP Dānijas posma uzvarētājs Roberts Lamberts.

“Noteikti būtu vēl foršāka sajūta, ja būtu tur starp puišiem uz pjedestāla, bet kā jau biju teicis, man bija mērķis šosezon salauzt to finālu sienu, kura vēl nebija pārvarēta, un beidzot tas ir izdevies, esmu izcīnījis savu pirmo finālu. Esmu tiešām priecīgs, tā ir ceturtā vieta, bet tas ir mans augstākais Grand Prix panākums, un, es ticu, ka labākais vēl ir priekšā. Es visu savu dzīvi esmu smagi strādājis, lai būtu šeit, un es noteikti turpināšu darīt visu iespējamo. Es izdzīvoju sapni!” prieku pēc pirmā karjeras fināla neslēpj Latvijas labākais spīdveja braucējs Andžejs Ļebedevs.

Atzinīgus vārdus latvietim veltīja arī četrkārtējais pasaules čempions Gregs Henkoks: “Savulaik, kad es vēl sacentos, atceros, ka ik gadu Daugavpilī bija zēns, kurš braukāja pa pitiem uz riteņa, cēla gaisā priekšējo ratu (wheelie) un palīdzēja mums visiem nest mantas no mašīnām uz pitiem. Un tas atkārtojās katru gadu, kad ieradāmies Daugavpilī, tur bija šis zēns. Tas bija Andžejs Ļebedevs. Tas ir ļoti, ļoti iespaidīgi redzēt viņu šeit, esmu ļoti lepns. Viņam sagaida laba nākotne!”

2024. gada FIM Speedway Grand Prix sezonas noslēdzošais posms pēc divām nedēļām, 28. septembrī, norisināsies Polijas pilsētā Toruņā, savukārt dienu iepriekš, 27. septembrī sezonas noslēdzošais posms paredzēts FIM pasaules spīdveja čempionāta U-21 vecuma grupā jeb SGP2 dalībniekiem latvietim, kur starp dalībniekiem redzēsim latvieti Franci Gustu.