Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevam satriecošs sniegums un sasniegts pusfināls spīdveja PČ posmā Rīgā

Juris Grīns
Juris Grīns

Ļebedevam satriecošs sniegums un sasniegts pusfināls spīdveja PČ posmā Rīgā
Andžejs Ļebedevs. Foto: FIM Speedway

Pie skatītāju piepildītām tribīnēm Biķernieku trasē noslēdzies FIM pasaules spīdveja čempionāta jeb FIM Speedway Grand Prix sezonas devītais posms OlyBet FIM Speedway Grand Prix of Latvia – Riga. Aizraujošās un emocionālās sacensībās, kurās netrūka nedz apdzīšanu, nedz sāpīgu kritienu, nedz arī iespaidīgu cīņu un tehnisko prasmju demonstrējumu, otro uzvaru šogad izcīnot četrkārtējam pasaules čempionam Bartošam Žmaržļikam. Pēc satriecoša snieguma pamatbraucienos, izcīnītām četrām uzvarām un 14 no maksimāli pieejamiem 15 punktiem, Latvijas spīdveja braucējs Andžejs Ļebedevs sacensības noslēdzās pusfinālā, daugavpilietim sacensību kopvērtējumā ierindojoties septītajā pozīcijā.

Biķernieku trases spīdveja stadionā sanākušos skatītājus jau pirmajā sacensību braucienā priecēja divi Latvijas motosportisti – Andžejs Ļebedevs un Daniils Kolodinskis. Ļebedevam padevās lielisks starts, no ārmalas iebraucot priekšā konkurentiem. Ar katru apli pārsvars tika palielināts arvien vairāk, daugavpilietim izcīnot pārliecinošu brauciena uzvaru. Kolodinskis tikmēr palika ceturtais, netiekot pie punktiem.

Sacensību ceturtajā braucienā smagu kritienu piedzīvoja kvalifikācijas uzvarētājs Mikels Mihelsens un čempionāta kopvērtējuma līderis Bartošs Žmaržļiks. Ja Žmaržļiks trasi spēja pamest saviem spēkiem, tad Mihelsens tika nogādāts medicīnas iestādē, viņa vietu sacensību turpinājumā ieņemot rezervistiem no Latvijas – Francim Gustam un Ričardam Ansviesulim.

Savā otrajā braucienā Ļebedevs startēja no iekšmalas, bet arī šoreiz latvietim izdevās izvirzīties vadībā. Pirmā apļa garumā Ļebedevs aizstāvējās no austrālieša Maksa Frika apdzīšanas mēģinājumiem, dodoties pretim drošai uzvarai un vēl trīs punktiem. Kolodinskis savā braucienā finišēja trešais, tiekot pie viena punkta.

Arī trešajā braucienu kārtā Ļebedevs turpināja būt nepārspējams – izcils starts pēc kura Latvijas spīdvejists konkurentiem neatstāja nekādas cerības, nopelnot vēl 3 punktus brauciena finišā. Kolodinskis savā braucienā palika bez punktiem.

Ceturtajā braucienā Ļebedevu sagaidīja līdz tam brīdim lielākā konkurentu pretestība, četrkārtējam čempionam Žmaržļikam meklējot ceļu garām latvietim. Tas gan Polijas spīdvejistam neizdevās, Ļebedevam ovāciju pavadībā izcīnot jau ceturto OlyBet FIM Speedway Grand Prix of Latvia – Riga brauciena uzvaru. Ceturtās kārtas braucienā pie vēl viena punkta tika Daniils Kolodinskis.

Pēdējā braucienu kārtā Ļebedevs pēc pirmā līkuma nokļuva trešajā vietā, tomēr otrajā aplī izdevās apsteigt čehu Janu Kvehu, paceļoties uz otro pozīciju. Stabils atlikušais brauciens Andžejam Ļebedevam deva vēl divus punktus, savukārt pārliecinošu brauciena uzvaru izcīnīja brits Dans Bjūlijs. Ļebedevs pēc pamatsacensībām kopumā bija sakrājis 14 punktus, nodrošinot sev pārliecinošu līderpozīciju un pirmās celiņa izvēles tiesības pusfināla braucienam. Jāpiemin, ka tik daudz punktu kādā no FIM Speedway Grand Prix posmiem Latvijas spīdvejists vēl nebija sakrājis.
Daniils Kolodinskis tikmēr savas sacensības noslēdza tiekot pie vēl viena punkta – kopumā viņam trīs punkti un 14. vieta OlyBet FIM Speedway Grand Prix of Latvia – Riga sacensību noslēgumā. Mihelsena aizstājēji Gusts un Ansviesulis, katrs startēja pa divām reizēm, bet punktus Rīgas posmā neguva.

Aiz Ļebedeva pirmajā astotniekā ar 11 punktiem iekļuva arī Bjūlijs, pa 10 punktiem sakrāja polis Maciejs Janovskis, brits Roberts Lamberts un Makss Frike, bet ar deviņiem punktiem noslēdzošās pusfinālu vietas aizpildīja zviedrs Fredriks Lindgrēns, polis Žmaržļiks un dānis Leons Madsens.

Pirmajā pusfinālā ar Ļebedevu uz starta kopā stājās Lindgrēns, Lamberts un Žmaržļiks – pasaules spīdveja čempionāta 2024. gada sezonas trīs ātrākie braucēji. Startējot no izvēlētā ārmalas celiņa latvietim pirmajā līkumā priekšā aizsteidzās Lindgrēns ar Žmaržļiku. Lai arī Žmaržļiks bija tuvu lai piedzīvotu kritienu vienā no virāžām, viņam izdevās noturēties priekšā latvietim, bet brauciena beigās Ļebedevu apsteidza arī Lamberts, pēc izcili aizvadītās pamatsacensību kārtas latvietim samierinoties ar septīto vietu sacensību kopvērtējumā. Finālā iekļuva pieredzējušie spīdvejisti Lindgrēns un Žmaržļiks.

Otrajā pusfināla braucienā uz starta stājās Bjūlijs, Madsens, Frike un Janovskis. Bjūlijam jau pēc starta izdevās izvirzīties vadībā, kamēr aiz viņa palika Janovskis. Otrajā aplī Frikam izdevās veikt apdzīšanu, paceļoties uz otro pozīciju, šādā secībā sportistiem sasniedzot arī rūtaino finiša karogu – Bjūlijam un Frikam nodrošinot vietu finālbraucienā.

Finālā labs starts padevās Bjūlijam, tomēr Žmaržļiks pirmajā virāžā iebrauca iekšmalā un ar lielisku manevru apsteidza konkurentus, izvirzoties brauciena vadībā. Savu pozīciju polis noturēja līdz pat brauciena finišam, izcīnot savu 25. karjeras FIM Speedway Grand Prix uzvaru un otro uzvaru šajā sezonā. Otrajā vietā finišu sasniedza Lindgrēns, kuram izdevās noturēties priekšā Bjūlijam, Frikem paliekot uzreiz aiz goda pjedestāla.

“Šodiena bija liela drāma. Pirmajos braucienos nestartēju labi, es nejutos labi, jutu, ka nav pareizi regulējumi motociklam. Jutos lēns, tāpēc pēc kāda trešā brauciena teicu savai komandai, ka brauksim mierīgi un galvenais izcīnīt punktus kopvērtējumam. Tomēr pirms pusfināla es atkal jutos kā es, un sapratu, ka varu cīnīties. Pusfinālā un finālā gan man nebija labākās starta pozīcijas, bet esmu ļoti priecīgs, ka šodien uzvarēju, jo šīs nebija vieglas sacensības. Grūts vakars ar izcilu noslēgumu Rīgā,” stāsta sacensību uzvarētājs Bartošs Žmaržļiks, kurš pēc šī vakara sacensībām sezonas kopvērtējumā nevar noslīdēt zemāk par sesto vietu, tādējādi garantējot sev vietu arī 2025. gada FIM Speedway Grand Prix čempionāta braucēju pamatsastāvā.

“Kopumā jau bija labas sacensības, īpaši mans sniegums pamatbraucienos. Laikam pieļāvu kļūdu izvēloties starta celiņu pusfinālam. Tas bija mans mērķis, sasniegt manu pirmo finālu Latvijas fanu priekšā, bet izskatās, ka līdz finālam man vēl jāpagaida. Es ļoti ceru, ka mani fani, ģimeni, draugi izbaudīja šo vakaru. Pusfinālu latiņu es esmu pārvarējis, bet nu pienācis laiks nākamajam solim, jāiekļūst finālā un tad jau pārējais notiks. Es ļoti izbaudīju iespēju braukt savas ģimenes un fanu priekšā. Es domāju, katram māju sacensības ir īpašs notikums, daudzi arī bija atbraukuši atbalstīt mani no manas pilsētas Daugavpils. Tā ir tiešām īpaša sajūta, kad lielākā daļa tribīņu atbalsta tevi,” pēc finiša stāsta OlyBet atbalstītais Latvijas spīdvejists Andžejs Ļebedevs, kuram pēc pusfināla finiša sanākušie skatītāji aplaudēja kājās stāvot, pateicoties par demonstrēto sniegumu.

“Ļoti vēlējos izcīnīt uzvaru, tomēr Bartošs šodien finālā bija nepārspējams. Arī šie 18 punkti ir labs rezultāts, nebija slikts vakars. Pirms pusfināliem veicām izmaiņas regulējumos, un tas deva rezultātu. Kopumā jāsaka, nav slikti būt labākajam no pārējiem,” tā otrās vietas īpašnieks Fredriks Lindgrēns.

“Es vienmēr cīnos par uzvaru. Man sanāca labs fināla starts, likās, ka pat biju priekšā, tomēr mazliet kļūdījos pirmajā līkumā. Gribēju uzvarēt pirmajā aplī, bet pēc tam es sāku domāt, un tā nav pareizā lieta, ko darīt. Bartošs šovakar bija lielisks, neraugoties uz smago kritienu, viņš parādīja lielisku cīņu,” stāsta trešās vietas ieguvējs Dans Bjūlijs.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā Ļebedevs pēc Rīgas posma saglabā desmito vietu, bet pārsvaru čempionāta kopvērtējumā palielinājis Žmaržļiks, kurš nu ir 17 punktus priekšā tuvākajam sekotājam Lindgrēnam. FIM Speedway Grand Prix sezona turpināsies jau nākamajā nedēļas nogalē, kad 16 ātrākie pasaules spīdvejisti sacentīsies Vojensā, Dānijā, bet sezona pēc trīs nedēļām noslēgsies ar posmu Toruņā, Polijā.

Rezultāti:

  -2 [+] [-]

, 2024-09-08 08:23, pirms nedēļas
Paldies par pievienoto tabulu! Uzreiz daudz pārskatāmāk. Parādiet šo, lūdzu, Kreipānam...

P.S. Prasās arī kopvērtējuma tabula.

     [+] [-]

, 2024-09-08 08:38, pirms nedēļas
Damokla_zobens_23 rakstīja: Paldies par pievienoto tabulu! Uzreiz daudz pārskatāmāk. Parādiet šo, lūdzu, Kreipānam...

P.S. Prasās arī kopvērtējuma tabula.
Vai tad netiec mājas lapā? Andžejs izcils!!!

     [+] [-]

, 2024-09-08 08:42, pirms nedēļas
Kāpēc man jāiet mājaslapā? Par spīdveju man pietiktu ar kvalitatīvu Sportacentra pasniegto informāciju.

     [+] [-]

, 2024-09-08 09:24, pirms nedēļas
Pirmā sacensību fāze vnk izcila, labāk nevarētu vēlēties.
Otrajā sacensību fāzē vnk nočoukoja, diemžēl

     [+] [-]

, 2024-09-08 09:31, pirms nedēļas
Damokla_zobens_23 rakstīja: Kāpēc man jāiet mājaslapā? Par spīdveju man pietiktu ar kvalitatīvu Sportacentra pasniegto informāciju.
Kāpēc lai sportacentrs vienam indivīdam, es teiktu pensionāram, kam grūti ar google izmantošanu, speciāli liktu tabulu?

  -1 [+] [-]

, 2024-09-08 09:58, pirms nedēļas
Ja es skatīšos rezultātus katra sporta veida mājas lapā, tad man Sportacentrs nebūs vajadzīgs.

Jā, un ir daži sporta žurnālistikas pamatprincipi, kurus SC pārsvarā neievēro.

     [+] [-]

, 2024-09-08 10:00, pirms nedēļas
Ļebedevs pamatbraucienos pārliecinoši labākais. Bet kas pietrūka pusfinālā?

Pilnas tribīnes bija?

     [+] [-]

, 2024-09-08 12:21, pirms nedēļas
Damokla_zobens_23 rakstīja: Ļebedevs pamatbraucienos pārliecinoši labākais. Bet kas pietrūka pusfinālā?

Pilnas tribīnes bija?
peec juutaba video spriezhot jaa, - ar poljiem

     [+] [-]

, 2024-09-08 12:32, pirms nedēļas
Pateicoties Ļebedam, atmosfēra bija ugunīga!!!

     [+] [-]

, 2024-09-08 16:13, pirms nedēļas
D-Mob augšāmcēlies rakstīja: Kāpēc lai sportacentrs vienam indivīdam, es teiktu pensionāram, kam grūti ar google izmantošanu, speciāli liktu tabulu?
to sauc par kvalitatīvu darbu...
kamdēļ gan ceļu uzturētājam dēļ pensionāra lāpīt ciet bedrīti, lai apbrauc kā visi citi