Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Gusts - Krško, kvartets - Daugavpilī, Ļebedevs - Debrecenā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Gusts - Krško, kvartets - Daugavpilī, Ļebedevs - Debrecenā
Ričards Ansviesulis (no kreisās) un Ernests Matjušonoks

Pieci Latvijas spīdvejisti sestdien piedalīsies junioru pasaules čempionāta pusfinālos un visiem trim ir izredzes iekļūt finālā, lai piedalītos trijos GP2 posmos - tā tagad sauc junioru pasaules čempionāta finālposmus, kuri notiks paralēli trim lielajiem GP posmiem. Savukārt Andžejs Ļebedevs piedalīsies Eiropas čempionāta jeb SEC kvalifikācijas sacensībās Debrecenā (Ungārija).

Pagājušajā gadā pirmo reizi vēsturē junioru pasaules čempionāta finālposmos iekļuva trīs Latvijas spīdvejisti. Francis Gusts triju posmu summā ieņēma sesto vietu, Daniils Kolodinskis ieņēma desmito vietu, bet Ernests Matjušonoks bija 17. vietā (pieci punkti pirmajā posmā, otrajā - kritiens un savainojums, bet trešajā līdz ar to nepiedalījās). Kolodinskis šogad aizvada pirmo sezonu pieaugušo statusā, bet Gusts un Matjušonoks atkal mēģinās tikt finālā. Savukārt Ričards Ansviesulis centīsies pirmo reizi iekļūt junioru pasaules čempionāta finālā, bet 17 gadus vecajiem Artjomam Juhno un Ņikitam Kauliņam tā būs laba pieredze un iespēja sevi apliecināt.

Pusfinālā Daugavpilī mums bija divas vietas un bija paredzēts, ka tur startēs Ansviesulis un Marjušonoks, bet Gusts brauks Krško mototrekā Slovēnijā. Taču uz Daugavpili nevarēs atbraukt Lielbritānijas 2020. gada junioru vicečempions Leons Flints un rumānis Daniels George. Viņus aizstās attiecīgi Artjoms Juhno un Ņikita Kauliņš, kuriem bija paredzēta rezervistu loma. Izredzes tikt finālā arī šogad ir trim. No katra pusfinālā - tādi pavisam ir trīs - uzreiz finālā iekļūs četri labākie, vēl trīs uzaicinās GP2 rīkotāji, bet vēl viena vieta pienākas katra finālposma rīkotājiem.

Daugavpilī (sacensību sākums plkst. 16:00) ir divi izteikti favorīti - pagājušā gada trešais spēcīgākais juniors pasaulē polis Viktors Lamparts un viņa tautietis Mateušs Cierņaks, kurš pērn bija ceturtais Polijas junioru čempionātā, ieņēma trešo vietu U19 Eiropas čempionātā Rīgā un bija desmitniekā junioru pasaules čempionātā (uzvarēja vienā posmā!). Lamparts arī bija U19 Eiropas čempions - 2019. gadā. Abi poļi ir pamatsastāva juniori Ekstralīgas klubā Ļubļinas "Motor", kas pašreiz turnīra tabulā ir līderis.

Trešo vietu dāņu junioru atlases sacensībās šosezon ieņēma tikai 17 gadus vecais Jespers Knudsens, čehs Daniels Klima nesen ieņēma sesto vietu Eiropas čempionāta kvalifikācijā Štrālzundē, jārēķinās arī ar dāni Kevinu Jūlu Pedersenu (brauc kopā ar Gustu Dānijas līgas klubā "Grinsted"), angli Demu Hegonu (onkulis - Martins Dagards, kurš viens no pirmajiem uzvarēja GP posmā, startēdams tajā ar "wild card"), ar Somijas junioru čempionu Timi Salonenu, ar zviedriem Maksimilianu Belsingu un Noelu Vālkvistu (piektā vieta pērn Zviedrijas junioru čempionātā). Interesanti būs pavērot igauni Markusu Maksimusu Lillu, kurš šosezon pārstāv Daugavpils junioru komandu, bet īpašu intreresi izraisa vāciete Selīna Lībmane. 20 gadus vecā vāciete ir viena no retajām sievietēm spīdvejā, viņa jau vairākas sezonas piedalās sacensībās Vācijā (pirmā sieviete spīdveja Bundeslīgā!) un pērn startēja arī Vitstokas komandā Polijas 2. līgā.

Ansviesulim būs septītais starta numurs un savā pirmajā braucienā viņš tiksies ar diviem no favorītiem - Knudsenu, Cierņaku un Belsingu. Matjušonoikam būs 12. starta numurs un viņam pirmajā braucienā jātiekas ar Salonenu, Vālkvistu un Kauliņu Savukārt Juhno būs 3. starta numurs un viņš pirmajā braucienā startēs kopā ar Lillu, vācietu Ēriku Bahhuberu un Lampartu. Atgādināšu, ka Ričards un Ernests ir pagājušā gada Eiropas U19 čempioni pāriem (kopā ar Gustu) un bronzas medaļas ieguvēji U21 Eiropas čempionātā komandām (ar Gustu un Kolodinski).

Francis Gusts šo sezonu sāka pārliecinoši, pēdējā laikā viņam ir bijis daudz sacensību visaugstākajā līmenī (pasaules izlase pret Poliju, Zviedrijas un Dānijas spīdveja līgas), tā ka viņš pamatoti ir viens no Krško pusfināla favorītiem. Galvenie konkurenti - polis Mateužs Švidņickis (trešā vieta pērn Polijas junioru čempionātā, brauc Ekstralīgas klubā no Čenstohovas), čehs Petrs Hlupāčs, vācu labākais juniors Noriks Blēdorns, otrās vietas ieguvējs Dānijas junioru atlases sacensībās Jonass Knudsens, zviedrs Gustavs Grāns, pārsteigumu var sagādāt austrālietis Freizers Bovs un slovēnis Anže Grmeks. Gusts startēs ar piekto numuru un savā pirmajā braucienā tiksies ar Knudsenu, čehu Janu Jenīčeku un argentīnieti Damjanu Bīero.

Junioru pasaules čempionāta jeb GP2 finālpsomi būs pirms lielā GP posmiem Prāgā, Kārdifā un Toruņā.

Andžejs Ļebedevs ir starp favorītiem jeb tiem, kas ir galvenie pretendenti uz pirmajām piecām vietām SEC kvalifikācijas sacensībās Debrecenā. Bez 2017. gada Eiropas čempiona starp favorītiem tiek minēti poļi Kacpers Vorina un Janušs Kolodzejs, dānis Mihaels Jepsens Jensens un divkārtējais Zviedrijas čempions Jakobs Torsels. Vēl noteikti jāpiemin Daugavpils "Optibet Lokomotīve" leģionāru angli Adamu Elisu, vācieti Mihaēlu Hērtelu, francūzi Dimitriju Beržē, čehu Eduardu Krčmaržu, Gļebu Čugunovu, kurš pārstāv Poliju, itāli Pako Kastanju... Viņi spēj atņemt punktus jebkuram. Ļebedevam ir 12. starta numurs un savā pirmajā braucienā viņš tiksies ar Krčmaržu, Vorinu un Jepsenu Jensenu.