Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevs: "Šis ir sapņa un mērķa piepildījums, ko karjeras gaitā gribēju sasniegt"

Juris Grīns
Juris Grīns

Ļebedevs: "Šis ir sapņa un mērķa piepildījums, ko karjeras gaitā gribēju sasniegt"
Andžejs Ļebedevs. Foto: FIM Speedway

Pirms šajā nedēļas nogalē Biķernieku trasē gaidāmā FIM pasaules spīdveja čempionāta (FIM Speedway Grand Prix) Latvijas posma pašmāju vadošais spīdveja braucējs Andžejs Ļebedevs dalījās savās pārdomās par 2024. gada pasaules čempionāta sezonu un šonedēļ Rīgā paredzēto čempionāta devīto posmu OlyBet FIM Speedway Grand Prix of Latvia – Riga.

Kādas ir sajūtas būt starp pasaules labākajiem un startēt pilnu FIM Speedway Grand Prix sezonu pamatsastāva braucēja statusā?

Andžejs Ļebedevs: “Tas ir tāds sapņa un mērķa piepildījums, ko karjeras gaitā es gribēju sasniegt. Būt starp labākajiem un braukt pasaules elitē – beidzot šis gads ir atnācis. Labāk vēlāk nekā nekad. Cerams, šī nebūs mana vienīgā sezona un centīšos izdarīt visu, lai arī nākamgad būtu starp Speedway Grand Prix pamatsastāva braucējiem. Šosezon vēlos iemācīties cik vien iespējams, lai nākamgad jau varētu izvirzīt arī kādus augstākus mērķus.”

Pirmajos posmos 12., 13. vieta, bet otrajā pusē vairāki pusfināli un cīņa par finālu, kā Tu vērtē šo sezonu?

A.Ļ.: “Sezonas sākumā varbūt to latiņu pats sev biju uzlicis pārāk augstu. Ļoti gribēju sevi parādīt no labākās puses, tomēr jābrauc ar vēsu prātu, lai emocijas neņemtu virsroku. Pirmajos posmos tas līdz galam neizdevās, tās krāšņās emocijas nepalīdzēja. Bija kļūdas gan braukšanā, gan dažādos lēmumos pitos, kas saistīti ar motocikla regulējumiem. Pēc tam jau sezona uzņēma ritmu, startēju vairākās līgās un vairāk braucu ar motociklu, mazāk domāju par apkārtējo, un tas atspoguļojas arī rezultātos. Sāku justies arvien pārliecinātāks un drošāks, un sekmīgo braucienu skaits palielinājās. Šī sezona noteikti būs labs mācību gads, treniņš nākamajiem gadiem.”

Vai māju posmam Latvijā gatavojies kā īpaši vai šajā procesā nekas nemainās?

A.Ļ.: “Nē, sagatavošanās procesā īpašu atšķirību nav. Tas kas atšķiras, vairāk laika sanāk pavadīt ar ģimeni. Sacensību diena gan ir īpaša un šis ir īpašs posms sezonā. Zinu, ka Biķerniekos mani sagaidīs īpašāka atmosfēra kā citos posmos, šeit būs ģimene un draugi – tribīnes mani atbalstīs. Protams, vajag arī saglabāt vēsu prātu un braukt savas sacensības, jo es zinu, ka māku braukt spīdvejā. Cenšos būt profesionāls un gatavoties katram posmam vienādi, bet emocionālā ziņā man šīs noteikti būs krietni īpašāks posms.”

Minēji šīs emocijas, vai māju sienas palīdz vai tomēr uzliek papildu spiedienu?

A.Ļ.: “Centīšos to spiedienu nolikt kaut kur malā un vairāk ņemt tās pozitīvās emocijas un vienkārši izbaudīt posmu. Es domāju, katrā sporta veidā, startēt mājās, ir īpaši, un centīšos uzņemt to fanu enerģiju, kas nāks no tribīnēm un izmantot savā labā.”

Pastāsti par Biķernieku treku – ar ko tas atšķiras no citiem un kā Tev pašam patīk Biķernieku trases stadions?

A.Ļ.: “Nevar gluži teikt, ka tas man ir kā mājas treks, jo sezonas laikā ļoti reti sanāk trenēties Rīgā – nav tik daudz to brīvo dienu, lai atbrauktu un iemācītos vairāk trajektorijas. Tādā ziņā man noteikti nebūs lielu priekšrocību pret citiem braucējiem. Ļoti daudz noteikti izšķirs starts un pirmais līkums, bet, cerams, organizatori un sacensību direktors Fils Moriss būs parūpējušies par treku, kurā var arī apdzīt un parādīt spīdveju no labākās puses, kur ir daudz apdzīšanas manevru un dažādas trajektorijas. Cerams, arī ar laikapstākļiem viss būs kārtībā, un tie neietekmēs sacensību norisi. Rīgā vispār ir diezgan asi līkumi, kur motociklu vajag griezt ar spēku, un sarežģītas trajektorijas, bet tā arī ir tāda Biķernieku rozīnīte, ka tas ir ļoti tehnisks treks.”

Ar kādu rezultātu Tu būtu apmierināts sestdienas vakarā?

A.Ļ.: “Gribētos jau teikt, ka iekļūt finālā, jo pasaules čempionātā palikuši vairs tikai trīs posmi, un gribētos, ka tas pirmais, laimīgais fināls būtu tieši Rīgas mototrekā. Bet nu pats minimums ir iekļūt pusfinālos, un tad pusfinālos jau viss var gadīties – tad jācīnās par finālu.”

Kādi ir uzdevumi atlikušajai sezonai? Cīņa par Eiropas čempiona titulu?

A.Ļ.: “Galvenais mērķis, ko gribētos sasniegt šajā sezonā, ir Eiropas čempiona tituls. Tas arī no sezonas sākuma bija galvenais mērķis, jo bija skaidrs, ka pirmajā sezonā pasaules čempionātā es būšu ļoti apmierināts, ja izdosies iebraukt Top8, bet Eiropas čempionāts un vieta FIM Speedway Grand Prix dalībnieku pamatsastāvā uz nākamo sezonu, kur Eiropas čempions tiek automātiski iekļauts, ir mērķis numur viens. Gribētos atkārtot savu karjeras līdz šim labāko rezultātu, ko sasniedzu 2017. gadā, un kļūt par divkārtēju Eiropas čempionu.”

OlyBet atbalstītais spīdveja braucējs Andžejs Ļebedevs Biķernieku trases spīdveja trekā dosies sestdien, 7. septembrī, piedaloties FIM pasaules spīdveja čempionāta devītajā posmā. Pasaules čempionāta Latvijas posma OlyBet FIM Speedway Grand Prix of Latvia – Riga starts plkst. 19:00. Viņam pievienosies arī ar īpašo ielūgumu startējošais Daniils Kolodinskis, un divi trases rezervisti – Francis Gusts un Ričards Ansviesulis.

Iegādāties FIM Speedway Grand Prix Latvijas sacensību ieejas biļetes, kā arī uzzināt plašāku informāciju par visām biļešu kategorijām un cenām iespējams “Biļešu Paradīze” tirdzniecības vietās un interneta vietnē ŠEIT.