Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Tenaks: "Seskam WRC mājas posmā ir iespējams sasniegt augstvērtīgu rezultātu"

Emils Ozerinskis

Tenaks: "Seskam WRC mājas posmā ir iespējams sasniegt augstvērtīgu rezultātu"
Ots Tenaks. Foto: Imago/Scanpix

Vietējai zvaigznei Mārtiņam Seskam jau šonedēļ Rīgā un Kurzemē gaidāmajā pasaules rallija čempionāta (WRC) posmā "Tet Rally Latvia" ir iespējams sasniegt augstvērtīgu rezultātu, neskatoties uz to, ka viņš ar spēcīgākās klases hibrīdautomašīnu uz ceļiem ir pavadījis maz laika, intervijā žurnālam Sporta Avīze teica 2019. gada pasaules čempions Ots Tenaks.

Igaunija šajā tūkstošgadē atradusies Latvijai priekšā. Tai ātrāk bija pirmā WRC lielzvaigzne Marko Mertins un ātrāk arī tika uzņemts WRC posms (tā gan nebija pirmā WRC viesošanās Baltijā, jo pirms tam etaps daļēji bija aizvadīts Lietuvā). Kad Mertins pēc traģiska negadījuma apturēja karjeru, viņš kļuva par vienu no jaunā talanta Tenaka mentoriem un treneriem. Ota ceļš līdz virsotnei bija garš un 2013. gadā, kad viņš pēdējo reizi nebija WRC apritē, piedalījās arī divos rallijos Latvijā.

Zīmīgi, ka šoreiz "Tet Rally Latvia" daudzi ceļi būs tādi, kas pirms 11 gadiem bija iekļauti "Rally Kurzeme" un "Rally Talsi" maršrutā, kur toreiz brauca Tenaks. Igauņu zvaigzne saka, ka precīzi tā laika ātrumposmus neatceras, bet viņam, protams, ir ļoti laba nojausma, kas Latvijā sagaida.

"Latvijā esmu bijis daudz reižu, ceļu raksturs ir ļoti līdzīgs Igaunijai. Neatceros specifiski, kā ātrumposmi izskatījās, bet es iztēlojos, kādiem tiem vajadzētu būt, un tam vajadzētu manu dzīvi padarīt nedaudz vienkāršāku," Tenaks stāstīja intervijā. Tieši šodien labākie pasaules rallija piloti uzsāk gaidāmā ātrumposma ceļu pierakstīšanu. Igauņu braucējs prognozēja, ka Latvijas rallijs noteikti būs viens no ātrākajiem čempionāta kalendārā. "Daudz var iespaidot laikapstākļi. Slapjos apstākļos labākā starta pozīcija būs pavisam cita nekā sausā laikā."

Mārtiņš Sesks prestižākajā Rally1 klasē debitēja jūnija beigās Polijā, tobrīd vēl nebraucot ar hibrīdsistēmu, kas dod papildus 134 zirgspēkus, bet tāpat sensacionāli izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā. Zīmīgi, ka Tenaks jau pirms šīm sacensībām pauda, ka hibrīdsistēma rallijā ir tikai neliela ekstra. "Mums arī diezgan bieži nākas ātrumposmus veikt bez hibrīda. (Smejas.) Tas nedod tik lielas priekšrocības."

"Patīkami redzēt, ka Mārtiņam un somu braucējam (Sami Pajari – aut.) ir rasta šāda iespēja. Divu junioru piedalīšanās ir pozitīva visam čempionātam un lieliska iespēja viņiem pašiem,” Tenaks saka par latvieša saņemto WRC Promouter un M-Sport Ford komandas atbalstu jauno talantu programmā, kas vēlas veicināt pāreju no Rally 2 uz Rally 1 jeb WRC augstāko līmeni. “Mēs nekad neesam tikušies. Šķiet, ka viņš specializējas uz ātriem ceļiem, līdz ar to, ja viņš brauks labi, ticu, ka viņam ir iespējams sasniegt augstvērtīgu rezultātu."

Neskatoties uz vairākām neveiksmēm, Tenaks un stūrmanis Martins Jarveoja Latvijas posmu sezonas vidū ar 115 punktiem sagaida pasaules čempionāta kopvērtējuma augstajā, trešajā, vietā. Līderim un viņa komandas biedram "Hyundai" rindās Tjerī Noivilam ir par 21 punktu vairāk un šādu atstatumu iespējams atspēlēt vienā nedēļas nogalē. "Sezonu atkal iesāku jaunā komandā un jaunā automašīnā, pierašana pie tās prasīja nedaudz vairāk laika, kā biju gaidījis. Tomēr soli pa solim mašīnu iepazīstu arvien labāk, pierodu pie tās, saprotu to vairāk. Rallijs ir sarežģīts sporta veids, katras sacensības notiek uz citāda seguma ceļa, tāpēc darbu paveikt ideāli nav viegli, tomēr mēs pie tā strādājam un cerams, ka tagad gaidāmajos ātrajos rallijos jau jutīsimies labāk."

"Tet Rally Latvia" sāksies ceturtdien, 18. augustā ar atklāšanas ceremoniju Vecrīgā un speciālo ātrumposmu Biķernieku trasē. Piektdien notiks ātrumposmi Tukuma novadā, Talsu novadā un Talsos, sestdien braucēji sacentīsies Kuldīgas novadā, Dienvidkurzemes novadā un Liepājā, bet rallijs noslēgsies svētdien, 21. jūlijā ar ātrumposmiem Dienvidkurzemes novadā.

Pilnu interviju ar Otu Tenaku, kā arī plašu ieskatu "Tet Rally Latvia" lasiet žurnāla Sporta Avīze jūlija numurā.

     [+] [-]

, 2024-07-15 15:58, pirms mēneša
Tenaks😀

  +1 [+] [-]

, 2024-07-15 18:16, pirms mēneša
Kas tie tādi, Tenaks un Mertins?

  -2 [+] [-]

, 2024-07-15 18:45, pirms mēneša
britins rakstīja: Tenaks😀
ļoti nice, respect. latviski pareizi.

  +1 [+] [-]

, 2024-07-15 23:45, pirms mēneša
Uz priekšu LATVIEŠI!🇱🇻
Par Mūsu LIELO, MĪĻO, STIPRO LATVIJU 🇱🇻🇱🇻🇱🇻 💕💪 🔥

     [+] [-]

, 2024-07-17 10:31, pirms mēneša
Īmils raksta autors?