Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

"MotoGP" braucējam Janonem piespriež četru gadu diskvalifikāciju

Juris Grīns
Juris Grīns

"MotoGP" braucējam Janonem piespriež četru gadu diskvalifikāciju
Andreā Janone. Foto: Motorsport.com

Itāļu motosportista Andreā Janones turpmākā karjera ir pamatīgi iedragāta, jo noraidīta viņa apelācija par apsūdzībām dopinga lietošanā, turklāt "MotoGP" braucēja diskvalifikācija pagarināta līdz četriem gadiem.

"Aprilia" rūpnīcas komandu pārstāvošajam Janonem anabolisko steroīdu klātbūtne tika atklāta Pasaules antidopinga aģentūras veiktajās analīzēs pagājušā gada Malaizijas "Grand Prix" laikā. Arī vēlāk veiktās atkārtotās analīzes izrādījās pozitīvas. Starptautiskā Motosporta federācija (FIM) jau ziemā viņam noteica pagaidu aizliegumu startēt sacīkstēs, kamēr lietu izskatīja tiesa. Sākotnēji viņam tika piespriesta diskvalifikācija uz 18 mēnešiem, līdz 2021. gada 16. jūnijam.

Janone un viņa pārstāvētā "Aprilia" komanda iesniedza apelāciju Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), taču tā nav lēmusi par labu apsūdzētajam. Vēl vairāk - izpētot sīkāk lietas apstākļus, diskvalifikācijas termiņš Janonem pagarināts uz četriem gadiem, skaitot no 2019. gada 17. decembra. Tāpat no sacensību protokoliem izslēdzami visi viņa "MotoGP" rezultāti, kas sasniegti sākot ar 2019. gada 1. novembri.

31 gadus vecais Janone vienmēr noliedzis, ka būtu lietojis steroīdus, apgalvojot, ka tie organismā nonākuši no viņam pasniegta ēdiena. FIM disciplinārlietu komisija izskatīja faktu, ka Janone apēdis šādā veidā piesārņotu gaļu, tomēr pārliecinošus pierādījumus tam atrast neizdevās. Arī pats sportists tā arī neiesniedza solītus pierādījumus, kas varētu viņu attaisnot.

Janone "MotoGP" klasē startē kopš 2013. gada, divas sezonas braucis "Ducati" rūpnīcas vienībā, bet pēc tam divus gadus "Suzuki" komandas sastāvā. Vienreiz viņam arī izdevies izcīnīt uzvaru, bet uz pjedestāla itālis kāpis kopumā 11 sacīkstēs. Labāko sezonu viņš aizvadīja 2015. gadā "Ducati" rindās, kad kopvērtējumā ieguva piekto vietu, bet pirmo un pagaidām vienīgo uzvaru sasniedza nākamajā gadā šīs pašas komandas sastāvā.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...