Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Macukam lielisks ātrums un uzvara abos braucienos Ķegumā

Ints Megnis
Ints Megnis

Macukam lielisks ātrums un uzvara abos braucienos Ķegumā
Toms Macuks. Foto: MXGP of Latvia

Latvijas motokrosa braucējs Toms Macuks sestdien Ķeguma trasē izcīnīja uzvaru pasaules čempionāta posma ietvaros notiekošā EMXOpen klases abos braucienos. Pirmajā viņš vadību ieguva vien priekšpēdējā aplī, bet otrajā priekšā atradās gandrīz visu distanci.

EMXOpen pirmais brauciens sākās ar vairāku sportistu kritienu startā. Savukārt Macuks jau otrajā aplī pacēlās no sestās uz ceturto vietu. Kaut turpinājumā likās, ka pirmais trijnieks atraujas, drīz vien Macuks strauji paātrināja tempu un panāca vadošos, iekļūstot trijniekā. Brauciena vidū Macuks bija jau uzreiz aiz abiem līderiem igauņa Karela Kutsara un kvalifikācijas uzvarētāja Korneliusa Tendela no Norvēģijas, bet ilgāku laiku augstāk neizdevās tikt. Tendelu Macuks beidzot apdzina trīs minūtes pirms brauciena beigām - pirmajā reizē viņam patraucēja atpalicējs, bet pāris līkumus vēlāk latvietis to tomēr paveica un uzreiz no konkurenta atrāvās.

Kutsars tobrīd priekšā Macukam bija trīs sekundes, bet latvietis neapstājās un nobrauca lielisku priekšpēdējo apli, kurā vienā no pēdējiem līkumiem veica sekmīgu apdzīšanas manevru. Pēdējā aplī Macuks pieļāva kļūdu, tomēr tāpat noturēja uzvaru. Tikmēr Tendels neilgi pirms brauciena beigām izstājās un palika pēdējais, līdz ar to trešais finišēja vācietis Štefans Ekerolds, kurš abiem līderiem zaudēja vairāk nekā 40 sekundes.

No pārējiem latviešiem šajā braucienā desmito vietu izcīnīja Kārlis Kalējs, uzvarētājam zaudējot vienu apli, bet Arnolds Sniķers pēc neveiksmīga sākuma pacēlās līdz 15. pozīcijai.

Pāris stundas vēlāk notikušajā otrajā braucienā Macuks jau pirmā apļa vidū iekļuva trijniekā, kamēr Kalējs bija ticis sešiniekā. Tajā brīdī sešiniekā atradās pieci Baltijas sportisti un soms. Otrajā aplī Macuks apsteidza lietuvieti Domantu Jazdausku un pacēlās uz otro pozīciju, līdz ar to viņam priekšā bija vairs tikai Kutsars. Pēc dažām minūtēm Macuks kļuva par līderi un uzreiz audzēja pārsvaru, kamēr pārsteidzošais Kalējs brauca piektajā vietā.

Finišu Macuks sasniedza deviņas sekundes pirms Kutsara, kamēr trešo vietu sīvā cīņā guva soms Miro Sihvonens. Tikmēr Kalējs līdz finišam atkāpās uz astoto pozīciju, kamēr Sniķers aizvadīja veiksmīgāku braucienu un bija vienpadsmitais.

"Lieliska nedēļas nogale man. Bija smagi braucieni, jo laiks ir karsts, bet trase ir brutāla, tomēr esmu ļoti laimīgs," uzreiz pēc sacensībām pauda uzvarētājs.

Posma kopvērtējumā aiz Macuka un Kutsara trešais bija vēl viens igaunis Andero Lusbo. Tikmēr Kalējs summā bija devītais, bet Sniķers 11. pozīcijā.

Pirms tam EMXOpen klasē kvalifikācijā starp 27 dalībniekiem Macuks bija ceturtais, septīto vietu salīdzinoši negaidīti izcīnīja Kalējs, kamēr 18. pozīcijā bija Sniķers.

EMX250 klasē Šileika pirmajā braucienā pēc starta bija trešais, kamēr Pumpurs desmitniekā, bet brauciena vidū jau Pumpurs bija uzreiz aiz otra latvieša, atrodoties astotajā un devītajā pozīcijā. Tomēr brauciena beigās abi latvieši bija diezgan lēni, zaudējot vienu pozīciju pēc otras - Šileika finišēja 13., bet Pumpurs 15. pozīcijā.

Savukārt Rainers Žuks samierinājās ar 27. vietu, netiekot pie kopvērtējuma punktiem.

Par brauciena uzvarētāju pārliecinoši kļuva francūzis Tibo Benistans.

Otrajā braucienā pēc starta Šileika bija 11., bet Pumpurs 19. pozīcijā, bet drīz pēc tam Mairis vienā aplī pieļāva ļoti daudz kļūdu atkrītot vēl ievērojami zemāk. Noslēgumā Šileika izcīnīja 14. vietu, Žuks bija 21. vietā, paliekot uzreiz pavisam nedaudz aiz punktu robežas. Tikmēr Pumpurs sākotnēji finišēja 17. vietā, bet noslēguma protokolā viņš tomēr tika atmests uz 22. pozīciju, jo jaunajam latvietim tika fiksēts pārāk skaļš izpūtējs.

"No tām kļūdām piekusu un turpmākais brauciens bija knaps," Pumpurs pēc sacensībām raksturoja otro braucienu.

Par brauciena uzvarētāju dramatiskā cīņā kļuva itālis Matija Gvadanjīni. Pēdējā aplī bija vairākas apdzīšanas un tomēr otrais finišā palika Benistans.

Posma summa Šileika guva desmito vietu, Pumpurs samierinājās ar 23. pozīciju, bet Žuks guva 26. pozīciju.

Pirms tam EMX250 klasē pirmajā kvalifikācijas grupā Žuks bija divdesmitais kvalifikācijā savā grupā, kā pēdējais iekļūstot starp pamatsacensību dalībniekiem. Tuvākais sekotājs aiz muguras viņam zaudēja 0,6 sekundes. Tikmēr otrajā kvalifikācijas grupā "Yamaha" rūpnīcas komandā braucošais Pumpurs bija piektais, Šileika ieņēma 13. vietu, bet Kristians Freimanis palika priekšpēdējā, 25. pozīcijā, no divdesmitnieka atpaliekot par divām sekundēm.

Zīmīgi, ka Pumpurs pirms vīrusa krīzes sezonu sāka EMX125 klasē, kur vienā braucienā guva 11. vietu, bet šoreiz viņš izmēģina savus spēkus augstākā klasē.

Vadošie MX2 un MXGP klašu sportisti kvalifikāciju un sacensības aizvadīs svētdien. MXGP klasē Latviju pārstāvēs Kārlis Sabulis un Matīss Karro, kuri Latvijas čempionāta pirmajā posmā bija aiz Macuka. Tiešraides no Ķeguma visas dienas garumā iespējams vērot kanālā "Best4Sport TV". Vēl viens pasaules čempionāta posms notiks nākamās nedēļas vidū, bet trešo reizi sportisti Ķegumā spēkosies nākamajā nedēļas nogalē. Šie ir pirmie etapi kopš vīrusa izraisītā pārtraukuma.

     [+] [-]

, 2020-08-08 16:57, pirms 4 gadiem
Labs sākums!

     [+] [-]

, 2020-08-08 18:55, pirms 4 gadiem

     [+] [-]

, 2020-08-08 20:39, pirms 4 gadiem
Interesants pirmais brauciens..