Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 drošības mašīna piedzīvo avāriju Moncas trasē

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 drošības mašīna piedzīvo avāriju Moncas trasē
Foto: Motorsport.com

Gatavojoties šajā nedēļas nogalē gaidāmajam F1 čempionāta posmam, testu brauciena laikā Moncas trasē avarējusi drošības mašīna ar Berndu Mailenderu pie stūres.

Gan drošības, gan medicīnas mašīnas katrā posmā dienu pirms F1 treniņbraucieniem izbrauc trasē, lai pārbaudītu visas sistēmas. Tikmēr līdzjutējiem, kuri iegādājušies ieejas biļetes jau uz ceturtdienu, ir iespēja redzēt nelielu darbību trasē vēl pirms tajā izbraukušas formulas.

Šoreiz drošības auto testi beidzās ar avāriju "Alboreto" līkumā. Ilggadējais tās pilots Mailenders nesavaldīja "Aston Martin Vantage F1 Edition" spēkratu bremzējot, pārslīdēja pāri grants joslai un ietriecās barjerā. Ne Mailenderam, ne viņa līdzbraucējam veselības problēmas pēc negadījuma netika konstatētas.

Šobrīd nav publiski zināmi avārijas iemesli. Incidenta apstākļi liecina, ka, visticamāk, tās varētu būt bijušas tehniskas problēmas, nevis braucēja kļūda.

Tā kā iepriekš tika paustas bažas, ka drošības mašīna nav pietiekoši ātra, šogad tika prezentēta uzlabota "Aston Martin" versija. Tā aprīkota ar lielākām turbīnām, jaunu kloķvārpstu un efektīvāku dzesēšanu, nodrošinot par 150 zs lielāku jaudu. Tagad auto jauda sasniedz 656 zirgspēkus, ko nodrošina 4.0 litru divu turbīnu V8 motors.

Drošības vai mediķu auto incidenti notiek reti. Viens no zināmākajiem incidentiem notika 2000. gada Monako GP, kad "Mercedes" medicīnas auto pilots Alekss Ribeiro avarēja Monako trasē. Ribeiro bija iesaistīts arī incidentā 2002. gada Brazīlijas GP sacensībās, kad apstājās blakus stāvošajai Enriko Bernoldi formulai, bet viņu gandrīz notrieca Niks Haidfelds, kurš ietriecās Ribeiro atvērtajās durvīs brīdi pirms viņš grasījās kāpt ārā.

Izmantotie resursi:
www.f1.lv