Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Miris pirmais austrāliešu F1 pilots

Juris Grīns
Juris Grīns

Miris pirmais austrāliešu F1 pilots
Tonijs Geizs

93 gadu vecumā aizsaulē aizgājis Tonijs Geizs, kurš bija pirmais F1 čempionātā startējušais pilots no Austrālijas.

Otrajā pasaules karā Geizs karoja Karalisko gaisa spēku sastāvā, bet 1946. gadā pievērsās autosportam. Tieši viņš pierunāja grāfu Marču gaisa spēku bāzi "RAF Westhampnett" pārveidot par sacīkšu trasi, kas vēlāk kļuva pazīstama kā Gudvuda. Pēc tam Geizs atgriezās Austrālijā, kur ar trīsdesmitajos gados ražotu sacīkšu auto sāka gūt panākumus vietējā mēroga sacensībās.

1951. gadā Geizs atgriezās Eiropā, kur dažādās valstīs piedalījās Formula 2 sacīkstēs. 1952. gada Beļģijas "Grand Prix" viņš kļuva par pirmo austrālieti, kurš startējis F1 čempionātā. Pirmajā sacīkstē ar "HWM-Alta" formulu viņš finišēja 15. vietā, bet vēlāk tajā pašā sezonā startēja arī Lielbritānijā un Vācijā, kur izstājās, bet Itālijā nepārvarēja kvalifikācijas barjeru.

Geizs arī ir piedalījies F1 sacīkstēs, kas neietilpa pasaules čempionātā, un tāpat arī startējis Montekarlo rallijā un dažādās sportskāru sacīkstēs.

Izmantotie resursi:
autosport.com - the authority on Formula One,...
Wikipedia