Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Formula E" pilots atklāj iemeslus, kādēļ "Audi" nestartē F1

Juris Grīns
Juris Grīns

"Formula E" pilots atklāj iemeslus, kādēļ "Audi" nestartē F1
"Audi" komandas FE spēkrati. Foto: fiaformulae.com

Brazīliešu autosportists Lukass di Grasi uzskata, ka "Audi" šobrīd nebūtu iemesla ienākt F1 pasaules čempionātā, jo daudz lielākas iespējas attīstīt tehnoloģijas šim autoražotājam esot "Formulā E", kur jāstartē ar pilnībā elektrificētām sacīkšu mašīnām.

Par "Audi" iespējamo ienākšanu "Formulā 1" jau baumo daudzus gadus. Rūpnīca esot apsvērusi iespēju gan startēt ar savu komandu, gan dzinēju piegādātāja statusā, tomēr līdz realizācijai tas tā arī nav nonācis. Pa to laiku "Audi" aktīvi darbojas "Formulā E", kur startē jau vairākas sezonas, turklāt rūpnīcas vienības statusā.

"Šeit "Audi" iegūst daudz vairāk, nekā tas būtu F1 čempionātā," skaidro Di Grasi, kurš pats savulaik bija F1 pilots. "Fakts ir tāds, ka visas "Audi" ielas mašīnas nākotnē būs elektriskas. Šeit ir iespējams saprast, kādi faktori ierobežo mūs, kas ir labākie materiāli, ko izmantot, un kā attīstīt programmatūru motora darbināšanai. Šīs visas elektrisko mašīnu attīstības jomas, kas tiks lietotas nākotnē, šeit ir īstenojamas.

F1 čempionāts tuvāko sezonu laikā visai noteikti savu virzienu radikāli nemainīs un turpinās izmantot tradicionālos iekšdedzes motorus, ko darbina benzīns, paralēli lietojot dažādas hibrīdtehnoloģijas. Daudzi gan paredz, ka tā tas ilgi nevar turpināties, jo saredzamā nākotnē visas jaunās ielas mašīnas darbosies ar elektrību, līdz ar to arī autosportam nāksies mainīties.

"Mercedes" faktiski ir vienīgā no automobiļu rūpnīcām, kas ražo plašākām sabiedrības masām pieejamus ielas auto un paralēli startē "Formulā 1" ar savu komandu, kamēr FE čempionātā iesaistīti arī tādi ražotāji kā "BMW", "Citroen", "Jaguar" un "Nissan". Tiesa, "Mercedes" ir sava komanda arī "Formulā E".

"Mēs visi jau zinām, kā darbojas iekšdedzes dzinēji," saka Di Grasi. "Tagad interesantāk ir izpētīt, kā var padarīt elektriskās mašīnas ātrākas, tajā pašā laikā daudz efektīvākas un lētākas nekā šobrīd. Tieši to mēs šeit darām. Ne tikai "Audi", bet arī visi pārējie. Līdz ar to šeit ir daudz vairāk ieguldījumu, ko pēc tam izmantot komerciālo mērķu sasniegšanai, nekā "Formulā 1"."

Izmantotie resursi:
Breaking F1 News, Live Race Coverage, Results...