Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Verstapens par 2026. gada F1 mašīnām noskaņots pesimistiski

Juris Grīns
Juris Grīns

Verstapens par 2026. gada F1 mašīnām noskaņots pesimistiski
Makss Verstapens. Foto: f1.com

Kamēr F1 čempionāts pēc dažiem gadiem gatavojas ieviest jaunas mašīnas, kurās vēl vairāk tiks izmantota elektriskā enerģija, Makss Verstapens atzinis, ka labprāt atgrieztos pie vecajām vērtībām. Mazāks svars, nekādu hibrīda sistēmu, vecie, labie V8 motori un mazākas riepas - tāda būtu F1 čempiona vēlme.

Kamēr F1 čempionāts pēc dažiem gadiem gatavojas ieviest jaunas mašīnas, kurās vēl vairāk tiks izmantota elektriskā enerģija, Makss Verstapens atzinis, ka labprāt atgrieztos pie vecajām vērtībām. Mazāks svars, nekādu hibrīda sistēmu, vecie, labie V8 motori un mazākas riepas - tāda būtu F1 čempiona vēlme.

Verstapens simulatorā jau izmēģinājis tehnoloģijas, ko plānots ieviest 2026. gada sezonā un atzinis, ka ieņemtais attīstības virziens ir nepareizs. Jaunie tehniskie noteikti paredz, ka iekšdedzes motora un pārējo sistēmu sniegtā jauda būs līdzvērtīga 50/50, un jau tagad radušās bažas, ka pilotiem dažādos veidos nāksies taupīt baterijas, tostarp pazeminot pārnesumu jau taisnē.

Verstapens atklāj, kādas viņa skatījumā būtu ideālas F1 mašīnas.

"Pašreizējās mašīnas, protams, ir neticami ātras," atzīst Verstapens. "Es ļoti izbaudīju braukšanu ar 2020. un 2021. gada mašīnām. Tās bija mazliet veiklākas un interesantākas, bet tajā pašā laikā arī ļoti smagas. Es noteikti atbrīvotos no hibrīda sistēmām. Ik reizi, kad iesēžos kādā no vecajām mašīnām, novērtēju to, cik nevainojams ir V8 motors. Maksimālais ātrums tām ir mazāks nekā tagad, bet šis motors visā procesā darbojas perfekti, arī pārslēdzot ātrumus. Tas bija kaut kas daudz dabiskāks, nekā ir tagad."

Svars ir vēl viena lieta, ko Verstapens mašīnām labprāt gribētu samazināt. Tajā pašā laikā viņš saprot, ka drošības prasību dēļ būtu neiespējami atgriezties pie spēkratiem, kas sver 550 kilogramus.

"Drošības standartiem, bez šaubām, ir jāattīstās un jāpalielinās," viņš saka. "Tas ir iemesls, kāpēc mašīnas paliek smagākas un smagākas. Šasijai ir jākļūst izturīgākai un ir arī citas lietas. Tas ir iemesls, kāpēc mašīnas ir tik smagas. Mēs nevaram atgriezties pie 500 vai 550 kilogramiem, tomēr šobrīd mašīnas ir pārāk smagas. Tas ir jāizvērtē. Un riepas. Šīs riepas ir pārāk lielas. Kad brauc līkumā, īsti aiz tām neko nevar redzēt. Tāpēc es dotu priekšroku mazākām riepām, ar tādām startēt bija interesantāk."

Runājot par 2026. gadu, Verstapena prognoze nav iepriecinoša: "Ir diezgan daudz lietu, ko es mainītu. Es gribētu, lai mašīnām nav tik liela aerodinamiskā pretestība un nav tik daudz jāpaļaujas uz DRS. Tomēr šīm jaunajām mašīnām būs vēl lielāka aerodinamiskā pretestība, kas nozīmē, ka apdzīt būs vēl grūtāk. Tas, kā šīs mašīnas būs jāpilotē, nav pareizs veids, kā ar sacīkšu auto būtu jābrauc. Pat bremzēšanas zonā burtiski būs jābrauc pilnā ātrumā. Tas radīs pavisam dīvainu atmosfēru. Būs kā ar dubultajiem difuzoriem, kad gandrīz visu laiku varēja braukt ar gāzi grīdā. Man tas šķiet savādi. Un tad vēl aktīvā aerodinamika, kas pati sevi regulē. Tas man liekas jocīgi. Daudzas lietas ir pārlieku sarežģītas, un mums noteikti vēl jāizvērtē dzinēju jautājums."

Izmantotie resursi:
Sākumlapa : F1LV Blogs

  -2 [+] [-]

, 2023-07-26 21:00, pirms 11 mēnešiem
nabadziņš

  -1 [+] [-]

, 2023-07-26 21:27, pirms 11 mēnešiem
Dīvaini, ka tāda kalibra zvaigznei atļauj publiski izteikt šādu nostāju. Drīkst taču popularizēt tikai zaļo un varavīksnes kursu!

  +1 [+] [-]

, 2023-07-26 21:32, pirms 11 mēnešiem
Maksis ir kārtīgs benzīngalva, prieks par to.

     [+] [-]

, 2023-07-27 00:06, pirms 11 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Dīvaini, ka tāda kalibra zvaigznei atļauj publiski izteikt šādu nostāju. Drīkst taču popularizēt tikai zaļo un varavīksnes kursu!
uzpīpo zaļo