Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Horners: "Septiņas komandas varētu izlaist pēdējos četrus F1 posmus"

Juris Grīns
Juris Grīns

Horners: "Septiņas komandas varētu izlaist pēdējos četrus F1 posmus"
Foto: Motorsport.com

Vairākas F1 komandas inflācijas dēļ varētu būt spiestas izlaist šīs sezonas pēdējos posmus, lai nepārsniegtu noteiktos tēriņu ierobežojumus, paziņojis "Red Bull" vienības vadītājs Kristians Horners.

Jau otro gadu F1 pasaules čempionātā ir spēkā tēriņu ierobežojumi, kas katrai komandai šosezon noteikti 140 miljonu ASV dolāru (aptuveni 130 miljonu eiro) apmērā.

Ja pasaules ekonomiskā situācija saglabātos nemainīga, tas lielas problēmas neradītu, tomēr šobrīd novērojama ievērojama inflācija. Apvienotajā Karalistē, kur bāzējas septiņas no desmit komandām, pagājušajā mēnesī tā kāpusi par 9%, kas ir lielākais rādītājs pēdējos 40 gados. Problēmas radušās loģistikas jomā, kuras kapacitāte pasaulē, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, samazinājusies par aptuveni 10%, būtiski kāpušas kravu pārvadājumu izmaksas.

"Septiņām komandām, iespējams, nāksies izlaist pēdējos četrus posmus, lai iekļautos gada budžetā," intervijā BBC skarbs savā redzējumā bija Horners. "Rēķini par energoresursiem, dzīvošanas izmaksas, tas viss pieaug eksponenciāli, un "Formula 1" nav izņēmums. Kravu pārvadājumi ir kļuvuši dārgāki. Runa nav tikai par lielajām komandām, bet arī tām, kas cīnās vidējā peletonā."

Ar šādiem izteikumiem Horners noteikti vēlas pievērst lielāku Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) uzmanību, jo jau kādu laiku aizkulisēs vairākas komandas mēģina panākt to, lai tā palielinātu atļautā budžeta apjomu. Tomēr ne visi tam piekrīt. "Alpine" boss Otmars Šarfnauers uzskata, ka visu iespējams saplānot.

"Mēs zināmā mērā paredzējām, ka inflācija būs," viņš saka. "Nav tā, ka tā uznāca pēkšņi. Ja mēs to varējām izplānot, arī citi var. Es neesmu par to, ka vienkārši jāpalielina tēriņi. Ja izmaksas par kravas pārvešanu, bet komandas attīstībai paredzētā nauda ir 20 miljoni, šo naudu var samazināt līdz 17 miljoniem un iekļauties budžetā. Vai tad nē? Tas vienīgi ierobežo attīstību. Tāpēc, ja tev ir daudz naudas, tu ej pie FIA un lobē šo ideju, lai varētu saglabāt uzlabojumiem paredzēto budžetu nemainīgu."

Par noteikto tēriņu griestu pārkāpšanu komanda var saņemt ļoti nopietnu sodu, piemēram, diskvalifikāciju no čempionāta.

Visas F1 tiešraides šosezon skaties Viaplay platformā.

Izmantotie resursi:
FOX Sports News, Scores, Schedules, Odds,...

     [+] [-]

, 2022-05-25 22:50, pirms 2 gadiem
neviens tur neko neizlaidīs