Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Uz Fetela "Ferrari" stūres atklāts "mistisks" slēdzis

Juris Grīns
Juris Grīns

Uz Fetela "Ferrari" stūres atklāts "mistisks" slēdzis
Foto: Giorgio Piola, Motorsport.com

Ķīnas "Grand Prix" nedēļas nogalē uz Sebastiana Fetela pilotētās "Ferrari" formulas stūres atklāts kāds papildus slēdzis, kas jau radījis intrigu F1 čempionāta aizkulisēs un izraisījis jaunu baumu vilni.

Fetels triumfēja pirmajos divos posmos Austrālijā un Bahreinā, bet aizvadītajā posmā Ķīnā guva uzvaru kvalifikācijā. Lai gan "Ferrari" viņa stūri līdz šim centās turēt noslēpumā, pēc ideāli aizvadītās kvalifikācijas tā tomēr nonāca žurnālistu redzeslokā laikā, kamēr sportists sniedza intervijas.

Ar līdzīga veida lāpstiņām sportisti uz stūres darbina sajūgu un pārslēdz pārnesumus, un tieši virs tām labajā pusē atrodas arī šis jaunais slēdzis, kāds nav konstatēts Fetela komandas biedra Kimi Raikonena stūrei.

F1 aizkulisēs šobrīd tiek spekulēts par to, kādēļ šāda lāpstiņa ir nepieciešama. Galvenā versija ir, ka tādā veidā iespējams mainīt sacīkšu spēkrata regulējumus braukšanas laikā.

Lai gan "Ferrari" neatklāj patiesību, komanda noliegusi apgalvojumu, ka ar tās palīdzību iespējams mainīt dzinēja uzstādījumus, lai izpūtējs turpinātu "pūst" arī braucot līkumos, kad akseleratora pedālis ir atlaists. Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) jau pirms sezonas strikti piekodināja, ka nepieļaus komandām veidot risinājumus, kam būtu šāds efekts, līdz ar to maz ticams, ka šajā gadījumā tas tā varētu būt.

"Es neredzu, ka tā būtu kāda problēma, jo esam droši, ka viņi savu dzinēju nedarbina neatļautā režīmā," komentē F1 sacīkšu direktors Čārlijs Vaitings.

Ir novērots, ka šo lāpstiņu Fetels pielieto tieši līkumos, kad stūre ir sagriezta, līdz ar to tiek pieļauts, ka šajā laikā tiek regulēts dzinējs, enerģijas kontrole vai diferenciālis. Turklāt, tā kā šai lāpstiņai ir rotējošs sensors, tā visticamāk tiek lietota atšķirīgi, nevis vienkārši nospiežot un atlaižot.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...