Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Red Bull" jau testē pirmo pašu izgatavoto F1 motoru

Juris Grīns
Juris Grīns

"Red Bull" jau testē pirmo pašu izgatavoto F1 motoru
Foto: Oracle Red Bull Racing

"Red Bull" komandas vadītājs Kristians Horners skaidro, ka sadarbība ar "Porsche" kļuva neiespējama, jo tādā gadījumā austriešu vienība daļēji zaudētu savu neatkarību, ko savos nākotnes plānos iezīmējusi kā vienu no stūrakmeņiem. Horners turklāt apstiprina, ka notiks sarunas ar "Honda" par iespējamās sadarbības atjaunošanu.

Neoficiāli zināms, ka "Porsche" rūpnīca gribēja 50% apmērā kļūt par "Red Bull" komandas līdzīpašnieci. Turpretī "Red Bull" plāns ir kļūt par pilnībā neatkarīgu komandu, kas pati ražo gan savas šasijas, gan motorus. Šobrīd tieši šāds ceļš tiek iets un jaunās rūpnīcas telpās jau izgatavots pirmais dzinējs.

"Kad "Honda" paziņoja par aiziešanu no F1 čempionāta, mēs mainījām stratēģiju un izlēmām ražot paši savus motorus," intervijā "Speed Week" sacīja Horners. "Bija skaidrs, ka tas būs tīrs risks, līdz ar to tika apsvērta sadarbība ar kādu labu automobiļu kompāniju, kā "Porsche". Tajā pašā laikā mēs savam dzinēju projektam piesaistījām augsti kvalificētus inženierus, kas ir vieni no labākajiem "Formulā 1". 55 nedēļu laikā uzcēlām jaunu rūpnīcu un šobrīd uz testu stenda jau atrodas mūsu pirmais pašu izgatavotais V6 motors. To pilnībā esam izstrādājuši paši. Uzskatām, ka mums pietiek prasmju, lai ietu savu ceļu."

Horners atzīst, ka šobrīd "Red Bull" ir kļuvusi par komandu, kas ļoti augstu novērtē savu neatkarību, līdz ar to arī sadarbība ar "Porsche" nebija iespējama.

"Sadarbība ar "Porsche" būtu jēgpilna, bet tas būtiski būtu mainījis mūsu identitāti un neatkarību," skaidro Horners. "Nākotnē mēs līdzās "Ferrari" būsim vienīgā komanda, kas vienā un tajā pašā vietā izgatavo gan savas mašīnas, gan motorus. Tā ir nākamā lappuse mūsu F1 vēsturē."

Komandas padomnieks Helmuts Marko pirms kāda laika atzina, ka gatavojas doties uz Japānu, lai ar "Honda" vadību uzsāktu sarunas par iespējamo sadarbību 2026. gadā. Faktiski gan "Red Bull" motorus pamatā ražotu pati, taču tiktu saņemta palīdzība un tie varētu nest "Honda" vārdu.

"Situācija tagad kļuvusi pavisam savādāka, jo 2026. gadā spēkā stāsies jauni tehniskie noteikumi," sacīja Horners. "Kad "Honda" izlēma aiziet, tas bija balstīts uz plānu vairāk pievērsties elektrisko ielas mašīnu ražošanai. Taču 2026. gadā iekšdedzes un elektrisko motoru attiecība būs puse uz pusi. Tā ir interesanta, jauna situācija. Būtu tikai loģiski, ka mums tas jāapsver ar viņiem."

Izmantotie resursi:
Formula 1 News & Updates Grandpx.news