Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Vilnēvs 51 gada vecumā aizvadījis F1 testus

Juris Grīns
Juris Grīns

Vilnēvs 51 gada vecumā aizvadījis F1 testus
Žaks Vilnēvs. Foto: Motorsport.com

1997. gada F1 pasaules čempions, svinot 25 gadu jubileju kopš sava vienīgā titula izcīnīšanas, ticis pie iespējas aizvadīt pilnvērtīgus testus "Alpine" komandas sastāvā. Tie norisinājās pagājušajā nedēļā Moncas trasē, un kanādiešu veterāns atzina, ka ir pārsteigts par to, kā ir mainījusies F1 sacīkšu tehnika.

Savu pēdējo sezonu čempionātā Vilnēvs aizvadīja 2006. gadā un šī bija pirmā reize kopš tā laika, kad viņam bija iespēja testēt modernu F1 mašīnu. "Alpine" bija sarūpējusi izdevību izmēģināt pērnā gada modeli.

"Patiesībā mašīna bija ļoti stabila, to bija samērā vienkārši pilotēt, bija ļoti liela saķere," sacīja 51 gadu vecais Vilnēvs. "Ātrums... manām smadzenēm bija problēmas to aptvert. Es biju kā pienaglots pie zemes un sajūta, ka it kā skatījos filmu, tobrīd ātri traucoties uz priekšu. Bija tiešām iespaidīgi."

Braucējs stāsta, ka kopš laika, kad pats startēja F1 sacīkstēs, daudz kas ir mainījies, tehniskā attīstība strauji gājusi uz priekšu.

"Pēc simulatorā veiktajiem apļiem un skatoties, ko dara Estebans Okons un Fernando Alonso, es redzēju, kur ir bremzēšanas punkti," pastāstīja Vilnēvs. "Trasē pat ir stendi ar informāciju, kur vajag sākt bremzēt. Bet smadzenes atceras visu – trajektorijas un visu pārējo, kas bija pirms 15 vai 16 gadiem. Kad ar savām atmiņām izbraucu trasē, spiedu bremzes un pabeidzu bremzēšanu, izrādījās, ka līkums ir vēl 50 metrus priekšā! Pat, ja neskaita bremzēšanu kā tādu, ir sajūta, ka mašīnu it kā bremzē izpletnis. Es neatceros tādu reizi, kad man jebkad būtu bijusi iespēja braukt ar tik stabilu mašīnu. Bija sajūta, ka bremzēšanas laikā nevaru noturēt savu galvu paceltu. Šonakt es noteikti miršu no sāpēm."

Tāpat Vilnēvs atklāja savas sajūtas par piedzīvoto "Alpine" komandas simulatorā: "Tas mani padarīja traku. Kad nospied bremzes, smadzenes domā, ka esi F1 mašīnā, tās aizmirst, ka brauc simulatorā. Tās domā, ka sajutīsi centrbēdzes spēku, bet tas nenotiek. Tu gaidi, ka būs slodze uz galvu un rokām, bet tās nav. Tā vietā, lai sajustu drošības jostas, tu sajūti sēdekli. Tas viss ir pretējs tam, ko vajadzētu sajust. Smadzenes tajā brīdī sāk domāt, ka kaut kas nav pareizi. Ir sajūta, ka esi saēdies kaut kādas sēnes vai ko tādu. Ja smadzenes spēj šajā brīdī nošķirt realitāti no simulācijas, tad ir labi. Ja viss ir tik reāls, manas smadzenes domā, ka esi sacīkšu mašīnā."

Visas F1 tiešraides šosezon skaties Viaplay platformā.

Izmantotie resursi:
RaceFans: F1, IndyCar, WEC, Formula E and more...