Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 čempions Batons nākamgad Lemānā startēs ar "Porsche" prototipu

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 čempions Batons nākamgad Lemānā startēs ar "Porsche" prototipu
Foto: Motorsport.com

2009. gada F1 čempions Džensons Batons nākamgad atgriezīsies FIA Izturības sacīkšu pasaules čempionātā (WEC), aizvadot pilnu sezonu ar "Hypercar" klases "Porsche" prototipu. Uz starta redzēsim arī citus bijušos F1 pilotus.

Batonam šī būs pirmā pilnā sezona autosportā kopš 2019. gada, kad viņš startēja Japānas "Super GT Series", kur gadu iepriekš arī bija kļuvis par čempionu. Savukārt FIA WEC viņš aizvadīja daļēju sezonu 2018. gadā, kad arī pirmo reiz piedalījās Lemānas diennakts sacensībās, toreiz "SMP Racing" sastāvā izejot uz starta LMP1 klasē. Komanda gan finišu nesasniedza. Savukārt šogad Batons atgriezās Lemānā, startējot Inovāciju klasē ar "Hendrick Motorsports" vienības NASCAR automašīnu.

Nākošgad Batons startēs ātrākajā FIA WEC klasē "Hypercar". Britu pilots noslēdzis līgumu ar "Hertz Team Jota" un sēdīsies pie "Porsche 963" stūres. Kopā ar viņu mašīnu visos posmos pilotēs Filips Hansons un Olivers Rasmusens.

Nākamgad tiks aizvadīta pirmā FIA WEC sezona, kurā uz starta vairs neizies LMP2 klases prototipi. Tas noticis, pirmkārt, tāpēc, ka daudz komandu vēlas startēt "Hypercar" un LMGT3 kategorijās, kas līdz ar to arī būs vienīgās ieskaites klases jaunajā sezonā. Otrkārt, čempionātā ļauts piedalīties tikai 37 mašīnām, ņemot vērā, ka Imolas un Ostinas trasēs nav vairāk boksu, taču nākotnē ir mērķis spēkratu skaitu palielināt. Lemānas 24 stundu sacensībās LMP2 prototipi joprojām varēs piedalīties.

2024. gada sezona sastāvēs no astoņiem posmiem. Pirmais notiks 2. martā Katarā, savukārt Lemānas sacensības norisināsies 15. un 16. jūnijā. "Hypercar" klasē piedalīsies 12 komandas ar kopumā 19 mašīnām.

Batons nebūs vienīgais no bijušajiem F1 pilotiem, kas startēs "Hypercar" klasē. "Toyota Gazoo Racing" sastāvā brauks Sebastjēns Buemi, Kamui Kobajaši un vēl šogad F1 čempionātā startējušais Niks de Vrīss. "Alpine Endurance Team" rindās brauks Miks Šūmahers, kurš pagaidām tā arī nav radis iespēju atgriezties F1. "Ferrari" rūpnīcas vienībā "AF Corse" startēs Roberts Kubica, bet "Lamborghini Iron Lynx" komandā - Daņils Kvjats. "Peugeot TotalEnergies" tikmēr no kādreizējiem F1 braucējiem pārstāvēs Stofels Vandūrns, Žans Ēriks Verņs un Pols di Resta.

Izmantotie resursi:
www.f1.lv