Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Batons: "F1 vadībai jāņem piemērs no pokemonu spēles"

Juris Grīns
Juris Grīns

Batons: "F1 vadībai jāņem piemērs no pokemonu spēles"
Džensons Batons
Foto: AFP/Scanpix

Pieredzējušais pilots Džensons Batons uzskata, ka F1 čempionāta jaunajiem īpašniekiem "Liberty Media" būtu jāmēģina pievērst gados jauno cilvēku ieinteresētību par šo sporta veidu. Batons kā piemēru min populāro spēli "Pokemon Go", sakot, ka arī F1 vadībai būtu jāņem piemērs, kā pievērst arvien jaunu līdzjutēju interesi par autosacīkstēm.

"McLaren" komandas pilots atzīst, ka jauniešu piesaistīšana šobrīd uzskatāma par prioritāti, jo tieši viņi būs tie, kas nomainīs gados vecāko F1 līdzjutēju paaudzi. Tāpat Batons atgādina, ka sacīkstēs startē daudzi jauni piloti, līdz ar to arī līdzjutēju vidējam vecumam būtu jābūt mazākam.

"Vidējais mūsu līdzjutēju vecums ir krietni par lielu, ņemot vērā, ka uz starta mums ir 18 gadus vecs pilots," saka Batons. "Vidējais F1 līdzjutēja vecums varētu būt 30-40 gadi. To vajadzētu mainīt, mums ir jāmērķē uz jaunatni, lai notiek paaudžu nomaiņa. Šis ir tehnoloģiski ļoti augsta līmeņa sports, tāpēc varētu domāt, ka jābūt lielai interesei no jauniešiem, tomēr tā nav. Viņiem ir jānoskaidro, kādēļ tas tā ir un jāatrod veids, kā viņus iesaistīt. Tiklīdz jaunatne iekodīsies šajā sportā ar zobiem, viņi to iemīlēs."

Pēc ierašanās Singapūrā Batons kādā lielveikalā nofotografēja cilvēku pūli, kas spēlē daudzu mīlēto un nīsto "Pokemon Go" spēli. Viņš atzīst, ka būtu labi, ja šādu interesi būtu iespējams panākt par F1 sacīkstēm.

"Tas bija pagājušajā vakarā lielveikalā," skaidro Batons. "Visi šie cilvēki dara vienu un to pašu? Kāpēc? Pokemonu dēļ! Apmēram 2000 cilvēki devās uz vienu un to pašu vietu, jo tur atradās pokemons. Es pat nezinu, ko jūs ar viņiem darāt, es to nesaprotu. Vai tur var laimēt naudu, dāvanas vai šokolādi? Ar to es domāju, klausieties, Formula 1 ir daudz interesantāka! Tā tam vajadzētu būt, vismaz es tā domāju. Ja viņi spēj tik daudzus cilvēkus ieinteresēt ķert kaut ko, kā tur patiesībā nav, domāju, ka arī Formulai 1 varam sarūpēt daudz lielāku ieinteresētību no cilvēku puses."

Sportists cer, ka daudz kas mainīsies nākošgad, kad Formula 1 mašīnas kļūs izskata ziņā agresīvākas un tiek solītas arī interesantākas cīņas par uzvarām. Pats Batons gan 2017. gada sezonu nolēmis izlaist.

Izmantotie resursi:
Autosport

Kāda vecuma F1 līdzjutējs esi Tu?

  • 3

  • 56

  • 42

  • 20


     [+] [-]

, 2016-09-16 12:17, pirms 8 gadiem
Kurš nav F1 līdzjutējs, tas gejs!

  -1 [+] [-]

, 2016-09-16 12:30, pirms 8 gadiem
Es esmu gejs! Kamēr tur ir hamiltons, esmu gejs.

     [+] [-]

, 2016-09-16 13:17, pirms 8 gadiem
Pirmkāt lai nomaina atpakaļ dzinējus uz V8 šis V6 izklausas pēc zaparožeca. Un otrākrt tie drošības pasākumi jau it tik parspileti,ka jau driz pat apdzenot piešķirs sodu, piloti vairs paši uz savu roku vairs nevar darit, ka tikai naivi klausit mikrafonā. Nav vairs kā bija agrāk nu nav.

     [+] [-]

, 2016-09-16 15:36, pirms 8 gadiem
vecos motorus un ātrumkārbas, kuras gaudo- tas ir viss ko prasu. Jā - un mazāk sankciju par cīņu trasē

  +1 [+] [-]

, 2016-09-16 17:06, pirms 8 gadiem
Ko darīt? Atbilde ir skaidra - F1 jābūt pieejamākai. Šobrīd tā galvenokārt tiek rādīta tikai maksas kanālos Eiropā un pasaulē. Jaunieši jau tā neskatās TV, kur nu vēl par to maksā. Tā arī ir atbilde. Pats zaudēju interesi par F1, kad tā no LNT aizgāja uz TV3/TV6/VSB. Un cik gadus atpakaļ tas bija? Pareizi...

     [+] [-]

, 2016-09-16 19:29, pirms 8 gadiem
Doma par pieejamību ir visnotaļ pareiza, jo arī pats savulaik biju spiests kādu laiku iztikt bez F1, kad tas bija pieejams tikai Viasat klientiem. Interese atslāba, bet pilnībā gan to nezaudēju. Kad VSB sāka rādīt arī Lattelecom, tad viens no faktoriem, kas stimulēja izvēlēties jauno TV, bija arī iespēja atgriezt F1 savā ekrānā. Tiesa, jau tad es sevi vairs nevarēju pieskaitīt pie jauniešiem.
Mūsdienu jaunajai paaudzei ir daudz citu interešu un arī daudz lielākas izvēles iespējas, nekā tas bija pirms gadiem 15 - 20, tāpēc nav brīnums, ka F1 nespēj izturēt sīvo konkurenci. Bet, no otras puses, ja viņi padarīs F1 pieejamāku citu TV skatītājiem, tas nozīmēs atteikšanos no daudziem miljoniem, uz ko F1 vadītāji diez vai ies.

     [+] [-]

, 2016-09-16 23:01, pirms 8 gadiem
Viņi nekad nedabūs atpakaļ popularitāti, ja neaizvāks no F1 prognozējamību. Un visas bēdas sākās ar degvielas uzpildes aizliegumu, tālāk - pēdējais muļķis uz šīs planētas, ja skatās sacīksti, zin visu, kad kurš brauks pitstopos, cik reizes utt. Kāda tur vispār sacensība, ja pazūd stratēģija?