Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Verstapens: "Pirms 20 gadiem braukt stiprā lietū nebija problēma"

Juris Grīns
Juris Grīns

Verstapens: "Pirms 20 gadiem braukt stiprā lietū nebija problēma"
Makss Verstapens. Foto: Motorsport.com

Pagājušās un šīs sezonas F1 čempions Makss Verstapens piedāvājis "Pirelli" savu palīdzību labāku lietus riepu izstrādē. Viņaprāt, riepām būtu jābūt tādām, ar kurām būtu iespējams sacensties arī spēcīga lietus apstākļos.

Japānas posms bija piemērs tam, ka šobrīd F1 sacīkstes spēcīgā lietū vairs nevar notikt. Jau pēc pirmajiem diviem apļiem, kad lietus pieņēmās spēkā, tās tika pārtrauktas un turpinājās vien divas stundas vēlāk, kad nokrišņi bija mitējušies.

"Es negribu nevienu vainot, bet uzskatu, ka mums vajag labākas lietus riepas," saka Verstapens. "Ja esat redzējuši, deviņdesmitajos gados un šī gadsimta sākumā mēs slapjā trasē varējām izdarīt daudz vairāk. Lietus riepas nepieciešams uzlabot. Šobrīd tās ir pārāk lēnas un ar tām nevar īsti pabraukt, ja trasē ir daudz ūdens."

Verstapens norāda, ka pārejas tipa riepas, ko izmantot žūstošā trasē, ir daudz ātrākas par īpaši slapjam laikam paredzētajām. Viņaprāt, tā tam būt nevajadzētu.

"Tieši tādēļ visi tik ātri cenšas uzmontēt pārejas tipa riepas, jo tās ir daudz ātrākas," skaidro holandiešu pilots. "Japānā bija redzams, ka tās bija piecas sekundes aplī ātrākas, un tas ir pārāk daudz. Šī iemesla dēļ neviens īsti negrib braukt ar lietus riepām. Tik spēcīgā lietū, kāds bija, kad izkāra sarkanos karogus, arī ar slapjā laika riepām braukt būtu ļoti grūti. Bet pirms 20 gadiem viss būtu bijis vislabākajā kārtībā. Tātad nepieciešams risinājums."

Verstapens piedāvā savus pakalpojumus ražotājam "Pirelli", jo viņaprāt kopā būtu iespējams izstrādāt īstām lietus sacīkstēm piemērotas slapjā laika riepas.

"Kā jau teicu, tā nav kritika, jo es gribu palīdzēt," saka "Red Bull" pilots "Mums tas jāapdomā. Varbūt mēs varam sarīkot vairāk testu dienas slapjā trasē un pastrādāt kopā. Jāmēģina izveidot tādas riepas, lai mums būtu iespēja braukt slapjā trasē. Citādi mēs nobraucam divus apļus ar lietus riepām, pēc tam uzmontējam pārejas tipa riepas un nosaucam to par lietus sacīksti. Būtu normāli, ja mēs sacenstos arī stiprā lietū."

Visas F1 tiešraides šosezon skaties Viaplay platformā.

Izmantotie resursi:
F1 News, Live Race Coverage, Results &...

     [+] [-]

, 2022-10-16 01:17, pirms 2 gadiem
Maksis gan aizmirst svarīgu lietu, ko ātrākas slapjā laika riepas nerisinās. Mašīnas ir kļuvušas daudz lielākas, riepas ir lielākas, līdz ar to gaisā uzmestā ūdens daudzums ir lielāks. Tiem, kas brauc pa priekšu tā nav problēma, bet pilotiem vidusdaļā vai beigās nav absolūti nekādas redzamības braucot cauri tajai miglai. Tas spilgti bija redzams tajā pašā Suzukā, kur Maksis būdams līderis saka, ka viss okey, varam startēt, savukārt Botass beigu daļā saka, ka neredz ceļu.
Ātrākas lietus riepas šo problēmu nerisinās. FIA vienalga, pat ar lietus riepām, neļaus notikt sacīkstei ja daļai pilotu jābrauc ar 250km/h neredzot tālāk par savu degungalu
Pieņemu, ka šajā gadījumā risinājuma vienkārši nav

     [+] [-]

, 2022-10-16 10:36, pirms 2 gadiem
Maikla Masi čempions nesaprot, ka viss saistīts ar redzamību.

     [+] [-]

, 2022-10-18 09:06, pirms 2 gadiem
Jūs toč zinat labāk nekā viņš, yes! Big brain boyzzzz!

     [+] [-]

, 2022-10-18 19:47, pirms 2 gadiem
playthegame rakstīja: Maksis gan aizmirst svarīgu lietu, ko ātrākas slapjā laika riepas nerisinās. Mašīnas ir kļuvušas daudz lielākas, riepas ir lielākas, līdz ar to gaisā uzmestā ūdens daudzums ir lielāks. Tiem, kas brauc pa priekšu tā nav problēma, bet pilotiem vidusdaļā vai beigās nav absolūti nekādas redzamības braucot cauri tajai miglai. Tas spilgti bija redzams tajā pašā Suzukā, kur Maksis būdams līderis saka, ka viss okey, varam startēt, savukārt Botass beigu daļā saka, ka neredz ceļu.
Ātrākas lietus riepas šo problēmu nerisinās. FIA vienalga, pat ar lietus riepām, neļaus notikt sacīkstei ja daļai pilotu jābrauc ar 250km/h neredzot tālāk par savu degungalu
Pieņemu, ka šajā gadījumā risinājuma vienkārši nav
Makša komentārs ir norāde, ka viņam nav sajēgas par noteikumiem, kas attiecas uz formulas regulējumu - lietus laikā ir jāceļ uz augšu regulējums, lai samazinātu lietus ūdeņu iespēju samazināt vai pat pārtraukt gaisa plūsmu zem autiņa, tādā veidā piespiedējspēks zūd un sākas akvaplanēšana. Visi startē ar regulējumu, kurš ir uzstādīts pirms kvalenes, un pēc tam to mainīt ir aizliegts. Ja kvalene notika pa sauso, tad formula ir noregulēta ļoti zemu, kas lietus laikā momentāli rada akvaplanēšanu. Ja Kvalene pa slapjo, tad ir formula ir augstu, savukārt sausā laikā zaudē sekundes.
Vienalga cik krutas riepas būs, ja kvalenē un gonkā nav vienādi laikapstākļi, tad nekādas riepas nepalīdzēs izmainīt formulas regulējumu. Izņemot, ja lietus riepas tiek izgatavotas lielākā izmērā nekā sausās un mitrās, tādā veidā automātiski paceļ formulas augstumu.
Ja palielinās formulas augstums, samazinās piespiedējspēks, samazinās uzmestā ūdens daudzums, palielinās redzamība. Redzamība ir sekundārs.