Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

83 gadu vecumā miris leģendārais F1 čempions Sērtiss

Juris Grīns
Juris Grīns

83 gadu vecumā miris leģendārais F1 čempions Sērtiss
Džons Sērtiss jaunības gados
Foto: autoevolution.com

Pagājušajā nedēļā mūžībā devies leģendārais britu sportists Džons Sērtiss. Viņš aizvien ir vienīgais cilvēks, kuram par pasaules čempionu izdevies kļūt braucot gan ar sacīkšu automašīnu, gan motociklu.

Sērtiss par F1 čempionu kļuva 1964. gadā, pārstāvot "Ferrari" komandu, bet vēl pirms tam viņš bija guvis lielus panākumus "Grand Prix" motošosejas pasaules čempionātā 500 cm3 klasē (tagad MotoGP), kur sportists par čempionu kļuva 1956., 1958., 1959. un 1960. Tāpat viņš trīsreiz ieguva titulus 350 cm3 klasē.

Februārī Sērtiss tika ievietots slimnīcā ar elpceļu saslimšanu, bet, pēc neilga laika, kas tika pavadīta intensīvās terapijas nodaļā, brita dzīvība aprāvās 83 gadu vecumā. Ar viņu klāt dzīves pēdējos mirkļos bija sieva Džeina, kā arī meitas Leonora un Edvina.

2009. gadā Formula 2 sacensībās Brendshečas trasē bojā gāja Džona Sērtisa dēls Henrijs. Tobrīd būdams 18 gadus vecs, jaunais autosportists letāli cieta no citai mašīnai nolūzuša riteņa, kas trāpīja viņam tieši pa ķiveri.

Savas motobraucēja karjeras laikā Džons Sērtiss pārstāvēja tādus ražotājus kā "Norton" un "MV Augusta", kā arī kļuva par pirmo sportistu, kuram trīs reizes pēc kārtas izdevies uzvarēt Menas salas TT sacensībās "Senior" klasē.

Formulā 1 Sērtiss aizvadīja vairāk par 100 posmiem, uzvarot sešās sacīkstēs. Britu pilots pārstāvēja tādas vienības kā "Ferrari", "Cooper" un "Honda", kā arī dibināja pats savu komandu "Surtees".