Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Verstapens: "Situācija bija diezgan mulsinoša"

Juris Grīns
Juris Grīns

Verstapens: "Situācija bija diezgan mulsinoša"
Makss Verstapens. Foto: Red Bull Content Pool

Savādos apstākļos svētdien Japānas posmā par 2022. gada F1 čempionu kļuva Makss Verstapens. Savādos, jo vēl sniedzot pēcsacīkstes interviju viņš pats un arī vairums citu cilvēku nezināja, ka "Red Bull" pilots titulu jau nodrošinājis.

Otrajā aplī vairāku avāriju un aizvien spēcīgākā lietus dēļ Japānas posmu apturēja, un tas atsākās tikai pēc vairāk nekā divu stundu gaidīšanas. Sportisti paguva veikt kopumā 28 apļus, pirms tika izkārts finiša karogs, jo sacensībām atvēlētais laiks bija iztecējis.

Verstapens guva pārliecinošu uzvaru, taču, tā kā bija veikts vien nedaudz virs 50% no plānotās distances, varēja noprast, ka pilotiem piešķirs tikai pusi no punktiem. Tādā gadījumā Verstapens vēl par čempionu nevarētu kļūt nekādā gadījumā.

Tiesa gan, braucēji saņēma pilnus punktus, jo tieši tā FIA interpretējusi jaunos noteikumus, kas tika ieviesti pēc 2021. gada Beļģijas posma, kad sacīkstes finišēja pēc dažiem pirmajiem apļiem pavadītiem aiz drošības auto. Proti, nepilni punkti, ja nav veikti vismaz 75% no paredzētās distances, tiek piešķirti tad, ja sacensības ir apturētas un nevar turpināties. Šajā gadījumā tās pēc apturēšanas turpinājās un noslēdzās vien tāpēc, ka bija beigusies trīs stundu laika atskaite.

Arī tad Verstapens vēl nebūtu nodrošinājis titulu, jo otrajā vietā finišēja "Ferrari" pilots Šarls Leklērs, bet Serhio Peress palika trešais. Taču Leklērs bija kļūdījies un noīsinājis vienu no pēdējiem līkumiem, kā rezultātā tiesneši viņam piešķīra piecu sekunžu sodu. Tādā veidā uz otro vietu jau kādu laiku pēc finiša pacēlās Peress, bet Leklērs atkrita uz trešo. Tikai tad tapa zināms, ka Verstapenam otrais F1 tituls ir rokā.

"Situācija bija diezgan mulsinoša, bet, ja godīgi, tas mani nesatrauca," atzina Verstapens. "Man tas pat šķita smieklīgi, jo galu galā tas nekādi nemaina sasniegto rezultātu. Brīdī, kad finišēju, man nebūtu pieticis punktu titulam arī tad, ja visi zinātu, ka tiks piešķirti pilni punkti. Arī pie tāda scenārija viss būtu līdzīgi."

Verstapens atzīst, ka vēl kādu laiku nav bijis īsti pārliecināts, vai tituls viņam patiešām ir kabatā.

"Sacensību laikā man nebija nekādas nojausmas, ko viņi izlems attiecībā uz punktiem," pēc izcīnītā otrā titula sacīja Verstapens. "Galvenais mērķis bija uzvarēt šajā sacīkstē. Kad šķērsoju finišu, nodomāju, ka aizvadīta lieliska sacīkste, sasniegti labi punkti, bet vēl neesmu nodrošinājis titulu. Sniedzot interviju, mani mehāniķi pēkšņi sāka priecāties un es nesapratu, kas notiek. Tad uzzināju, ka Serhio ir otrajā vietā, bet aizvien nesapratu, vai mums piešķīra pilnus punktus vai tikai pusi, jo nezinu, kā viņi to dara. Pie manis pienāca FIA mediju delegāts un pateica, ka esmu pasaules čempions. Sākām svinēt, bet daži atpūtas istabā man pēc tam sacīja, ka tomēr pietrūkst viena punkta. Tas viss bija pavisam savādi. Taču beigās punktu tomēr pietika un atkal sapratu, ka jau esmu čempions."

Šobrīd savā karjerā Makss Verstapens guvis 32 uzvaras, 74 pjedestālus, 18 reizes uzvarējis kvalifikācijā un sasniedzis 21 ātrāko sacīkšu apli. Viņam ir tikai 25 gadi. Par čempionu sportists kļuva arī pērn, kad spraigā cīņā vien pēdējā posmā pārspēja Lūisu Hamiltonu.

Visas F1 tiešraides šosezon skaties Viaplay platformā.

Izmantotie resursi:
Autosport - Formula 1, MotoGP and motorsport...