Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 tiks lietota jauna degviela, kas samazina dzinēju jaudu

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 tiks lietota jauna degviela, kas samazina dzinēju jaudu
Foto: Erik Junius

Jaunas sacīkšu formulas un citādas riepas nebūs vienīgās pārmaiņas, kas gaidāmas "Formula 1" čempionātā nākamajā sezonā, jo tiks lietota arī jauna veida, dabai draudzīgāka degviela, kas gan neļaus no dzinējiem izspiest tikpat daudz zirgspēkus, kā tas bija līdz šim.

Kamēr F1 dzinēji paliks līdzšinējie, jau šogad čempionātā redzēsim mašīnas ar pavisam savādāku aerodinamiku un ievērojami lielākiem 18 collu riteņiem. Tāpat tiks izmantots jaunais E10 benzīna maisījums, kur 90% sastādīs fosilās degvielas, bet 10% būs etanols. Kamēr tas būs dabai draudzīgāks par līdz šim izmantoto E5 (95% fosilās degvielas, 5% etanols), tas arī nozīmē, ka degvielas dēļ samazināsies iekšdedzes motoru jauda. Tiek lēsts, ka samazinājums varētu būt ap 20 zirgspēkiem.

"Motorsport.com" itāļu versija vēsta, ka "Ferrari" komanda, kuras sadarbības partnere ir "Shell", jau izdevies atrast risinājumu, kā atgūt degvielas dēļ zaudēto jaudu, kamēr, pēc vācu izdevuma "Auto Motor und Sport" informācijas, "Red Bull" vienība pagaidām vēl pie tā aktīvi darbojas.

"Pie tā tiek pamatīgi strādāts," apstiprina "Red Bull" konsultants Helmuts Marko. "Tas, ko esmu dzirdējis, ir pozitīvas ziņas, bet veiktspēja joprojām nav tāda kā pagājušajā gadā. Tomēr, kā vienmēr, ir jāgaida un jāskatās, kā būs sacīkstēs."

"Red Bull" pilots Makss Verstapens 2021. gadā uzvarēja F1 čempionātā ar "Honda" ražoto dzinēju, bet šobrīd Japānas autoražotājs oficiāli vairs neskaitās motoru piegādātājs šai vienībai, lai gan turpinās sniegt palīdzību jaudas agregātu uzturēšanā un attīstīšanā. No šī gada F1 dzinējus komanda apkalpos pati savā īpaši šim nolūkam izveidotajā "Red Bull Powertrains" nodaļā.

Neoficiāli zināms, ka no 2026. gada par "Red Bull" dzinēju piegādātāju varētu kļūt "Porsche", kas plāno atgriešanos, kad spēkā stāsies jaunie tehniskie noteikumi.

Izmantotie resursi:
GRAND PRIX 247 - F1 news all the time