Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Masa vēl cer atņemt Hamiltonam 2008. gada F1 titulu

Juris Grīns
Juris Grīns

Masa vēl cer atņemt Hamiltonam 2008. gada F1 titulu
Foto: f1.com

Ņemot vērā Bernija Eklstouna nesenos izteikumus, Felipe Masa nolēmis izskatīt likumiskas iespējas mainīt 2008. gada F1 čempionāta iznākumu, kurā viņš par vienu punktu piekāpās Lūisam Hamiltonam.

Togad Masas iespējas kļūt par čempionu krietni sabojāja Singapūras posms, kas vēsturē iegājis ar skandalozo Nelsona Pikē juniora tīšuprāt izraisīto avāriju, pēc kā uzvaru guva viņa Renault komandas biedrs Fernando Alonso. Notikušais krietni atsaucās uz Masas rezultātu, jo, nespējis veikt pitstopu, no cīņas par uzvaru brazīlietis bija spiests atkrist ārpus pirmā desmitnieka. Viņa galvenais sāncensis Hamiltons finišēja trešais.

Tas, ka Pikē avarējis tīšuprāt un komandas vadītājs Flavio Briatore visu labi zinājis, nāca gaismā nākamajā gadā. Masa aicināja FIA anulēt sacensību rezultātus, tomēr toreizējie organizācijas statūti noteica, ka pēc attiecīgās sezonas balvu pasniegšanas ceremonijas rezultāti ne pie kādiem apstākļiem vairs nav maināmi.

Tagad Masa vēlas atkal pārskatīt iespējas likumīgā ceļā mainīt 2008. gada čempionāta iznākumu, ņemot vērā izteikumus, ko intervijā medijam "F1-Insider" nesen paudis toreizējais čempionāta boss Eklstouns. Izrādās, gan viņš, gan nu jau aizsaulē esošais FIA prezidents Makss Moslijs jau tajā pašā gadā zinājuši par to, kas bija noticis.

"Mēs izlēmām neko nedarīt," atklāj Eklstouns. "Gribējām aizsargāt čempionātu un izvairīties no liela skandāla. Tādēļ es pierunāju Nelsonu Pikē kādu laiku neko neteikt. Toreiz bija noteikums, ka pasaules čempionāta iznākums pēc FIA balvu pasniegšanas ceremonijas nav maināms. Līdz ar to galvenā balva tika piešķirta Hamiltonam un viss bija kārtībā. Bet mums bija pietiekoši daudz informācijas, lai varētu izmeklēt notikušo. Atbilstoši statūtiem, mums būtu bijis jāatceļ Singapūras posma rezultāti, ņemot vērā apstākļus. Tas nozīmē, ka čempionāta iznākums nekad nebūtu bijis tāds. Par čempionu būtu kļuvis Felipe Masa, nevis Luiss Hamiltons."

Šie izteikumi likuši Masam sarosīties. Lai gan viņš apzinās, ka diez vai vēl kaut ko iespējams mainīt, sportists tomēr gatavojas izskatīt iespēju, kā to likumiski varētu paveikt.

""Ferrari" juristi tolaik mani informēja par šādu noteikumu, ka nekas vairs nevar tikt mainīts," intervijā Motorsport.com saka Masa. "Gājām arī pie citiem juristiem, bet visi atbildēja, ka nekas nav maināms. Loģiski, ka es noticēju šai situācijai. Tomēr 15 gadus vēlāk no čempionāta īpašnieka dzirdu, ka jau 2008. gadā viss bija zināms, bet kopā ar FIA prezidentu viņi neko nav darījuši, lai nekaitētu F1 tēlam. Tas ir ļoti bēdīgi, zinot, ka tās sacīkstes rezultātus bija jāatceļ, un es būtu kļuvis par čempionu. Galu galā es biju tas, kurš šajā situācijā zaudēja visvairāk. Tāpēc mēs visu izpētīsim, lai saprastu sīkāk."

Masa piebilst: "Tu nevari atgriezties 15 gadus senā pagātnē un mainīt situāciju, bet es gribu to izstudēt. Izstudēt, ko saka likums, noteikumi. Mums jāsaprot, ko varam darīt. Es nekad to nedarītu finansiālu apsvērumu dēļ. Darītu to tikai taisnības labad. Ja esi ticis sodīts par kaut ko, kas nav tava vaina, un stāsts ir par zādzību, nozagtu sacīksti, taisnībai ir jāuzvar. Situācija ir tāda, ka sacensību rezultāti ir jāatceļ. Šādā lietā tikai tā varētu panākt taisnību. Arī citos sporta veidos esam redzējuši dažādas situācijas, piemēram, ar Lensu Ārmstrongu, kurš izrādījās lietojis dopingu un zaudēja visus savus titulus. Kāda šeit ir atšķirība?"

Izmantotie resursi:
Sākumlapa : F1LV Blogs

  -3 [+] [-]

, 2023-04-07 18:11, pirms gada
Neviens tur nemainīs rezultātus, tad arī 2021. gada rezultāti tiks mainīti, jo tur sacīkšu tiesnesis izdomāja savus noteikumus pretēji reglamentam. Tad lai labāk vaino savu komandu, kura notizlojās Singapūrā.

     [+] [-]

, 2023-04-07 18:34, pirms gada
F1 vēsturē droši vien var saskaitīt vismaz desmitus sezonas, kur čempiona tituls izcīnīts ar dažu punktu pārsvaru un kādā no sezonas sacīkstēm čempions ir guvis priekšroku nepareizi interpretētu noteikumu dēļ. Jau pieminētais 2021 ir pēdējais no tiem.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-07 18:56, pirms gada
playthegame rakstīja: F1 vēsturē droši vien var saskaitīt vismaz desmitus sezonas, kur čempiona tituls izcīnīts ar dažu punktu pārsvaru un kādā no sezonas sacīkstēm čempions ir guvis priekšroku nepareizi interpretētu noteikumu dēļ. Jau pieminētais 2021 ir pēdējais no tiem.
Šeit gan nav runa par nepareizi interpretētiem noteikumiem bet gan to, ka F1 vadība un FIA ļoti labi zināja, ka tika pārkāpti noteikumi un speciāli neko nedarīja lietas labā, pat pierunāja Pikē neko neteikt tikai lai paglābtu čempionātu no skandāla.

     [+] [-]

, 2023-04-07 20:10, pirms gada
Masam būs jāsamierinās ar tām 39 sekundēm "čempiona" godā, kuras viņš izbaudīja pēc 2008. gada pēdējā posma finiša, nezinot, ka Hamiltons pēdējos līkumos ir izcīnījis sev nepieciešamo piekto vietu.

     [+] [-]

, 2023-04-07 20:35, pirms gada
Massa jebkurā gadijumā tajā sezonā bija labāks!

     [+] [-]

, 2023-04-07 21:45, pirms gada
Emocionāli var jau čali saprast, bet nu pilnīgs bezceris tur tagad kaut ko mainit.

     [+] [-]

, 2023-04-07 23:20, pirms gada
Nesaprotu,ko tas vecais Eklstouns tagad stāsta par to laiku izdarībām un sevi un F-1 par grēkāzi taisa?Tagad viņš netaisa pret sevi un F-1 skandālu un kaunu,jeb viņam tas viss ir vienalga,jo vairāk neesot F-1 boss?

     [+] [-]

, 2023-04-08 14:14, pirms gada
esprets rakstīja: Neviens tur nemainīs rezultātus, tad arī 2021. gada rezultāti tiks mainīti, jo tur sacīkšu tiesnesis izdomāja savus noteikumus pretēji reglamentam. Tad lai labāk vaino savu komandu, kura notizlojās Singapūrā.
2021.gadu var mainīt cik grib. Anulē Abu Dabi posmu vai nē, tur tāpat VER būs čempions. Un Masas komanda nenotizlojās Singapūrā, tas tā parocies vēsturē