Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Botasam liktenīgās atlūzas komanda pamanījusi sekundi pirms notikušā

Juris Grīns
Juris Grīns

Botasam liktenīgās atlūzas komanda pamanījusi sekundi pirms notikušā
Foto: LAPRESSE/Scanpix

Avarējušu mašīnu atlūzas, uz kurām Azerbaidžānas "Grand Prix" laikā riepu pārdūra tā brīža līderis Valteri Botass, viņa pārstāvētā "Mercedes" komanda pamanījusi vien aptuveni sekundi pirms pilots tām uzbrauca, zaudējot iespēju izcīnīt uzvaru.

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) skaidro, ka nav redzējusi trasē esošās atlūzas, līdz ar to nav sekojusi arī nekāda darbība, lai asfaltu attīrītu un sportistiem braukt būtu droši. Lai gan "Mercedes" jau iepriekš brīdināja savus pilotus uzmanīties no iespējamajām atlūzām, tās, uz kurām trāpīja Botass, sadurot aizmugurējo labās puses riepu, tika pamanītas, bet krietni par vēlu.

"Mēs viņu par šīm atlūzām nebrīdinājām, jo paši tās neredzējām," skaidro "Mercedes" trases operāciju galvenais inženieris Endrjū Šovlins. "Pirmo reizi tās ieraudzījām brīdī, kad viņš jau uz tām uzbrauca. Redzējām, ka viņš tām tuvojas, bet tas bija pussekundi vai sekundi pirms tam, līdz ar to nebija pietiekoši laika, lai pa radio viņam par to paziņotu. Ja mēs būtu redzējuši, pateiktu viņam, kā to vairākas reizes jau bijām darījuši pirms tam, jo notika daudzi incidenti. Teicām, kur labāk braukt, lai izvairītos no atlūzām. Diemžēl šajā gadījumā bija par vēlu."

Botasa nokļūšana vadībā bija pārsteigums daudziem, tomēr komanda atzīst, ka ar nolūku likusi sportistam nedoties boksos tik ātri kā pārējie, jo cerējusi, ka sacīkšu beigu daļā trasē izbrauks drošības mašīna.

"Jā, pilnīgi noteikti, tas ir tas, uz ko mēs cerējām," atklāj Šovlins. "Tā ir Baku trase, kur ir visai laba iespējamība šādam notikumu pavērsienam. Kad Sebastians Fetels devās pitstopā, viņš atstāja "brīvu logu" un bija krietni aiz mums, līdz ar to, ja riepu maiņu veicam aiz drošības mašīnas, īstās vai virtuālās, tas prasa mazāk laiku un mēs varam izvirzīties vadībā. Šī ir viena no tām stratēģijām, kur ir jāriskē."

"B" plāns bija iesūtīt Botasu vēlā pitstopā, aptuveni desmit apļus pirms finiša, un uzmontēt viņa mašīnai ultramīkstā sastāva riepas, lai pēc tam soms varētu aizvadīt "sprintu" pretī finišam, iespējams, noķerot un apdzenot līderi Fetelu.

"Šie desmit apļi dotu viņam gana laika, lai noķertu Sebu pāris apļus pirms finiša un pacīnītos ar viņu par uzvaru," skaidro Šovlins.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...

     [+] [-]

, 2018-05-03 15:26, pirms 6 gadiem
Baku šāda stratēģija noteikti der, it sevišķi pēc 2017.gada, kad gonku apturēja pilnībā, lai sakoptu trasi.
Stulbi, ka FIA neredzēja atlūzas vietā, kur autiņš lido uz 330kmh. Tas ir 330kg smags akmenis FIA logā.

     [+] [-]

, 2018-05-03 23:08, pirms 6 gadiem
Stratēģija bija ļoti laba, un Valteri būtu izcīnījis pelnītu uzvaru, taču šoreiz iejaucās neparedzēti apstākļi FIA akluma izskatā.