Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Prosts: "Rosi bija nekompetents un augstprātīgs vadītājs"

Juris Grīns
Juris Grīns

Prosts: "Rosi bija nekompetents un augstprātīgs vadītājs"
Alēns Prosts. Foto: Motorsport.com

Bijušais komandas padomnieks Alēns Prosts uzskata, ka pie "Alpine" vienības piedzīvotā regresa vainojams tās līdzšinējais izpilddirektors Lorāns Rosi. Pēc Prosta vārdiem, šis vadītājs bijis nekompetents F1 jautājumos un pārāk jaucies sacīkšu komandas lēmumu pieņemšanā.

Rosi savu amatu zaudēja pagājušajā nedēļā, bet vakar kļuva zināms, ka no "Alpine" komandas vadītāja amata pēc Beļģijas posma atkāpsies Otmars Šafnauers. Tāpat komandā jau no nākamās nedēļas nestrādās tās galvenais tehniskais darbinieks Pets Frajs, kā arī sporta nodaļas direktors Alans Permane.

Četrkārtējais F1 čempions Prosts uzskata, ka "Alpine" komanda pēdējos gados tiek nepareizi pārvaldīta. Svarīgus lēmumus pieņem cilvēki rūpnīcas valdē, kam nav patiesas izpratnes par autosacīkstēm.

"Es mīlu šo komandu, tāpēc šobrīd esmu apbēdināts un satraukts, redzot to pašreizējā stāvoklī," intervijā franču medijam "L'Equipe" sacīja Prosts. "Šī komanda ir pelnījusi ko labāku, un tai ir viss, kas nepieciešams, lai gūtu panākumus. Es vienkārši uzskatu, ka ir jāpaļaujas uz vēsturisko pieredzi, lai saprastu, kas ir nogājis greizi. Ja paskatāmies uz lielākajiem veiksmes stāstiem pēdējo 30 gadu laikā, varat ieraudzīt vienkāršu struktūru. Tā sastāv no trim vai četrām spēcīgām personībām, apvienojumā ar uzvarēt spējīgu pilotu."

Kā lielisku piemēru Prosts min "Ferrari", kas savulaik ar Žanu Todu, Rosu Braunu un Mihaelu Šūmaheru daudzus gadus guva neticamus panākumus. Vēlāk kaut kas līdzīgs bija novērojams ar Kristianu Horneru, Adrianu Ņūviju un Sebastianu Fetelu, bet tagad arī ar Maksu Verstapenu. Tāpat arī "Mercdedes" komanda guva lielus panākumus ar Toto Volfa, Nikija Laudas, Džeimsa Elisona un Luisa Hamiltona gādību.

"Piemēram, "Red Bull" komandas lēmums nesadarboties ar "Porsche" faktiski izriet no spējas atteikties piekāpties smagajiem valdes lēmumiem, ko pieņem cilvēki, kas nepārzina F1," skaidro Prosts. "Gadu laikā, ko pavadīju "Renault", daudzas reizes no galvenās mītnes dzirdēju uzskatu, ka F1 ir vienkārši sporta veids, ko var vadīt no mājām, izmantojot vienu amatā ieceltu īsajā vietā esošu cilvēku. Tā bija milzīga kļūda, kā to pierādīja pēdējais no direktoriem, Lorāns Rosi, ko Luka de Meo pagājušajā nedēļā atlaida. Rosi ir labākais Daninga-Krūgera efekta paraugs. Neveikls vadītājs, kurš domā, ka savu nekompetenci var pārvarēt ar augstprātību un cilvēcības trūkumu attiecībās ar saviem padotajiem. 18 mēnešus viņš bija "Alpine" boss un jau kopš paša sākuma domāja, ka visu saprot, bet tas bija tālu no patiesības. Viņa vadībā komanda zaudēja attīstības tempu, ko bija būvējusi kopš 2016. gada, gūstot pjedestālus un arī vienu uzvaru."

Prosts atgādina par "Renault" komandas panākumiem aizpagājušajā desmitgadē, kad to vadīja Flavio Briatore, bet pilots bija Fernando Alonso. Tolaik abiem talkā nāca menedžmenta komanda - Patriks Faure un Luī Šveicers.

Izmantotie resursi:
Sākumlapa : F1LV Blogs