Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Roberts Vītols: ''Sezonas atlikušie posmi būs ļoti, ļoti interesanti''

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Roberts Vītols: ''Sezonas atlikušie posmi būs ļoti, ļoti interesanti''
Roberts Vītols

Latviešu rallijkrosa braucējs Roberts Vītols šogad startē Lielbritānijas rallijkrosa čempionātā, kur mūsu sportists pretendē uz čempiontitulu Supercar klasē.

Pirms kāda laika Lielbritānijā, Nokhilas trasē tika aizvadīti kārtējie divi britu čempionāta posmi, kuros Supercar klasē uz starta stājās Roberts Vītols, bet Junior cīņās – viņa māsa Laura. Abu sniegums cienījams, Robertam posmos viena uzvara un viena otrā vieta.

Sestdienā astoņu dalībnieku konkurencē Roberts Vītols Supercar klasē pirmajā kvalifikācijas braucienā guva uzvaru, bet otrajā finišu sasniedza ceturtajā vietā. Dienas formāts vairāk priekšbraucienus neparedzēja, uzreiz sekoja pusfināli. Savā braucienā Roberts guva uzvaru, nodrošinot startu finālā no pirmās rindas. Finālā starts sākās ar šoku latviešu nometnē – citi jau aizbrauca, bet Vītols palika uz brīdi stāvam starta laukumā. Mašīna bija noslāpusi, tad iedarbināta, un Roberts devās trasē. Kamēr komandas pārstāvji braucienu jau uzskatīja par norakstītu, braucējs atrada sevī nepieredzētu sportisko niknumu. Fināls izvērtās aizraujošs, jo arī līderi piedzīvoja gan tehniskas problēmas, gan izslīdēšanas. Haotiskais brauciens noslēdzās ar Vītola uzvaru. Pēc cīņas Roberts atzina: “Slēdzot iekšā antilāgu, netīšām trāpīju pa aizdedzes pogu. Spiežu pedāļus – klusums, skatos paneļa informāciju – tur tumsa. Kad sapratu, kas notika, spiedu gāzi grīdā un braucu pārdabiskā ātrumā. Reizes trīs vienā no pagriezieniem gandrīz izlidoju no trases, taču tik līdz finišam, turklāt, izmantojot konkurentu dotās situācijas.”

Aiz Vītola finišu sasniedza Ollijs O`Donovans, kurš pirms šīs nedēļas nogales kopvērtējumā bija līderis, par punktu priekšā Robertam.

Svētdien tika aizvadīts piektais posms. Pirmajās divās kvalifikācijās Vītols bija spiests izstāties, taču diena pozitīvo lūzumu ieguva, sākot ar trešo kvalifikāciju, kurā tika gūta uzvara, kas kopumā deva ceturto starta vietu finālā.”

“Izšķirošā brauciena startā gan mana kļūda – uzstādījumos izvēlējos vienu starta režīmu par zemu, līdz ar to startā mašīnai nokrita par zemu apgriezieni, tāpēc cīņā devos daudz stīvāk nekā gribētos. Tā ir riskanta spēle, cerēju, ka zemāki apgriezieni man ļaus iegūt labāku startu, tomēr šis risks šoreiz neattaisnojās. Pēc pirmā līkuma biju sestais no septiņiem braucējiem. Zināju, ka Džokerī braukšu pēdējā brīdī, ar stratēģiju viss šķita kārtībā. Taču pāris apļus pirms finiša vienā no pagriezieniem atkal kaut kas notika un mašīna gandrīz norāvās un daudz netrūka, kad būtu ielidojis riepās. Arī pēc tam grunts daļā vadāmība bija haotiska un, visticamāk, pēc rīta sitiena kaut kas atkal vai nu nolūza vai atnāca vaļā. Tāpēc labi, ka izdevās sasniegt finišu. Liekas, ja brauciens būtu labāk sakārtojies, bija iespēja pacīnīties arī ar Dereku Tohilu par uzvaru. Kā mums stāstīja zinātāji, Tohilam uz šo posmu bija Eiropas čempionātam speciāli gatavots jauns motors, tāpēc ir labi zināt, ka varam līdzvērtīgi cīnīties ar ļoti jaudīgām mašīnām.”

Kā atzīst Vītols, tad ''Pēc šī posma kopvērtējuma situācija kļuvusi pavisam aizraujoša, jo nu jau šķiet, ka četri braucēji reāli pretendējam uz čempiontitulu – O`Donovans, es, Tohils, Godfrijs… Sezonas atlikušie posmi būs ļoti, ļoti interesanti!”

Šoreiz Roberta Vītola spotera lomā dažādu sakritību dēļ bija nonācis abu braucēju tēvs Uģis. Viņš atzīst, ka Supercar klases režīmā temps ir nesalīdzināms arī šī amata pildīšanai, par spīti tam, ka ir daudzu gadu pieredze, diktējot Robertam Super 1600 un citās klasēs: ''Tas ir cits temps, cits līmenis, cits ātrums, kādā jāapstrādā informācija un jāsaprot situācija. Tomēr jutu, ka mums izdodas, lielu kļūdu šajā ziņā nebija. Jāatzīst, ka sirdi sildīja arī komandas uzslavas par mūsu šāda tipa sadarbību ar Robertu,” saka Uģis. “Kopumā tā nedēļas nogale bija tik notikumiem un piedzīvojumiem bagāta! Domāju, ka sasniegtie rezultāti un Lauras progress ir labs iznākums tam visam, ko piedzīvojām. Īpašs paldies tiem vietējiem latviešiem, kuri kuplā skaitā bija ieradušies mūs atbalstīt! Trasē bija divi, pat, šķiet, trīs Latvijas karogi. Un tie bija vienīgie valstu karogi līdzjutēju rindās! Tas mums ir svarīgi un ļoti, ļoti patīkami!”

Nākamie Lielbritānijas čempionāta dubultposmi paredzēti Lidenhilā novembra sākumā un Beļģijas Spā trasē decembra pirmajās dienās.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv