Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Latviešu rallijkrosa braucējiem šosezon veiksmīgi starti ārpus mūsu reģiona

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Latviešu rallijkrosa braucējiem šosezon veiksmīgi starti ārpus mūsu reģiona
Ronalds Baldiņš. Foto: rallyx.se

Latvijas rallijkrosa braucēji šogad startēja ne tikai Latvijas-Lietuvas un Baltijas seriālos, bet arī ārpus mūsu reģiona. Medaļa tika izcīnīta RallyX seriālā, kā arī gūti panākumi citur.

Medaļa Rally X
Augstvērtīgāko starptautisko rezultātu šogad uzrādīja Ronalds Baldiņš, kurš RallyX seriālā sasniedza otro vietu CrossCar klasē. Sezonas desmit posmos Baldiņš piecreiz kāpa uz goda pjedestāla. Sezonas pirmajā posmā gūtā uzvara gan palika vienīgā, taču kopumā augstvērtīgais sniegums sarūpēja otro vietu kopvērtējumā. Panākums sezonas nogalē nāca saspringti, jo pirms pēdējās nedēļas nogales diviem posmiem Vācijā Ronalds bija trešais, turklāt iespējas pakāpties uz augšu bija tikpat reālas kā izkrist no trijnieka. Uzvarētājam Eliasam Svensonam 201 punkts, bet Baldiņam un trešās vietas ieguvējam Tomasam Ēkam Murstadam – pa 189. Ceturtajā vietā finišējušajam Jonatanam Illilammi – 185.

Baldiņš pēc RallyX sezonas startēja arī Latvijas-Lietuvas-Baltijas seriāla pēdējā posmā Biķerniekos, kur oficiāli noslēdza savu braucēja karjeru. Taču autosportā vēl palikšot.

Ar Baldiņu kopā visu sezonu veica arī Supercar braucējs Mārcis Martinovs, kuram šī bija debijas sezona ārpus sava reģiona čempionātiem. 4WD Open klasē sasniegta devītā vieta, bet 4WD Pro-Am ieskaitē sestā vieta.

Starti citu valstu seriālos
Latvijas rallijkrosa braucējs Arnis Odiņš šajā sezonā apmeklēja divas interesantas sacensības – Somijas un Vācijas čempionāta posmus, lai startētu Supercar tipa klašu sacensībās.

Vasarā Odiņš startēja Somijas čempionāta otrajā posmā Kouvolā, dodoties cīņā ar Hyundai automašīnu. Sīvā konkurencē Arnis kvalifikāciju trīs braucienu summā noslēdza līderpozīcijā, bet finālā pēc kontakta ar vietējo autoritāti Joni-Pekku Rajalu zaudēja pozīcijas un finišēja piektajā vietā. Tā kā uzdevums bija pārbaudīt automašīnu un gūt priekšstatu par tehnikas spēku samēriem, tad statistiski rezultātam bija mazāka nozīme.

Tikmēr oktobra sākumā Odiņš devās uz Vācijas Esteringu, kur notika divi pēdējie Vācijas (un arī Nīderlandes) čempionāta posmi. Sestdienā scenārijs līdzīgs Somijai: progress dienas garumā, trīs braucienu summā trešā vieta ar uzvarētu trešo braucienu. Fināla startā Arnis devās cīņā sāns pie sāna ar pārējiem līderiem, taču biedri nosūtīja latvieti ārpus pirmā līkuma, kā rezultātā tika zaudētas visas pozīcijas. Atkritis uz astoto vietu Odiņš sāka pakaļdzīšanos, finišu pēc skaistām apdzīšanām sasniedzot ceturtajā pozīcijā.

Dienu vēlāk turpat Esteringā Vācijas čempionāta pēdējais posms. Šoreiz viss perfekti: uzvarēti visi trīs kvalifikācijas braucieni un vēlāk arī fināls – visai pārliecinoši aiz muguras atstāts par Vācijas čempionu kļuvušais itālis Verners Gūršlers (+2,5 sekundes), vēl pārliecinošāk pārējie sekotāji (trešā vieta +14 sekundes).

Tehnika un spēku samēri pārbaudīti – zināma gatavība kam lielākam?

Dānijā Pētersons kāpj uz augšu
2023. gada Dānijas Folkreisa trešās vietas ieguvējs Standard klasē šogad spēra nākamo soli Folkreisa ietvaros, aizvadot labas cīņas arī Super klasē. Taču sezonas beigās vēl solis uz augšu – debija Dānijas rallijkrosa čempionātā, startējot pēdējā posmā Nisumā. Super 2000 klasē 18 dalībnieku konkurencē pēc četriem kvalifikācijas braucieniem Jānis bija 12. vietā, kvalificējoties vienam no trim pusfināliem. No šiem braucieniem pirmie divi nokļūst finālā, veidojot fināla top-6 braucēju sastāvu.

Savā pusfinālā Pētersons guva ceturto vietu, no otrās pozīcijas atpaliekot vien par 2,3 sekundēm, respektīvi, finišējot turpat kopā ar otrās un trešās vietas ieguvējiem. Jānis bija ceļā pēc otrās vietas, taču, apdzenot trešās pozīcijas turētāju, gadījās ne pārāk legāls kontakts, pēc kā latvietis pozīciju grūtsirdīgi bet godīgi atdeva. Fināls palika neaizsniegts, tomēr debija ļoti cienījama.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Pētersonam veiksmīga sezonas noslēguma sacīkste – sacensības ar nosaukumu Revanšs, kurā braucējiem ir pēdējā iespēja gūt sezonā kārotos panākumus. Jānim trešā vieta gan Folkreisa Super klasē, gan pjedestāls rallijkrosa Super 2000 ieskaitē. Folkreisā pēdējā brīdī pazuda uzvara, jo neilgi pirms finiša piedzīvots motora defekts, tāpēc brauciena rezultāts sasniegts, klusi ieripojot finišā.

“Pa ziemu kārtīgi jāpaskrūvē rallijkrosa auto, lai nākamgad varētu aizvadīt pilnu Dānijas čempionāta sezonu,” saka Jānis. “Super 2000 klase ir ar lielāko dalībnieku skaitu, startē ap 20 automašīnām, pārējās ieskaitēs braucēju ir mazāk. Rallijkross man patīk, var lidot!”

Tikmēr turpat Dānijas Folkreisā Pētersona 2023. gada panākumiem ir turpinātājs – Raimonds Žvagins šogad kļuvis par Dānijas Folkreisa Standard klases trešās vietas ieguvēju! Aizvadot visus astoņus posmus un divreiz kāpjot uz goda pjedestāla Raimonds sasniedza kopvērtējuma godalgu.

Žvaginam šogad ievērojama sacensību programma – vēl bez astoņiem Dānijas posmiem startēts arī Latvijas Folkreisā – divreiz ziemā un divreiz vasarā.

Dānijas Folkreisā 17. vietu guvis arī Raimonda brālis Dainis Žvagins, kurš vasarā startēja divos posmos. Vienā no tiem sasniegta ceturtā vieta, bet nākamajā latvietis visus šokēja ar uzvaru. Arī Pētersonam Standard klasē divi startēti posmi un 19. vieta kopvērtējumā, bet Super klasē pēc trim aizvadītiem posmiem Jānis 15. vietā no 46 dalībniekiem.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv