Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Latvieši devušies uz "Rotax" vispasaules sacensībām "Grand Finals"

Juris Grīns
Juris Grīns

Arī šogad latviešu braucēji visas sezonas garumā cīnījās ne tikai dažādās Latvijas kartinga ieskaitēs, bet arī Rotax Izaicinājuma kausa ieskaitē. Uzvara MicroMax, MiniMax, DD2 un DD2 Masters klasēs, kopvērtējumā garantēja biļeti uz “Grand Finals” sacensībām, kas norisināsies Sarno, Itālijā no 15. līdz 22. oktobrim.

Šogad uz šīm prestižajām sacensībām no Latvijas braucējiem devušies:

- Matīss Maļinovskis (MicroMax klase), biļetes ieguvējs Tomass Štolcermanis atteicās no savas biļetes sacensībās.

- Leo Cabulis (MiniMax klase), biļetes ieguvējs Mikus Jasevičs arī attiecās no iegūtās biļetes.

- DD2 klasē kopumā startēs 4 latviešu braucēji, no kuriem 3 pārstāvēs Latviju. Haralds Garkaklis savu biļeti izcīnīja Krievijā, startējot ar Krievijas licenci. Latviju pārstāvēs Mārtiņš Steinerts, Kristaps Gasparovičs ( pirmo vietu gan ieguva Mārtiņš Steinerts, bet tā kā viņš jau savu vietu bija ieguvis Baltijas kausā, tad tā pienākas otrās vietas ieguvējam) un arī Ernests Veismanis, kurš savu biļeti izcīnija Igaunijas Rotax Izaicinājuma kausā. Igaunijas Rotax Izaicinājuma kauss bija atvērtais, respektīvi, biļeti bija iespējams iegūt jebkuram, kurš piedalījās.

- Savukārt, DD2 Masters klasē uz Itāliju dosies Iļja Aļoškins un Uldis Timaks, jo Baltijas Rotax Izaicinājuma kausa ieguvējs Antti Rammo atteicās.

Diemžēl ne Junior ne arī Senior klasēs neviens no mūsu braucējiem nekvalificējās šīm sacensībām. Zviedrim un Makušinam gan Baltijas ieskaitē, gan arī Igaunijas ieskaitē priekšā aizsteidzās divi igauņu pārstāvji - Georg Koss un Erich Kuhn.

Tas, kāpēc tik daudzi braucēji atsakās no iespējas izmantot savu biļeti un doties uz šīm “Grand Final” sacensībām skaidrojams ar to, ka agrāk šīs biļetes darbojās kā ielūgumi un pašam braucējam nebija jāiegulda nekādā mērā savi līdzekļi, savukārt, šobrīd par šo iespēju vēl jāsamaksā teju vai 2500 EUR, tas atkarībā no klases. Pēc pilnvērtīgi aizvadītas sezonas, šis apsvērums braucējiem un viņu komandām liek rūpīgi apsvērt šo dalību sacensībās, izvērtējot arī finansiālos aspektus.

Jāatzīmē, ka pamatā šīs sacensības tiek būvētas uz vienlīdzības principa - visi sacensībās piedalās ar pilnīgi vienādām šasijām un pilnīgi jauniem, vēl apzīmogotiem dzinējiem. Tehnikas izloze norisinās pirms pašām sacensībām. Kopumā šī ideja uzskatāma par apsveicamu, jo nav iespējams vainot tehniku, kas pievīlusi brauciena laikā un teorētiski viss pamatā atkarīgs no paša braucēja meistarības un viņa mehāniķa profesionalitātes, pielāgojot kartingu atbilstoši apstākļiem. Diemžēl, jāatzīst, gan, ka pēdējos gados ievērojami ir pasliktinājusies Rotax dzinēju kvalitāte, kas liek šaubīties par šo sacensību pamatidejas realizāciju dzīvē. Respektīvi, kādam no braucējiem var ļoti paveikties ar izlozēto tehniku, savukārt, kādam tā var maksāt vairākas vietas turnīra tabulā.

Līdz šim Latvijas sportistu lielākais panākums šajās sacensībās ir Konstantīna Calko izcīnītā otrā vieta klasē DD2 2012. gadā.

Visus interesentus aicinām sekot līdzi sacensību gaitai un mūsējo braucēju startiem oficiālajā mājas lapā, kur pieejami gan tiešsaistes rezultāti, gan arī video tiešraides straumējums no trases: rotax-kart.com

Turēsim īkšķus par Matīsu Maļinovski, Leo Cabuli, Mārtiņu Steinertu, Kristapu Gasparoviču, Ernestu Veismani, Haraldu Garkakli, Iļju Aļoškinu un Uldi Timaku! Veiksmi puišiem gan tehnikas izlozē, gan cīnoties trasē!

Izmantotie resursi:
Sākums / Prokart - kartinga sacensību seriāls