Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Agags: "Pēc 20 gadiem "Formula E" būs vienīgais izdzīvojušais čempionāts"

Juris Grīns
Juris Grīns

Agags: "Pēc 20 gadiem "Formula E" būs vienīgais izdzīvojušais čempionāts"
Foto: REUTERS/Scanpix

Iespējams, jau pēc 20 gadiem "Formula E" būs pēdējais tagadējā formā izdzīvojušais autosporta čempionāts pasaulē, apgalvo tā izveidotājs un vadītājs Alehadro Agags. Šonedēļ arī tika paziņots, ka noslēgts vēsturisks līgums ar galveno sponsoru, kas turpmākos gadus čempionātā ienesīs desmitiem miljonus eiro.

Īpašā pasākumā Londonā tika oficiāli paziņots, ka par "Formula E" galveno sponsoru kļuvis Šveices tehnoloģiju uzņēmums "ABB". Līgums noslēgts līdz 2025. gadam un šajā laikā jaunais atbalstītājs gatavs ieguldīt 80-90 miljonus eiro.

"Šīs sadarbības uzsākšana parāda, cik saistošs ir šis čempionāts, par spīti tam, ka tas vēl ir savā sākumposmā," sacīja Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods.

"Formula E" pirmās sacensības notika 2014. gada septembrī, taču šajā laikā tās iekarojušas lielu atpazīstamību, popularitātei strauji augot gan no līdzjutēju, gan čempionātā iesaistīto komandu, ražotāju, pilotu un sponsoru puses.

"Es domāju, ka "Formula E" izaugs par ļoti, ļoti lielu čempionātu," prognozē tā dibinātājs un vadītājs Alehandro Agags. "Es uzskatu, ka pēc 20, 30 vai 40 gadiem mēs būsim vienīgais motoru sporta veids. Varbūt būs arī citi, taču mēs būsim galvenais motoru sports, jo pasaule būs elektrificēta. Ja ar pasauli tas 20 vai 30 gadu laikā nenotiks, būs lielas problēmas."

Miljardieris Ričards Brensons, kuram "Formulā E" ir sava komanda, vēl 2015. gadā prognozēja, ka jau līdz desmitgades beigām šis čempionāts popularitātes ziņā aizsteigsies priekšā "Formulai 1".

Agags gan izsakās šādi: "Es vienmēr piekrītu Ričarda viedoklim, jo viņš ir ļoti gudrs vīrs un lielākoties viņam vienmēr ir taisnība. Tomēr mēs nenostādām sevi kā "Formula 1" konkurenti. Mēs mīlam "Formulu 1", jo tas čempionāts ir lielisks."

Izmantotie resursi:
F1i.fr - F1i Magazine, la Formule 1 sur internet.

     [+] [-]

, 2018-01-10 11:36, pirms 7 gadiem
dzivotāji vēl būs Moto GP čempionāts

     [+] [-]

, 2018-01-10 15:06, pirms 7 gadiem
Kas kavē/kavēs Formula E iespējas apsteigt F1:
1) Fakts, ka Formula E skan kā uz iesma uzdurts sivēns. Skaņa ir atbaidoša un skaņa vienmēr ir bijis jebkura autosporta veiksmes stūrakmens;
2) Formulu dizains. Šobrīdējais dizains līdzinās zemāko sēriju formulām. Dizainam ir jākļūst agresīvākam un dinamiskākam;
3) neviens top F1 pilots tuvākajā nākotnē nevēlēsies pievienoties Formula E, ja viņam būs iespēja braukt F1;
4) Formula E uz F1 fona ir ļoti lēnas, kas kavē punkta 3 un punkta 5 realizēšanos;
5) Neviens puika kartingā patreiz vēl nesapņo nokļūt Formula E, jo tam šobrīd nav ko piedāvāt attiecībā pret F1;
6) F1 fani nepārmetīsies uz Formula E, kamēr uz turieni nedosies labākie iespējamie piloti. Formula E šobrīd brauc virkne bijušo F1 pilotu, bet tie ir piloti, kuri ir zaudējuši vietu F1.

Ir savi plusi arī Formula E pusē, ik īpaši fakts, ka nākotnē transports būs elektrisks un ražotājiem šīs sacīkstes var kļūt par tehnoloģiju izmēģinājuma poligonu (tas, ko savulaik ar iekšdedzes dzinējiem veica F1), bet pastāv ļoti liela varbūtība, ka arī F1 kļūst aizvien atvērtāks pret elektropiedziņas elementiem (kas šobrīd daļēji jau notiek), tādējādi lielā mērā atspēlējoties.