Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Bijušie F1 piloti Alonso un Kobajaši kļūst par komandas biedriem Amerikā

Juris Grīns
Juris Grīns

Bijušie F1 piloti Alonso un Kobajaši kļūst par komandas biedriem Amerikā
Kobajaši un Alonso ar komandas biedriem un "Cadillac" prototipu. Foto: Wayne Taylor Racing

Iepriekš "Formulā 1" startējušie autosportisti Fernando Alonso un Kamui Kobajaši ir kļuvuši par komandas biedriem arī Amerikā, un abi gatavojas piedalīties Deitonas 24 stundu sacīkstēs.

Deitonas trase atrodas ASV, Floridas štatā un tika atklāta tālajā 1956. gadā, drīz pēc kā arī sāka notikt izturības braucieni, kamēr pirmās 24 stundu sacīkstes tur norisinājās 1966. gadā. Līdzīgi kā Lemānas diennakts sacensības Eiropā, Deitonas 24 stundu brauciens ir prestižākās šosejas izturības sacīkstes Amerikā, kā arī vienas no prestižākajām visas pasaules mērogā. Uzvarām bagātākie piloti ar pieciem panākumiem tur ir amerikāņi Harlijs Hejvuds un Skots Pruets, bet uzvarām apveltītākais ražotājs - vācu "Porsche", kam izdevies triumfēt 18 reizes (22 reizes arī kā dzinēju piegādātājam).

Otro reizi karjerā šogad uz starta Deitonā stāsies Fernando Alonso, kurš ir noslēdzis savu F1 braucēja karjeru un tagad var vairāk pievērsties braukšanai citur. Divkārtējais F1 pasaules čempions pārstāvēs spēcīgo "Wayne Taylor Racing" komandu (2017. gada uzvarētāja) un cīņā dosies ar "Cadillac DPi-V.R" prototipu. Iespaidīgo un jaudīgo auto Alonso sacensībās dalīs ar citu bijušo F1 pilotu Kamui Kobajaši, kā arī Rendžeru van der Zandi un Džordanu Teiloru.

"Šogad izmantošu visu pieredzi un mācības, ko ieguvu pagājušajā gadā - to, kā jābrauc blīvā satiksmē, kā jātaupa degviela, kā Amerikā strādā drošības mašīna," saka Alonso. "Tas viss noderēs. Teiksim tā, tas maina manu pieeju šīm sacīkstēm. Pagājušajā gadā Deitonu izmantoju kā sagatavošanās platformu Lemānai, bet šogad domāju par uzvaru. Pirms gada šeit aizvadīju savas pirmās izturības sacīkstes karjerā, bet šogad būšu vairāk spējīgs konkurēt. Tagad zinu, kādas ir 24 stundu sacīkstes, un, cik grūti ir tajās kaut ko prognozēt."

Lai gan Alonso un Kobajaši jau startē vienā komandā FIA WEC pasaules čempionātā, kur pārstāv "Toyota", tagad abi kļuvuši par komandas biedriem arī "Wayne Taylor Racing" sastāvā.

"Mums bija vajadzīgs vēl viens braucējs, tāpēc komanda sāka pārlūkot WEC sarakstus," stāsta komandas boss Veins Teilots. "Skatījāmies, kurš ir ātrs ne vien katrā aplī atsevišķi, bet arī veicot garas distances kopumā. Tas viennozīmīgi izrādījās Kamui Kobajaši. Nekad iepriekš viņu savā dzīvē nebiju sastapis un nepazinu viņu, bet nolēmu piezvanīt, taču sapratu, ka tur, kur viņš atrodas, tobrīd ir divi naktī, tāpēc noliku klausuli. Domāju, ka pamodināšu viņu, bet viņš man uzreiz pārzvanīja, tādēļ jautāju, vai viņš būtu ieinteresēts braukt pie manis, un viņš uzreiz teica "jā". Tajā naktī mēs faktiski noslēdzām līgumu."

Uz starta Deitonā izies arī tādi pazīstami sportisti kā Huans Pablo Montoija, Elio Kastronevess, Alekss Dzanardi, Aleksandrs Rosi, Rubenss Barikello un citi. Lai gan testi Deitonā sākušies jau tagad, sacensības notiks 26. un 27. janvārī.

Deitonas sacīkšu uzvarētāji pēdējos desmit gados

GadsUzvarētājiMašīna
2018Barbosa/Albukerke/FitipaldiCadillac
2017Andželeli/Gordons/Teilors/TeilorsCadillac
2016Brauns/Van Overbīks/Šarps/DeraniLigier-Honda
2015Diksons/Kanāns/Larsons/MakmarejsRiley-Ford
2014Barbosa/Fitipaldi/BurdēCoyote-Corvette
2013Montoija/Kimbols/Pruets/RohassRiley-BMW
2012Almendingers/Negri/Pjūvs/VilsonsRiley-Ford
2011Hends/Reihels/Pruets/RohassRiley-BMW
2010Barbosa/Borčellers/Dalzjels/RokenfellersRiley-Porsche
2009Donohjū/Garsija/Lovs/RaissRiley-Porsche