Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Gatavojas arī konkurenti: kas notiek Latvijas izlases pretinieku nometnēs?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Gatavojas arī konkurenti: kas notiek Latvijas izlases pretinieku nometnēs?
Romāns Jozi, Adams Fantili un Karels Vejmelka. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Esam iesoļojuši jaunā nedēļā, un līdz pasaules čempionātam hokejā palikušas tikai 18 dienas. Pārbaudes spēles aizvada ne tikai Latvijas izlase, bet arī gaidāmās pretinieces. Kādas ir aktualitātes no konkurentu nometnēm?

Kanāda
Latvijas valstsvienība pasaules čempionātu atklās 12. maija vakarā pret Kanādu. Kā ierasts, hokeja dzimtene gatavošanās procesam pieiet visnotaļ liberāli. No 5. līdz 9. maijam tiks aizvadīta treniņnometne Budapeštā, pēdējā dienā krustojot nūjas pret saimniekiem ungāriem.

Pirms desmit dienām tika paziņots, ka Kanādas izlasi trenēs Andrē Turiņī, Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Arizonas "Coyotes" stūrmanis. Lai gan "Coyotes" pirms sezonas tika prognozēta pēdējā vai priekšpēdējā vieta, izdevās aiz muguras atstāt pat piecas komandas.

Ja vasarā gaidāmā drafta neapšaubāmais pirmais numurs Konors Bedārds atteica piedāvājumiem doties uz Rīgu, tad jāvārdu teicis viņa tuvākais sekotājs – centra uzbrucējs Adams Fantili. 18 gadus vecais hokejists Mičiganas Universitātes sastāvā 36 spēlēs guva 65 punktus un kļuva par tikai trešo debitantu, kurš atzīts par NCAA sezonas labāko spēlētāju – iepriekš tas izdevās Polam Karijam un Džekam Aikelam.

Pārstāvēt Kanādas izlasi piekritis arī Bufalo "Sabres" vārtos uzspīdējušais Devons Līvajs (5-2, 90.5%, 2.94), kurš konkurēs ar Monreālas "Canadiens" vārtsargu Samuelu Montembo (16-19-3, 90.1%, 3.42). Piekritis arī "Sabres" uzbrucējs Džeks Kvins (75 spēles, 13+23), Kalgari "Flames" aizsargs Makenzijs Vīgers (81, 4+27) un Vankūveras "Canucks" aizsargs Ītens Bērs (61, 3+13).

Uzrunāti arī Bufalo aizsargs Ouvens Pauers un uzbrucējs Džefs Skiners, bet viņi gala atbildi nav snieguši, tāpat kā Kalgari "Flames" rezultatīvākais spēlētājs Tailers Tofoli, viņa komandas biedrs Žonatans Iberdo. Savukārt Otavas "Senators" veterāns Klods Žirū atteicis. Kurvīti iedevuši arī Monreālas "Canadiens" kapteinis Niks Suzuki, "Sabres" uzbrucējs Dilans Kozenss un Filadelfijas "Flyers" uzbrucējs Treviss Koneknijs.

Slovākija
Dienu pēc dueļa pret kanādiešiem gaida tikšanās pret Slovākiju, kam pasaules čempionāta ietvaros neesam zaudējuši – trīs spēles un trīs uzvaras (1997., 2013. un 2017. gadā). Slovākija nometni sāka 11. aprīlī un aizvadījusi četras pārbaudes spēles. Viesos divas reizes pieveikta Šveice (2:0 un 3:2 pagarinājumā), bet čehiem divreiz zaudēts (1:5 un 2:3 bullīšos). Neskatoties uz pēdējo neveiksmi, virsrakstos nonāca Riharda Pānika precīzais bullītis.

Slovākiem vēl priekšā četras pārbaudes spēles – divreiz gan pret Vāciju, gan pret Austriju.

Tuvākajā laikā Slovākijas izlases nometnei pievienosies trīs Ziemeļamerikā sezonu pavadījuši spēlētāji. 20 gadus vecajam aizsargam Samuelam Kņažko Kolumbusas "Blue Jackets" pašās sezonas beigās deva iespēju debitēt NHL. Ja pirmajā mačā viņš uz ledus pavadīja nepilnas desmit minūtes, tad dienu vēlāk jau nospēlēja 21:42 minūtes. Fārmklubā aizsargs 50 spēlēs guva 21 punktu.

20 gadus vecais uzbrucējs Martins Hromiaks pārstāvēja Losandželosas "Kings" fārmklubu un 55 spēlēs iekrāja 28 punktus. 23 gadus vecais uzbrucējs Pavols Regenda, aizvadot pirmo sezonu Ziemeļamerikā, debitēja Anaheimas "Ducks" rindās (14 spēlēs 1+2), bet sezonas lielāko daļu pavadīja fārmklubā, kur 50 mačos 25 punkti.

Slovāki gaida atbildes no Vašingtonas "Capitals" aizsarga Martina Fehērvāra (67 spēlēs 6+10) un Kalgari "Flames" uzbrucēja Adama Rūžičkas (44 spēlēs 6+14). "Citiem sezona vēl turpinās. Kad tā būs beigusies, komunicēsim ar izvēlētājiem hokejistiem. Viņiem tiks piedāvāta iespēja pastiprināt izlasi," teica ģenerālmenedžeris Miroslavs Šatans, kurš pats pārstāvēja Slovākiju 12 pasaules čempionātos.

Čehija
"Sezonas laikā ar puišiem runāju vairākas reizes. Izslēgšanas spēļu laikā ļaušu viņiem atpūsties no manis. Protams, Čehijas izlasei būtu lieliski, ja Bostona zaudētu pirmajā kārtā," pirms četrām dienām izteicās čehu ģenerālmenedžeris Martins Havlāts. NHL regulārās sezonas labāko komandu "Bruins" pārstāv seši čehi.

Protams, priekšgalā ir Davids Pastrņāks, kurš šosezon laboja savus rezultativitātes rekordus, 82 spēlēs izceļoties ar 61 vārtiem un 113 punktiem. Pāvels Zaha iekrāja 57 punktus, bet par vienu mazāk bija Davidam Krejčī. Pieredzējušais centrs gan tagad ir traumēts, tāpēc viņa došanās uz pasaules čempionātu pat "Bruins" izstāšanās gadījumā būtu maz ticama. Tomāšs Noseks 66 spēlēs guva 18 punktus, bet Jakubs Lauko un Jakubs Zborils NHL aizvadīja attiecīgi 23 un 22 spēles. Brīdī, kad Havlāts dalījās savā viedoklī, "Bruins" sērijā pret Floridas "Panthers" rezultāts bija 1-1, bet tagad Bostona ir vadībā ar 3-1.

Uz pasaules čempionātu brauks Arizonas "Coyotes" pirmais numurs Karels Vejmelka, kurš 50 spēlēs atvairīja 90,0% metienu un aizvadīja trīs sausos mačus. No Ziemeļamerikas palīgā ieradušies arī Davids Jiržīčeks, Stanislavs Svozils un Martins Kauts, kamēr Dominiks Kubalīks pievienosies vēlāk, pirms Eirotūres. Kubalīks Detroitas "Red Wings" rindās 81 spēlē guva 45 punktus.

Ģimenes iemeslu dēļ atteicis Tomāšs Hertls, kuram februārī bija ģimenes pieaugums. Savainojumu dēļ nebūs Filipa Hroneka, Jana Rutas, Radima Šimeka un Filipa Zadinas, kamēr Jakubu Vrānu treneri nolēmuši neuzaicināt, lai viņš pēc lielajām pārmaiņām varētu labāk sagatavoties nākamajai sezonai. Viņš no Detroitas "Red Wings" (vairāk laika gan pavadīja fārmklubā) tika aizmainīts uz Sentluisas "Blues", kur 20 spēlēs guva 14 punktus.

Savukārt aizsargi Lukāšs Kloks un Davids Sklenička valstsvienību nepārstāvēs, jo nākamajā sezonā dosies spēlēt uz Krieviju.

Čehi sagatavošanās ciklā divreiz pieveikuši gan Slovākiju, gan Vāciju. Turpinājumā gaida divas spēles pret Austriju, kā arī Eirotūres posms Brno, kur pretī stāsies Somijas, Zviedrijas un Šveices izlases. Pēdējais mačs paredzēts 7. maijā.

Norvēģija
Norvēģiem pirms pasaules čempionāta paredzētas astoņas pārbaudes spēles. Viņi jau divreiz zaudējuši Somijai (1:2 pagarinājumā un 0:3) un Zviedrija (3:4 pagarinājumā un 0:5). 27. un 29. aprīlī gaida izbraukuma spēles pret Dāniju, bet 5. un 6. maijā ciemos brauks Francijas izlase.

Valstsvienībai jau pievienojies 20 gadus vecais aizsargs Ūle Juliāns Holms, kuram ir spēkā esošs līgums ar Kolumbusas "Blue Jackets". Holms fārmklubā Klīvlendas "Monsters" 25 spēlēs atdeva divas rezultatīvas piespēles, bet vēl 19 mačus aizvadīja ECHL. Sezonu ECHL sāka arī aizsargs Kristians Kosastuls, bet viņš jau novembrī atgriezās Eiropā.

Ziemeļamerikā sezona turpinās abiem labākajiem Norvēģijas uzbrucējiem – Minesotas "Wild" uzbrucējam Matsam Sukarello, kurš NHL regulārajā sezonā 78 spēlēs guva 67 punktus, un Matiasam Emilio Petešenam, kurš AHL regulārās sezonas uzvarētājas Kalgari "Wranglers" rindās 61 spēlē guva 44 punktus. Petešens spēlēja 2021. gada pasaules čempionātā, bet pērn netika, savukārt Sukarello pasaules čempionātā nav spēlējis kopš 2016. gada.

Starp kandidātiem uz pasaules čempionātu ir arī 28 gadus vecais uzbrucējs Eiriks Salstens, kurš februāra sākumā Norvēģijas čempionātā cieta neiedomājamā incidentā. Trešā perioda vidū pret viņu tika izpildīts spēka paņēmiens, un Salstens ar galvu ietriecās aizsargstiklā, kas atrodas starp abu komandu soliņiem. Trieciena rezultātā ķiveres aizsargstikls nogrieza hokejista augšlūpu. Tā kopā ar spēlētāju nonāca slimnīcā, kur tika piešūta atpakaļ, bet dzīšanas process nebija sekmīgs. Beigās gan izdevās izvairīties no ādas pārstādīšanas, un mēnesi pēc notikušā Salstens atgriezās laukumā.

Salstens spēlējis trīs pasaules čempionātos. Viņš ir bijušā valstsvienības kapteiņa un tagadējā ģenerālmenedžera Pētera Salstena dēls. Norvēģijas čempionāta regulārajā sezonā Eiriks Salstens 39 spēlēs guva 38 punktus, uzstādot jaunu personīgo rekordu, bet 14 playoff cīņās pievienoja septiņus punktus.

Slovēnija
Slovēnijai paredzēts ražīgs gatavošanās posms – desmit pārbaudes spēles. "Tā bija mana vēlme. Gribēju, lai katras nedēļas beigās būtu pārbaudes spēle, kas palīdzētu pavilkt svītru paveiktajam darbam un saprast pozitīvo un negatīvo," pauda galvenais treneris Matjažs Kopitars.

Viņš ir Slovēnijas hokeja lielākās zvaigznes Anžes Kopitara tēvs. Losandželosas "Kings" kapteinis cīnās Stenlija kausā, kur "Kings" un Edmontonas "Oilers" sērijā ir neizšķirts 2-2. Centra uzbrucējs četrās spēlēs guvis sešus punktus. Kopitars valstsvienību pasaules čempionātā iepriekšējo reizi pārstāvēja 2019. gadā, kad pirmajā divīzijā piecās spēlēs guva septiņus punktus.

Slovēņi ar 5:3 pieveikuši Austriju, bullīšos dalīja uz pusēm uzvaras ar Poliju (3:2 un 3:4), bet ceturtdien un piektdien tika pieveikta Itālija (4:2 un 4:1). Otrajā duelī Slovēnija visus vārtus guva vairākumā un nomētāja pretiniekus – 35:17. Pie trim punktiem tika Vācijas čempionātā spēlējošie aizsargs Blažs Gregorcs un uzbrucēji Žiga Jegličs un Jans Urbass. Turklāt Jegličs un Urbass ir komandas biedri "Fischtown Pinguins" rindās. Jegličs 47 spēlēs guva 38 punktus, bet Urbass 38 mačos iekrāja 25 punktus.

Mājas spēlēs gūtos ienākumus Slovēnijas Hokeja federācija ziedos Aleša Kranca ģimenei. Izlasē 198 spēles aizvadījušajam aizsargam, kurš piedalījies 13 pasaules čempionātos un divās olimpiskajās spēlēs, tika atklāta amiotrofā laterālā skleroze (ALS) – neārstējama neiroloģiskā slimība.

Slovēnijas izlasei turpinājumā paredzētas divas pārbaudes spēles Francijā, divi mači Ungārijā, bet punkts tiks likts 9. maijā Kopenhāgenā pret Dāniju.

Kazahstāna
Kazahstānas izlase parūpējusies par notikumiem un pavērsieniem bagātu pavasari. Tikai pirms desmit dienām kļuva zināms, ka valstsvienības galvenā trenera amatā nepaliks Andrejs Skabelka, un viņa vietā nozīmēts Galims Mambetalijevs, kurš šosezon pārsteidzoši aizveda Astanas "Nomad" līdz čempionu titulam. Skabelkas sakarā piesaukts arī iemesls, ka Baltkrievijas pilsonim varētu būt problēmas ar Latvijas vīzas iegūšanu, taču citas puses šādu teoriju noraida un norāda uz Skabelkas švakajiem rezultātiem.

Otra drāma, kas šajā pavasarī pārņēmusi Kazahstānas hokeju – spēlētāju pilsonības. Kazahstānā nav atļautas dubultpilsonības. Lai gan arī iepriekš nevienam nebija noslēpums, ka virknei hokejistu ir arī Krievijas pase, valstsvienības līdzjutēji nolēmuši ar vēstuli vērsties varasiestādēs, liekot pārbaudīt situāciju. Tādējādi Aleksejs Makļukovs un Antons Sagadejevs pieņēmuši lēmumu atteikties no Kazahstānas pilsonības.

Pasaules čempionātā nespēlēs arī Pāvels Akoļzins (ģimenes iemesli), Jegors Šalapovs (savainojums) un Leonīds Metaļņikovs. Četru pasaules čempionātu dalībnieks Metaļņikovs norādījis, ka nekādā gadījumā negrasās atteikties no Kazahstānas pilsonības.

Uz Rīgu gatavojas doties vismaz divi Kazahstānas leģionāri – aizsargs Džesijs Blekers un uzbrucējs Kērtiss Volks. Abi pārstāvēja Jekaterinburgas "Avtomobilist" un pagarinājuši līgumus. Interesanti, vai viņi atteikušies no Kanādas pilsonības, vai arī Kazahstānas varasiestādes nolēmušas pievērt acis?

Kazahstāna pirmo pārbaudes spēli aizvadīja pirms divām dienām, ar 5:0 sakaujot Dienvidkoreju, bet šodien komandas spēkojas vēlreiz. Pirmos vārtus guva komandas kapteinis – 36 gadus vecais uzbrucējs Romāns Starčenko. "Galvenais uzdevums, protams, ir palikt elites divīzijā. Un parādīt labu hokeju," pauda Starčenko.

Šveice
Šveice, pret kuru Latvijas izlase spēlēs ne tikai pasaules čempionātā, bet arī šīs nedēļas otrajā pusē paredzētajos pārbaudes mačos, sagaidījusi pievienojamies pirmo NHL spēlētāju. Klāt nācis 23 gadus vecais uzbrucējs Tims Berni, kurš Kolumbusas "Blue Jackets" rindās 59 spēlēs iekrāja 1+2. Pirmo izsaukumu uz NHL viņš saņēma decembra ievadā. Lai gan Berni statistika ir tālu no iespaidīgas, vairākos mačos uzbrucējs laukumā pavadīja virs 20 minūtēm. Nākamajā nedēļā Šveices nometni papildinās Arizonas "Coyotes" uzbrucējs Janiss Mozers (82 spēlēs 7+24).

Vēl nav saņemta atbilde no Romāna Jozi. Nešvilas "Predators" pirmo reizi kopš 2014. gada palika aiz playoff sliekšņa, bet komandas kapteinis izlaida pēdējās spēles smadzeņu satricinājuma dēļ. Jozi lēmums būs atkarīgs no ārstu verdikta, bet atteicis viņš vēl nav.

Savainojuma dēļ Šveicei nepalīdzēs Detroitas "Red Wings" uzbrucējs Piuss Suters (79 spēlēs 14+10) un Čikāgas "Blackhawks" uzbrucējs Filips Kuraševs (70 spēlēs 9+16), kā arī Šveices līgā spēlējošie Svens Andrigeto (35 spēlēs 11+12), Gregorijs Hofmans (33 spēlēs 13+23) un Līno Marčīni (52 spēlēs 18+25). Marčīni bija otrais rezultatīvākais šveicietis vietējā līgā.

Šveice aprīlī paguvusi aizvadīt četras pārbaudes spēles – 0:2 un 2:3 pagarinājumā pret Slovākiju, kā arī 2:1 un 6:0 pret Franciju. Te gan jāpiezīmē, ka Šveicē vēl turpinās finālsērija, turklāt pārbaudes spēles tika aizvadītas arī bez pusfināla komandu hokejistiem.

Šī sezona Šveices līgā bija pirmā, kad komandas drīkstēja spēlēt ar sešiem ārzemniekiem, un tas radījis bažas valstsvienību direktoram Larsam Vībelam: "Ir acīmredzami, ka Šveices hokejisti tiek spēlēt mazāk. Mans darbs ir norādīt, ka tas nenāk par labu Šveices hokejam. Satraucos ne tikai par valstsvienību, bet arī U20 un U18 hokejistiem. Ja jau pieredzējuši spēlētāji tiek pie tik nelielām iespējām, tad viņiem vispār nav variantu, īpaši vairākumā un mazākumā."

Pēc pārbaudes spēlēm pret Latviju šveiciešus sagaida Eirotūres posms, kurā vajadzēs spēlēt divās valstīs – pret Zviedriju Gēteborgā, bet pret Somiju un Čehiju Brno.

Izmantotie resursi:
https://www.hockeycanada.ca/en-ca/n...
https://www.hockeyslovakia.sk/sk/ar...
https://www.hokej.cz/vranu-mam-moc-...
https://www.vg.no/sport/ishockey/i/...
https://www.hockey.no/landslag/a-la...
https://hokej.si/selektor-kopitar-i...
https://hokej.si/risi-bodo-proti-it...
https://icehockey.kz/news/sostav-sb...
https://shaiba.kz/news/757564
https://shaiba.kz/news/757765
https://icehockey.kz/news/sostav-sb...
https://www.sihf.ch/de/national-tea...

  -4 [+] [-]

, 2023-04-24 17:44, pirms gada
Izskatās ka Kanādai sastāvs būs pēdējos gados viens no vājākajiem, cerēju uz vairāk zvaigznēm.

  -3 [+] [-]

, 2023-04-24 18:20, pirms gada
karlsons13 rakstīja: Izskatās ka Kanādai sastāvs būs pēdējos gados viens no vājākajiem, cerēju uz vairāk zvaigznēm.
Toties mums visas zvaigznes sabraukuši

  +3 [+] [-]

, 2023-04-24 18:49, pirms gada
karlsons13 rakstīja: Izskatās ka Kanādai sastāvs būs pēdējos gados viens no vājākajiem, cerēju uz vairāk zvaigznēm.
Ir kāds plašāks info? Jo no šajā rakstā aprakstītā sanāk knapi viena maiņa. Kamēr nav oficiāla info par "uzrunāts, bet atteicās" uz papīra var atbraukt padaudz zvaigžņu.

  -3 [+] [-]

, 2023-04-24 19:41, pirms gada
Vispār čempis neizklausās ar lielām zvaigznēm. Bet, ar kosmiskām cenām, pat veikalos ir vairāk izpratnes, ka uz akcijas izpārdod kaut visu preci, ir lielāka jēga, kā no lielas cenas uz preces pārdotas. Ceru, ka pēdējā brīdī uzrīkos akcijas, kur izķers biļetes, ja nē, tad nezinu

  +1 [+] [-]

, 2023-04-24 19:51, pirms gada
Izskatās slovēņi arī nebūs nekādi peramie zeni

  -2 [+] [-]

, 2023-04-24 21:02, pirms gada
Es pisss šos cūkaušus, kuri pie katra raksta gaudo, cik viss dārgs un vispār slikti. Nomainiet plati un nomainiet hokeju uz futbolu vai basketbolu.

  -3 [+] [-]

, 2023-04-25 01:01, pirms gada
Es no šīs paaudzes negaidu pilnīgi neko. Lai beidzot būtu izlase kas cīnās par medałām tur vajag brutālus čałus nevis izlutinātas princeses. Tur nav nozīmes kāds treneris tiek ńemts.

  +3 [+] [-]

, 2023-04-25 07:41, pirms gada
Ulvjaprāt 1995.gadā Latvija Slovākijai zaudēja pārbaudes spēlē?

  +2 [+] [-]

, 2023-04-25 09:54, pirms gada
Interesanti, ka LHF mājas lapā Ločmelis ir 158 cm garš, bet Lapinskis - 153 cm, un abiem ir 44 kg!

  +2 [+] [-]

, 2023-04-25 09:55, pirms gada
biskaps rakstīja: Ulvjaprāt 1995.gadā Latvija Slovākijai zaudēja pārbaudes spēlē?
Ulvjaprāt bē grupa nav pasaules čempis

     [+] [-]

, 2023-04-25 10:13, pirms gada
Ulvim ir Sukarello... mjā...

  +1 [+] [-]

, 2023-04-25 10:45, pirms gada
sjamba rakstīja: Interesanti, ka LHF mājas lapā Ločmelis ir 158 cm garš, bet Lapinskis - 153 cm, un abiem ir 44 kg!
Knariņi!

     [+] [-]

, 2023-04-25 10:47, pirms gada
Bet, ja nopietni ta georga lentītes kavalieris liekas šogad mūs beidzot izvedīs no Elites... Kā saka: Oļegs ieveda, Haris izvedīs...

     [+] [-]

, 2023-04-25 11:08, pirms gada
als rakstīja: Bet, ja nopietni ta georga lentītes kavalieris liekas šogad mūs beidzot izvedīs no Elites... Kā saka: Oļegs ieveda, Haris izvedīs...
Kāpēc? Būs 11 vai 12 vieta.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-25 13:27, pirms gada
als rakstīja: Bet, ja nopietni ta georga lentītes kavalieris liekas šogad mūs beidzot izvedīs no Elites... Kā saka: Oļegs ieveda, Haris izvedīs...
ja liekas, var sasisties

  +1 [+] [-]

, 2023-04-25 16:18, pirms gada
als rakstīja: Bet, ja nopietni ta georga lentītes kavalieris liekas šogad mūs beidzot izvedīs no Elites... Kā saka: Oļegs ieveda, Haris izvedīs...
Katru gadu ir šādas gaudas - šogad izkritīsim, pipec ir, jaunie nemāk, veciem nav spēka plus daži, kas bļauj, ka vajag izkrist, jo tad toč sakārtos sistēmu. Bet kā nekrīt, tā nekrīt. Un nav neviena argumenta, kas liktu domāt, ka šis toč būs tas gads, kad atā, atā elite.

     [+] [-]

, 2023-04-25 18:18, pirms gada
Geralt of Rivia rakstīja: Katru gadu ir šādas gaudas - šogad izkritīsim, pipec ir, jaunie nemāk, veciem nav spēka plus daži, kas bļauj, ka vajag izkrist, jo tad toč sakārtos sistēmu. Bet kā nekrīt, tā nekrīt. Un nav neviena argumenta, kas liktu domāt, ka šis toč būs tas gads, kad atā, atā elite.
Nezinu vai konkrēti šajā gadījumā, taču citos tā nav nekāda gauda, tā ir BAUDA jeb novēlējums izkrist Labāk tomēr lai būtu tās gaudas, jo pretējā gadījumā Hokeja nīdēji berzēs rokas, ko nedrīkstētu pieļaut ne pie kāda rasklada!