Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL viceprezidents: "Nākotnē varēs pieprasīt tiesnešu lēmumu pārbaudi ar video atkārtojumu"

Rolands Eliņš

NHL viceprezidents: "Nākotnē varēs pieprasīt tiesnešu lēmumu pārbaudi ar video atkārtojumu"
Maiks Mērfijs
Foto:AP

NHL hokeja operāciju viceprezidents Maiks Mērfijs neizslēdz iespēju, ka nākotnē (iespējams, pat jau diezgan drīzā) NHL varētu tikt ieviests kas līdzīgs Nacionālajā Futbola Līgā (NFL) vērojamajam trenera izaicinājuma (coach`s challange) noteikumam. Paredzams, ka par šo tematu tiks veidotas diskusijas nākamajā NHL menedžeru kopsapulcē 20. martā.

Termins „trenera izaicinājums” apzīmē komandas galvenā trenera tiesības pieprasīt video atkārtojuma izvērtējumu pēc strīdīga noteikumu pārkāpuma, vārtu guvuma vai cita veida spēles epizodes, un NFL šo spēles elementu praktizē jau labu laiku. Tiesa, NHL viceprezidents Maiks Mērfijs, lai arī simpatizē izskanējušajai idejai, brīdina, ka šāds NHL jauninājums nevar tikt (un netiks) pieņemts bez rūpīgi izstrādātiem kritērijiem, kuri definētu brīžus, kad trenerim ir iespējams apšaubīt tiesnešu lēmumu, un spēles elementus (noraidījumus, aizmugures situācijas u.c.), uz kuriem šie noteikumi attiektos.

„Manuprāt, ļoti iespējams, ka NHL varētu šādu jauninājumu ieviest, taču vispirms ir nepieciešams apsēsties pie viena galda ar situāciju pārzinošiem cilvēkiem un jāapsver katra veida spēles epizode, pēc kuras treneris varētu pieprasīt video atkārtojuma izvērtēšanu,” stāsta Mērfijs. „To arī nevarēs lietot kā spēles taktiku (kā to dara NFL). Galvenokārt, tās būs vārtu gūšanas situācijas, kurās treneris varēs izaicināt tiesnešus pārbaudīt savu lēmumu ar video atkārtojuma palīdzību.”

Pirmoreiz par šādu trenera iespēju publiski ierunājās „Panthers” menedžeris Deils Talons, kurš to piedāvāja ieviest jau 2010. gada menedžeru kopsapulcē. Pēc nesenās „Avalanche” un „Predators” spēles, kurā Mets Dušēns guva vārtus, būdams tā sauktajā „aizmugures” situācijā, „Predators” vārtsargs Kriss Meisons atkal uzjundīja šo tematu, izsakoties, ka NHL nepieciešams pārņemt trenera izaicinājuma ideju no NFL, un tam sava veida piekrišanu izrādījusi arī tik ietekmīga NHL amatpersona kā Mērfijs.

Redzot savas idejas atgriešanos apritē, Deils Talons paziņojis, ka atkārtoti ierosinās to 20. martā paredzētajā menedžeru kopsapulcē, ja vien pirms tam saņems lielāku atbalstu. Maiks Mērfijs pret to neiebilst, atzīstot, ka šāds jaunievedums spētu palīdzēt gan tiesnešiem, gan treneriem, taču tas ir jāpieņem ļoti uzmanīgi. Mērfijs min piemēru par uzbrucēja kontaktu ar vārtsargu vārtu gūšanas brīdī, jo, pat redzot video atkārtojumu, ir ļoti grūti interpretēt, cik būtiska bijusi šī saskare.

„Trenera izaicinājums ir vērā ņemams diskusiju objekts, bet reizē arī ļoti sarežģīts,” saka Mērfijs. „Ir ļoti vienkārši dīvānā skatīties spēli televizorā un sacīt: „Tiesnesis kļūdījās!” Taču, lai to darītu arī NHL spēles laikā, vispirms nepieciešami ļoti stingri kritēriji par to, ko tieši spēles laikā iespējams pārbaudīt ar video atkārtojuma palīdzību.”

Pagaidām arī ne Mērfijs, ne Talons nekonkretizē, vai potenciālajam jauninājumam būs ierobežojumi, cik bieži to lietot, kā arī kādas sekas būs (un vai būs) komandai, kuras trenera aicinājums pēc video atkārtojuma nemainīs tiesneša lēmumu. NFL šādā gadījumā komanda zaudē tiesības uz vienu minūtes pārtraukumu, kas NHL situācijā diez ko labi nez vai darbotos.

Strīdīgais Dušēna vārtu guvums spēlē starp "Avalanche" un "Predators"

Izmantotie resursi:
Murphy: Coach's challenge could be in NHL's...

  +1 [+] [-]

, 2013-02-25 15:26, pirms 11 gadiem
sen bija laiks, patiesībā

  +6 [+] [-]

, 2013-02-25 15:39, pirms 11 gadiem
Strīdīgais Dušēna vārtu guvums spēlē starp "Avalanche" un "Predators"
Tur nekā strīdīga nav. Absolūti skaidri redzams, ka bija zona.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-25 15:56, pirms 11 gadiem
edzinss rakstīja: Strīdīgais Dušēna vārtu guvums spēlē starp "Avalanche" un "Predators"
Tur nekā strīdīga nav. Absolūti skaidri redzams, ka bija zona.
Līnijtiesnesis nolaida ūdeni pa pilnu programmu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-25 16:47, pirms 11 gadiem
edzinss rakstīja: Strīdīgais Dušēna vārtu guvums spēlē starp "Avalanche" un "Predators"
Tur nekā strīdīga nav. Absolūti skaidri redzams, ka bija zona.
Tieši tā. Interesanti būtu uzzināt, vai šis līnijtiesnesis, kurš stāvēja dažus metrus atstatus ar izplestām rokām kā kastrēts gailis, turpina joprojām darbu NHL vai ir jau pārcelts uz zemāku līgu. ( kam gan negribētos īsti ticēt ...)

  +6 [+] [-]

, 2013-02-25 16:56, pirms 11 gadiem
Aizsūtiet kāds linku Meģveģevam. KHL būs pirmie, kas to ieviesīs, sākot ar Nadeždas kausa trešo finālspēli
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja