Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3032, Did:0, useCase: 3

Nejauciet sportu ar politiku? "Euro 2024" skandāls ierauj Vācijas un Turcijas diplomātus

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Nejauciet sportu ar politiku? "Euro 2024" skandāls ierauj Vācijas un Turcijas diplomātus
Merihs Demirals. Foto: EPA/Scanpix

UEFA sākusi izmeklēšanu par Turcijas futbola izlases centra aizsarga Meriha Demirala žestu pēc vārtu guvuma astotdaļfinālā pret Austriju. Skandāls pieņēmies spēkā, uz paklāja tiekot izsauktiem Vācijas un Turcijas diplomātiem.

Merihs Demirals astotdaļfinālā kļuva par Turcijas varoni – centra aizsargs guva abus vārtus uzvarā pret Austriju. Precīzo sitienu viņš atzīmēja ar žestu, kas parāda piederību galēji labējo ekstrēmistu grupējumam "Pelēkie vilki". Žests ir aizliegts gan Austrijā, gan Francijā, un UEFA sākusi izmeklēšanu, kas var novest pie diskvalifikācijas. Demirals pēc spēles pauda, ka jau laicīgi zinājis, kā nosvinēs vārtus, un ar paveikto lepojās arī sociālajos tīklos.

Vispirms uz paklāja tika izsaukts Vācijas vēstnieks Turcijā, kuram nācās sniegt paskaidrojumus par, pēc turku domām, ksenofobiju pret "Pelēko vilku" grupējumu. Kā izrādās, diplomātija neatpaliek no futbola, pusēm apmainoties ar uzbrukumiem. Tikai dienu vēlāk Berlīnē uz Vācijas ārlietu ministriju tika izsaukts Turcijas vēstnieks, kuram nācās sniegt paskaidrojumus par Demirala žestu un kuram jāpieņem tālāki mēri, lai tas vairs neatkārtotos.

Lai gan arī Vācijā bijušas diskusijas par žesta aizliegšanu, Eiropas čempionāta saimniece šādu soli nav spērusi, atšķirībā no Austrijas un Francijas.

Nepatiku par Demirala izvēli neslēpa Vācijas iekšlietu minstre Nensija Fēzere: "Izmantot Eiropas čempionātu futbolā kā platformu rasismam ir pilnībā nepieņemami."

Tikmēr Turcijas prezidents Redžeps Erdoans reaģējis uz notiekošo un mainījis savus plānus – pirms vizītes Azerbaidžānā viņš dosies uz Berlīni, lai sestdienas vakarā vērotu Turcijas spēli pret Nīderlandi. Šādu soli viņš spēris tikai pēc Demirala žesta un sekojušās reakcijas.

"Pelēkie vilki" ir organizācija, ko vieno turku nacionālisms un islāmisms, naidu izrādot pret kurdiem, ebrejiem, kristiešiem, armēņiem, grieķiem, Eiropas Savienību un ASV, raksta britu izdevums "The Guardian". Grupējums tiek vainots terora uzbrukumos Parīzē un Bangkokā un 1981. gada atentāta mēģinājumā pret pāvestu Jāni Pāvilu II.

Noderīgas lietas:

EURO 2024 jaunumi
EURO 2024 kalendārs un rezultāti
EURO 2024 turnīra tabulas
LIDL prognožu spēle
Baudi EURO 2024 spēles lielākajā sporta bārā Latvijā - O'LEARYS

Izmantotie resursi:
https://www.theguardian.com/world/a...

  +1 [+] [-]

, 2024-07-04 18:35, pirms 3 dienām
Atklāti sakot, es par šo žestu dzirdu pirmo reizi un tāpat neko nesaprastu, ja kāds to man parādītu... Pasaulē ir daudz tautas/tautības un katrai savi žesti... kas vienam slikts, otram the best... ej nu visu saproti...

 +12 [+] [-]

, 2024-07-04 18:59, pirms 3 dienām
naidu izrādot pret ... kristiešiem ...
ja tā taisnība - tad šitam kadram vairāk nav vieta EČ futbolā !!! 😡
lai vācas no kurienes nācis
(atvainojies visiem, ka vienā no iepriekšējiem komentāriem šo kadru aizstāvēju)

  +4 [+] [-]

, 2024-07-04 19:20, pirms 3 dienām
Vienkārši neielaist Erdoganu Vācijā

  +7 [+] [-]

, 2024-07-04 20:08, pirms 3 dienām
Tas vienkārši ir veltījums mūsu 11 vilkiem!

  +5 [+] [-]

, 2024-07-05 00:32, aizvakar
"
"Pelēkie vilki" ir organizācija, ko vieno turku nacionālisms un islāmisms, naidu izrādot pret kurdiem, ebrejiem, kristiešiem, armēņiem, grieķiem, Eiropas Savienību un ASV
"
diskvalificēt pajoli un aizliegt iebraukšnu ES

  +4 [+] [-]

, 2024-07-05 11:07, aizvakar
turki ir Rietumeiropas sērga, tāpat kā rašisti Austrumeiropā. abas tautas vieno tas, ka lielā masa ir stulba, tāpēc agresīva. Vācija ar turgu sērgu ar uzviju maksā par Hitlera etniskajām un rasu tīrīšanu.

     [+] [-]

, 2024-07-05 18:56, aizvakar
vismaz mazu diskābeli iedeva