Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Aizmainīja, kaut nedrīkstēja: kāpēc NHL pēc divu dienu izpētes nobloķēja maiņu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Aizmainīja, kaut nedrīkstēja: kāpēc NHL pēc divu dienu izpētes nobloķēja maiņu
Jevgeņijs Dadonovs. Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubiem veikt maiņu darījumus bija atļauts līdz pirmdienas 21:00. Ar piebildi: maiņas ir atļautas arī pēc tam, taču tad hokejists vairs nedrīkst doties laukumā un turpināt sezonu jaunajā komandā. Iespējams, šādā situācijā nonāks Lasvegasas "Golden Knights" uzbrucējs Jevgeņijs Dadonovs, kurš jau bija kļuvis par Anaheimas "Ducks" spēlētāju, tomēr pēc divu dienu izpētes NHL maiņu anulēja.

Lai kārtīgāk izprastu situāciju, jādodas uz līgumu un likumu labirinta pašu sākumu. 2020. gada oktobrī Jevgeņijs Dadonovs kā brīvais aģents parakstīja trīs sezonu līgumu 15 miljonu dolāru vērtībā ar Otavas "Senators". Kanādas galvaspilsētā aizvadījis vienu sezonu, kuras laikā 55 mačos izcēlās ar 20 punktiem, viņš pagājušajā vasarā tika aizmainīts uz Lasvegasas "Golden Knights", kas pretī atdeva pieredzējušo aizsargu Niku Holdenu un šā gada drafta trešās kārtas izvēli.

Aisberga redzamā daļa tika pamanīta tikai pirmdien, taču neredzamās sākums meklējams jau jūlija maiņā starp "Senators" un "Golden Knights". Kad Dadonovs parakstīja līgumu ar Otavu, tika iekļauts punkts, kas liedz viņu aizmainīt uz desmit hokejista izvēlētām komandām. Saraksts jāiesniedz pirms katras sezonas. Šajā gadījumā tas bija 2021. gada 1. jūlijs. Ja komanda nav iekļauta desmit vienību melnajā sarakstā vai saraksts nav iesniegts noteiktajā laikā, hokejistu drīkst aizmainīt bez jebkādas aizķeršanās. Lasvegasas tur nebija, tāpēc Dadonovs kļuva par "Golden Knights" spēlētāju.

Taču – kad tika kārtotas formalitātes, "Senators" reizē lika noprast, ka Dadonova puse savu sarakstu nav iesniegusi laikus. Šādu informāciju saņēma ne tikai uzbrucēja jaunā komanda, bet arī NHL, kas pārbauda visus maiņas darījumus. Kā izrādījās, tā nav patiesība – Dadonovs visu bija izdarījis pirms nospraustā termiņa. Taču tas tika atklāts vien brīdī, kad viņš tika aizmainīts. Uz komandu, kas bija iekļauta šajā neatļautajā desmitniekā. Uz komandu, kurā viņš nekādi nedrīkstēja nonākt. Tāpēc NHL pēc divu dienu izmeklēšanas bija spiesta anulēt darījumu.

Pirmdienas vakarā "Golden Knights" vienojās par Dadonova sūtīšanu uz Anaheimas "Ducks", pretī saņemot Džonu Mūru un Raiena Keslera līgumu. Mūrs ir iekļauts savainoto spēlētāju sarakstā, bet Keslers savainojumu seku dēļ nav spēlējis kopš 2019. gada un arī tagad negrasās atgriezties laukumā. Darījums tika veikts, lai Lasvegasa atbrīvotu tik ļoti nepieciešamo vietu zem algu griestiem – Dadonovs pelna piecus miljonus sezonā. Beigās nekas no plāna nesanāca.

Dadonova negribētais desmitnieks nav zināms publiski, taču ir pieejama informācija, ka sarakstā viņš bija iekļāvis visas Kalifornijas komandas (Anaheima, Losandželosa, Sanhosē) – augsto nodokļu dēļ.

Iepriekš ir bijušas situācijas, kad spēlētājs un viņa aģents laikus neiesniedz savu sarakstu un tāpēc tiek aizmainīts uz komandu, kurā citkārt nebūtu vēlējies nonākt. Pēdējo gadu spilgtākais piemērs ir zviedrs Patriks Berjlunds.

Viņš 2018. gada vasarā no Sentluisas "Blues" tika aizmainīts uz Bufalo "Sabres". Jaunajā komandā aizvadījis tikai pusi sezonas, zviedrs paziņoja, ka zaudējis jebkādu prieku, ko dod hokejs, un vēlējās doties mājās, lai sakārtotu galvu. Berjlunds pašrocīgi pameta komandu, tādējādi atvadoties no 12,5 miljoniem, kas tiktu saņemti līguma turpinājumā. No šāda scenārija bija iespējams izvairīties, ja Berjlunda aģents laikā būtu iesniedzis sarakstu un tajā būtu iekļauta Bufalo komanda.

Kā raksta TSN un The Athletic insaiders Pjērs Lebruns, citkārt bijušas situācijas, kad saraksts iesniegts, taču tas noklīdis. Minēti arī vairāki piemēri. Aģents nosūta nepieciešamo sarakstu kluba menedžmenta pārstāvim, kurš netīšām izdzēsis epastu, neievērojot tā saturu. Aģents nosūta sarakstu ģenerālmenedžerim, kurš drīz pēc tam tiek atlaists no darba, bet jaunais ģenerālmenedžeris par saraksta eksistenci tā arī neuzzina.

Šie saraksti, atšķirībā no spēlētāju līgumiem, netiek turēti centralizētā datubāzē, tomēr tagad, ņemot vērā pēdējo misēkli, ļoti iespējama noteikumu maiņa. Līdz šim sarakstus zināja tikai konkrētais spēlētājs un viņa aģents, kā arī hokejista pārstāvētā komanda.

Pēc Lasvegasas un Anaheimas veiktā darījuma NHL izmeklēšanā secināja, ka Dadonova aģents pagājušajā vasarā iesniedza desmit komandu sarakstu "Senators" vadībai, kas epastā atbildējusi, ka saraksts ir saņemts. Vai tas, ka "Golden Knights" par sarakstu uzzināja tad, kad bija par vēlu, ir paša kluba vaina vai arī akmens metams "Senators" dārziņā, kas informāciju nenodeva tālāk?

Lai kāda būtu neizdarība otrā pusē, beigās vaina – un arī sekas – gulstas uz "Golden Knights" pleciem. Informāciju bija iespējams pārbaudīt vienā sarunā ar aģentu. Otava Dadonovu aizmainīja likumīgā ceļā, un tālāk nav neviena likuma, kas liktu iepriekšējai komandai jaunās komandas vadību iepazīstināt ar visām līguma niansēm.

Kāds ir situācijas turpinājums? Lasvegasa drīkst aizmainīt Dadonovu un viņa līgumu arī tagad, taču – tad uzbrucējam sezona būs beigusies. Lai viņš drīkstētu doties laukumā, darījumam bija jānotiek līdz pirmdienas 21:00 pēc Latvijas laika. Skaidrs, ka to komandu pulks, kas būtu gatavas pie sevis uzņemt Dadonova līguma, ir ļoti šaurs. Pirmkārt, tai jābūt komandai, kas vairs necer iekļūt play-off. Otrkārt, jābūt brīviem pieciem miljoniem zem algu griestiem. Treškārt, vispār jāgrib veikt šādu darījumu.

Tiek vēstīts, ka šīs nedaudzās komandas apzinās, cik spēcīgas kārtis iedalītas – jā, esam gatavi jūs atbrīvot no Dadonova līguma, bet tikai tad, ja klāt piemetīsiet drafta pirmās kārtas izvēli un vēl kaut ko. Augsta cena.

Kāpēc "Golden Knights" bija – un ir – svarīgi aizmainīt Dadonovu? Jo pašlaik komanda atrodas tikai 406 tūkstošus zem algu griestiem, bet savainoto spēlētāju sarakstā atrodas aizsargs Aleks Martiness (4,84 miljonu līgums) un komandas kapteinis Marks Stouns (9,09 miljonu līgums). Lai viņi ierindā varētu atgriezties regulārās sezonas laikā, nepieciešama tīrīšana. Dadonova piecu miljonu aizmainīšana situāciju būtu padarījusi vieglāku.

Algu griesti uz izslēgšanas spēlēm neattiecas. NHL fani to labi zina pēc pagājušās sezonas, kad Tampabejas "Lightning" izcīnīja Stenlija kausu otro gadu pēc kārtas. Regulāro sezonu ilgtermiņa savainoto spēlētāju sarakstā noslēdza Ņikita Kučerovs un Stīvens Stemkoss. Ja spēlētāji atrodas ilgtermiņa sarakstā, viņu alga netiek skaitīta komandas algu griestos. Kučerova un Stemkosa summa kopā sastādīja 18 miljonus. Viņi atgriezās play-off laikā, kad algu griesti vairs netiek ņemti vērā, un palīdzēja izcīnīt kausu. Regulārajā sezonā "Lightning" ar tādu sastāvu nedrīkstēja spēlēt.

Ko līdzīgu varētu izspēlēt Lasvegasa, ja vien – komanda neatrastos ārpus play-off zonas. Tāpēc Stouna un Martinesa atgriešanās ierindā nepieciešama jo ātrāk.

  -7 [+] [-]

, 2022-03-24 12:04, pirms 2 gadiem
Nepatīkama situācja Dadonovam.

  -1 [+] [-]

, 2022-03-24 12:20, pirms 2 gadiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2022-03-24 13:48, pirms 2 gadiem
Var izņemt Dadonovu no kolhoza, bet nevar kolhozu izņemt no Dadonova - tas seko arī NHL.

     [+] [-]

, 2022-03-24 13:51, pirms 2 gadiem
Autors varēja pārbaudīt informāciju kārtīgāk. Pēc trade deadline veicot maiņu spēlētājs drīkst spēlēt regulārajā sezonā, bet nedrīkst spēlēt playoff, tāpēc Vegasa vēljoprojam var viņu mierīgi aizmanit uz komandu kurai nespīd playoff un pretī saņemt spēlētāju kurš vagasai palīdzētu tikt līdz playoff un tad playoffos ņemt ārā visus no LTIR

  +1 [+] [-]

, 2022-03-24 13:59, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Nepatīkama situācja Dadonovam.
Ļoti provokatīvs komentārs! Ļoti daudzi tev nepiekritīs. Bet daudzi arī piekritīs. Baidos, ka te komentāros tagad ies karsti.

     [+] [-]

, 2022-03-24 17:31, pirms 2 gadiem
Es Black Bullet rakstīja: Ļoti provokatīvs komentārs! Ļoti daudzi tev nepiekritīs. Bet daudzi arī piekritīs. Baidos, ka te komentāros tagad ies karsti.
Laiks rādīs