Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

E. Kulda: "Cerams, Dānijā varēšu progresēt un izveidot vārdu, lai ietu tālāk Eiropā"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

E. Kulda: "Cerams, Dānijā varēšu progresēt un izveidot vārdu, lai ietu tālāk Eiropā"
Edgars Kulda. Foto: Esbjerg Energy

Pagājušajā sezonā ne tikai kļuvis par Latvijas čempionu, bet arī ticis atzīts par izslēgšanas maču vērtīgāko spēlētāju, uzbrucējs Edgars Kulda augustā parakstīja līgumu un pievienojās Dānijas augšgala komandai Esbjergas "Energy". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš atklāja, ka jau sezonas pirmajā spēlē iedzīvojies savainojumā, tāpēc līdz pirmajiem vārtiem nācās pagaidīt. Kulda kontu atvēra septītajā mačā, jau pirmajā periodā izceļoties divreiz.

Pirms gada Edgars Kulda, kurš novembrī atzīmēs 28. dzimšanas dienu, spēles laiku dalīja starp Rīgas "Dinamo" (18 spēles regulārajā sezonā, 0+3) un "Zemgali"/LLU (16 spēles regulārajā sezonā, 10+20). Jelgavnieku rindās uzbrucējs pirmo reizi kļuva par Latvijas čempionu, turklāt bija rezultatīvākais playoff hokejists – 12 punkti desmit mačos. Finālsērijas četrās spēlēs Kulda iekrāja piecus punktus un pirms čempionu kausa saņēma MVP apbalvojumu.

Pierādot pārākumu vietējā līmenī, Kulda sāka lūkoties aiz robežas. Pirmais piedāvājums nāca no Slovākijas Ekstralīgas, taču uzbrucējs pieņēma lēmumu atteikt un gaidīt labāku iespēju. "Klubs, kas iepriekšējā sezonā nespēlēja playoff, tāpēc gribēju pagaidīt, vai nebūs kas labāks. Tomēr – MVP, biju tuvu pasaules čempionātam, paspēlēju "Dinamo". Beigu beigās nekas super labāks neparādījās – piemēram, Čehija, Austrija. Beigās nonācu Dānijā, kas ir diezgan līdzvērtīgā līmenī slovākiem un citām Eiropas līgām. Cerams, ka varēšu šeit progresēt un izveidot vārdu, lai ietu tālāk," stāstīja Kulda.

Līgumu ar ostas pilsētas Esbjergas – kurā hokejam par līdzjutējiem jākonkurē ar futbola un handbola vienībām – klubu viņš noslēdza tikai augusta vidū. Sarunās ar aģentiem pacietības pulkstenis bija apmetis vairākus riņķus, tāpēc Kulda nolēma ņemt lietas savās rokās. Viņš sazinājies ar bijušo komandas biedru, kurš pats spēlē Dānijā, ieguvis dāņu aģenta kontaktu un devis uzdevumu aprunāties ar klubiem. "Pēc nedēļas piezvanīja no Esbjergas un pateica, ka baigi grib mani redzēt komandā. Divu trīs dienu laikā vienojāmies," sacīja uzbrucējs.

Dānija Kuldas karjerā ir sestā valsts – bez Latvijas arī Kanāda, aizvadot trīs sezonas junioros, latviešiem labi pazīstamā Čehijas mazpilsēta Zlīna, Karaganda (Kazahstāna) un Novokuzņecka (Krievija). Līgumu ar Karagandas "Saryarka" Kulda parakstīja tikai oktobrī, tāpēc gaidīšana viņam nav nekas jauns. "Ar brāli [Artūrs Kulda] jau esam pieraduši. Mierīgi gatavojāmies sezonai kā parasti, bet – kad treniņos paliek arvien mazāk cilvēku, kad visi brauc prom, tad sāc par to domāt. Reizē – negribi skriet pakaļ pirmajam piedāvājumam, kas tev līdz galam nepatīk. Esbjergā mani viss apmierināja. Jā, nezināma valsts un čempionāts, bet ir pārliecība, ka šeit būs iespēja pierādīt un izdarīt."

Pirmā iepazīšanās ar jauno līgu Kuldam izvērtās skarba. Atklāšanas spēles piektajā minūtē viņš, kā atzīst pats, stulbi nokritis uz kājas. Lai dotos laukumā, bija nepieciešamas pretsāpju injekcijas, un nepatīkamās sajūtas pastiprināja nespēja izmantot savus momentus – pirmās sešas spēles Kulda pabeidza bez punktiem kabatā – un komandas pliekanie rezultāti. "Energy" sāka ar piecu zaudējumu sēriju, bet pēdējās divās spēlēs beidzot izdevies tikt pie uzvarām. Nesenākajā panākumā Kulda jau pirmajā periodā iekrāja 2+1.

"Mūsu komanda esot pirmajā vietā visā līgā pēc izveidotajiem momentiem. Tur ne tikai man, bet visiem nekrita iekšā. Skaidrs, ka mazliet sākām nervozēt, jo sastāvs ir labs." Esbjergas vienība iepriekšējās divās sezonās apstājusies pusfinālā. Pērnā neveiksme bija jo īpaši sāpīga, zaudējot sērijas septītās spēles pagarinājumā. Jaunajā sezonā mērķis neatšķiras no iepriekšējiem gadiem – jāizcīna tituls!

"Kad atbraucu un parunāju ar menedžeri, viņš pateica interesantu lietu – tāpat kā NHL, arī Dānijā ir algu griesti. Komandu budžeti ir līdzvērtīgi – nav tā, ka viens klubs savāc zvaigznes un pārbrauc pāri. Katru vari uzvarēt un vari zaudēt, playoff vienmēr ir pārsteigumi. Līmenis šeit ir labs. Pirmajās maiņās spēlē leģionāri, un tev viņi jāapspēlē. Jāskrien, jādomā – nevari paņemt ripu un aizbraukt visiem pieciem garām."

Kuldam jaunajā mājvietā piešķirts trīs istabu dzīvoklis pilsētas centrā, automašīna, kas jādala ar citu leģionāru, un, kā jau Dānijā pieņemts, arī velosipēds. "Kas man ļoti patika – ierodoties dzīvoklī jau bija ēdiens. Menedžeris jau pirmajā dienā izvadāja pa pilsētu, visu parādīja, aizgājām paēst. Kad atbrauca sieva ar bērnu, visu sagādāja – gultiņu, krēsliņu. Ļoti cilvēciska attieksme – visi atvērti, visu var izrunāt. Nav kā Krievijā, kad domā, kā vajadzētu pateikt, lai viss būtu kārtībā un neviens neapbižotos."

Iepriekšējās trīs nedēļas ciemos pie Kuldas pavadīja sieva kopā ar atvasi, taču arī tagad uzbrucējs neslīgst garlaicībā. Noslēdzis piecu gadu studijas uzņēmējdarbības vadībā un ieguvis bakalaura grādu, viņš šajā rudenī kopā ar brāli atgriezies studenta lomā un uzsācis studijas maģistrantūrā, "RISEBA" apgūstot jaunizveidoto sporta menedžmenta kursu.

"Es pats jau ilgāku laiku domāju par to, kas būs pēc karjeras. Gan jau tas nāk līdzi no Kanādas, jo tur junioros visu laiku prasīja piedalīties kursos, cilvēki stāstīja, ka ir jāmācās. Kad atgriezos mājās, vienu gadu izlaidu, bet pēc tam ar brāli kopā aizgājām. Bračka ir maločiks! Labi, man tur bija 22-23 gadi, vieglāk atgriezties pie mācībām, rakstīt, darīt. Viņam tomēr bija par sešiem gadiem vairāk. Saņemties un sākt tajā posmā nav vieglākais."

Maģistrantūras studijas hokejistiem – kopā ar brāļiem Kuldām mācās arī NHL kluba Otavas "Senators" aizsargs Kristiāns Rubīns – neklātienē aizņems gadu, bet pēc tam semestris atvēlēts gala darba rakstīšanai. Arī vairāki Kuldas komandas biedri paralēli hokejista karjerai studē. "Nav tā, ka dzīve grozās tikai ap hokeju," sacīja uzbrucējs.

     [+] [-]

, 2022-09-30 11:38, pirms 2 gadiem
Ulvis Broze viennozimigi prot hokeja rakstus veidot! Interesanti par Kludu jaunako, atceros, ka savulaik tika atzits par Memoriala kausa MVP un likas, ka nu tik bus top limena karjera! Nekas, tagad pamazam jasitas uz augsu, jo potencials speletajam IR!

     [+] [-]

, 2022-09-30 14:34, pirms 2 gadiem
Ohl gaidīs atpakaļ pēc pāris gadiem.

     [+] [-]

, 2022-09-30 19:52, pirms 2 gadiem
parveselīgudzīvesveidu rakstīja: Ulvis Broze viennozimigi prot hokeja rakstus veidot! Interesanti par Kludu jaunako, atceros, ka savulaik tika atzits par Memoriala kausa MVP un likas, ka nu tik bus top limena karjera! Nekas, tagad pamazam jasitas uz augsu, jo potencials speletajam IR!
Nepārvērtē to MVP. Viņš pat savā komandā nebija līderis.. Un viņam ir jau 27. Tur nav laika pamazām sisties uz augšu, ja mērķis ir uzmaukt top Eiropas līgās.

     [+] [-]

, 2022-10-02 11:18, pirms 2 gadiem
Prieks par mūsu džekiem, kas tiek normālās komandās, kur “nav kā krievijā”. Lai izdodās izspēlēties, un pēc tam dzīvot normālu dzīvi ar karjeru ārpus hokeja.