Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Freibergs: "Klubam ambīcijas ir augstas. Nerādīsi sniegumu, spēlēsi mazāk"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Freibergs: "Klubam ambīcijas ir augstas. Nerādīsi sniegumu, spēlēsi mazāk"
Ralfs Freibergs. Foto: hcverva.cz

Ceturtdien startējusi Čehijas Ekstralīga, bet piektdienas vakarā pirmās spēles aizvadīs latviešu pārstāvētās vienības. 11 hokejisti izkaisījušies pa septiņām komandām. Visplašāk – ar trim latviešiem – pārstāvēta Litvīnovas "Verva", kas kļuvusi par 31 gadu vecā aizsarga Ralfa Freiberga ceturto pieturu Čehijā. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš stāstīja par čehu valodas apguvi un latviešu mafiju.

Iepriekšējās divas sezonas Litvīnovā pavadīja Uvis Balinskis, gadu nospēlēja arī Oskars Cibuļskis, bet tagad 20 tūkstošu pilsētā, kas atrodas Čehijas ziemeļrietumos, apmetušies pat trīs aizsargi. Pirmais līgumu ar "Verva" parakstīja Kristaps Zīle, kuram tas ir pirmais kodiens leģionāra maizē, bet augustā pievienojās Ralfs Freibergs un Jānis Jaks.

"Esam latviešu mafija," smejoties teica Ralfs Freibergs, kurš čehu hokeju pirmo reizi izgaršoja 2017. gadā. Viņš un Zīle apmetušies vienā mājā, kamēr Jaks dzīvo divu minūšu gājiena attālumā. Latvieši bieži kopā mēro ceļu uz halli – tikai piecu minūšu pastaiga, un esi ieradies uz komandas sarūpētajām brokastīm. "Maza pilsēta, nekā lieka, nekur tālu nav jābrauc."

Ekstralīgā 200 mačus aizvadījušais Freibergs pagājušo sezonu sāka Rīgas "Dinamo" rindās, bet noslēdza Vācijā. Augusta ievadā viņš noslēdza līgumu ar "Verva", atgriežoties labi iepazītajā čempionātā, un aizsargs atzina, ka ar Čehiju viņu saista gan mentalitāte, gan valoda.

"Tagad varu arī intervijas sniegt čehiski. Varbūt ne perfekti, bet – sarunvalodu pārvaldu. Katram cilvēkam jāpieņem tās valsts noteikumi, kurā viņš atrodas un strādā. Ir tikai normāli, ja iemācies valodu. Normāli nav, ja cilvēks 30 vai 50 gadus dzīvo valstī un nerunā tās valodā," pauda Latvijas izlasi sešos pasaules čempionātos pārstāvējušais Freibergs.

Viņš pats priecājas, ka tulka pienākumi iedalīti citam hokejistam – Amerikā piecas sezonas pavadījušajam Patrikam Demelam, turklāt četrās no tām viņš bija Jāņa Jaka komandas biedrs koledžā. "Jau teicu viņam, ka par tulkošanu jāprasa otra alga. Viņam jānāk uz visām sapulcēm, vienmēr jābūt klāt. Bet – ļoti labsirdīgs cilvēks," pauda Freibergs.

Kaut 2015. gadā Litvīnovas "Verva" izcīnīja Čehijas čempiones titulu un arī turpinājumā pulcējusi ambiciozu sastāvu, tālāk par ceturtdaļfinālu vairs nav izdevies tikt. Pagājušajā sezonā līdz playoff pietrūka viens punkts.

Starpsezonā komandu pameta vairāki aizsardzības līderi, Balinski ieskaitot, kamēr uzbrukumā iztrūkumi ir mazāk būtiski, turklāt izdevies sameklēt pienācīgus papildspēkus. Pievienojies Nikolass Hlava (pagājušajā sezonā 33 punkti 55 spēlēs Kladno), Jindržihs Abduls (30 punkti 48 spēlēs Česke Budejovicē), kā arī pēc diviem Somijā pavadītiem gadiem mājās atgriezies Simons Stranskis.

"Litvīnovu vienmēr pieskaita melnajiem zirdziņiem, vienmēr sastāvs ir labs, taču beigās nav aizgājis virzienā, kurā paši vēlējušies. Tas būs jālauž! Pirmo reizi esmu vecākais spēlētājs komandā, kaut fiziski tā nejūtos. Skrienošs sastāvs," stāstīja Freibergs, kurš gan ir par sešām dienām jaunāks nekā slovāku uzbrucējs Andrejs Kudrna.

Komandas vadība izvirzījusi mērķi sasniegt vismaz pusfinālu, bet latviešu aizsargs vēlas piramīdu būvēt no apakšas – pirmajam uzdevumam jābūt iekļūšanai playoff no pēc iespējas augstākas pozīcijas. "Viegli nebūs – visas komandas sākušas skriet. Čehijas hokejs mazliet pazudis. Agrāk virsroku ņēma tehnika, gudrība, viltība, prasme apmuļķot. Tagad hokejs kļuvis vienkāršāks."

Gaidot jaunās sezonas startu, "Verva" uzvarēja septiņās no deviņām pārbaudes spēlēm, kas lielākoties tika aizvadītas pret citām Ekstralīgas komandām. Pirmo aizsargu pāri veidoja Zīle un Jaks, bet otrajā Freibergs spēlēja kopā ar Radimu Šaldu. "Jau sākām ironizēt, ka kaut kad arī vajadzētu zaudēt, lai mēs nolaistos no debesīm… Nebija pamata veikt izmaiņas virknējumos, bet redzēsim, kas notiks, kad sāksies īstās spēles. Treneris mums ir izteikta personība – daudz titulu, slava, emocionāls cilvēks."

Pagājušā gada rudenī Litvīnovas vienības grožus pārņēma Vladimīrs Rūžička, kurš 2005. un 2010. gadā aizveda Čehijas izlasi līdz triumfam pasaules čempionātā. Tāpat viņa kontā ir divi Ekstralīgas tituli, bet par sezonas labāko treneri Rūžička atzīts trīs reizes.

"Sapulcē vēstījums bija skaidrs – viss tiks spriests, vadoties pēc snieguma uz ledus. Jo klubam ambīcijas ir augstas. Tie, kuri nerādīs sniegumu, spēlēs mazāk. Vairākumā esmu ticis pie vietas, tagad tikai jāpierāda un komandai jāuzvar," sacīja Freibergs. Viņš norādīja, ka Ekstralīgas jaunā sezona solās būt īpaši aizraujoša. "Citās līgās uzreiz var pateikt sešas komandas, kas būs augšgalā. Ne Čehijā. Te vairāk dalīsies ērtajos un neērtajos pretiniekos."

Līgumu ar "Verva" Freibergs parakstīja tikai augustā, bet viņš norādīja, ka nogaidīšana bijusi paša iniciatīva. "Vasaras gaitā bija varianti arī no citām čehu komandām, bet ne tik labi, lai uzreiz gribētu likt parakstu. Nogaidīju, un beigās viss tāpat izvērtās labi. Tirgus šovasar bija savdabīgs – brīžiem likās, ka deg un vietu vairs nav, bet brīžiem – ka brīvo vietu ir ļoti daudz, jo arī komandas nolēma nogaidīt. Es pagaidīju, un gaidot neko nezaudēju."

Pārcelšanās uz Litvīnovu Freibergam nesusi bažas, taču tā izrādījusies viltus trauksme. Pilsētā atrodas lielākā naftas pārstrādes rūpnīca valstī, turklāt tā slejas blakus hallei. "Kad devāmies izbraukumā uz Litvīnovu, vienmēr iebraucām no tās puses – gar rūpnīcu, uzreiz halle. Pie sevis domā: ārprāts…"

"Tagad no Latvijas braucu no otras puses, un biju pārsteigts, cik smuki izskatās – kalni, daba. Pavisam citādi. Kad braucu uz šejieni kā pretinieks, tad redzēju tikai vienu bildi. Labāko varu teikt arī par izturēšanos pret spēlētājiem. Brokastis hallē nav bijušas nekur citur, atjaunota SPA telpa. Pret hokejistiem izturas labāk nekā dažā labā augšgala komandā," vērtēja Freibergs, atgādinot par 2020./21. gada sezonu. Sācis Brno "Kometa" rindās, viņš janvārī izvēlējās komandu pamest un pievienoties Tršinecas "Ocelari", ar ko kļuva par čempionu.

Litvīnovā pirms jaunās sezonas samazināti ledus laukuma izmēri, un izmaiņas iet roku rokā ar treneru prasīto hokeju. "Ripai uzreiz jāiet uz priekšu. Atņemam un neko nedomājam – uzreiz skrienam uzbrukumā. Nebūsim Somijas izlase, kas apstāsies aiz vārtiem, ieslidosies. Nē – pie katras pretinieku kļūdas skriesim uz priekšu un mēģināsim viņus noķert," taktiskās filozofijas grāmatas iekšienē ļāva ieskatīties Freibergs.

Jauno sezonu "Verva" sāks tieši ar maču savā laukumā, piektdienas vakarā pulksten 18:30 uzņemot Roberta Bukarta pārstāvēto Vītkovices "Ridera". Divas dienas vēlāk jāviesojas galvaspilsētā Prāgā, kam sekos izbraukuma mačs pret Mārtiņu Dzierkalu, Kristoferu Binduli un Česke Budejovices "Motor".