Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

R. Ābols par līgumu: "Eiropā mani interesē tikai Zviedrija un Šveice"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

R. Ābols par līgumu: "Eiropā mani interesē tikai Zviedrija un Šveice"
Rodrigo Ābols. Foto: Örebro HK

Sezonu sācis ar tikai vienu punktu pirmajās deviņās spēlēs, Zviedrijas kluba "Orebro" kapteinis Rodrigo Ābols saskāries ar vēl vienu pārbaudījumu. Viņš nākamajā vasarā varētu kļūt par brīvo aģentu, taču jaunu līgumu iespējams noslēgt jau tagad. Tas rada saspīlējumu gan ar komandas biedriem, gan ar faniem. "Kā runājām ar aģentu – viņš nokārto visu ārpus laukuma, es – visu laukumā," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Ābols.

Pirms došanās izlašu pauzē "Orebro" piedzīvoja trīs zaudējumus pēc kārtas, taču sezonas sākums Rodrigo Ābola pārstāvētajai komandai bijis sekmīgs – tā ieņem ceturto vietu. Ja izdosies noturēties, tas kļūtu par visu laiku labāko sasniegumu regulārā čempionāta ietvaros. "Orebro" ir komanda ar īsu vēsturi. Zviedrijas sestās lielākās pilsētas pārstāvji tikai 2009. gadā atgriezās otrajā līgā, bet biļeti uz valsts spēcīgāko līgu nopelnīja 2013. gada pavasarī.

Savukārt pašam Ābolam gājis kā pa kalniem. Pirmajās deviņās spēlēs viņš nopelnīja tikai vienu punktu, sekoja četru maču rezultativitātes sērija, bet pirms došanās pauzē komandas kapteinis piecas spēles pabeidza uz nulles. Lai gan vienā no spēlēm Ābols – vismaz uz papīra – nonāca ceturtajā maiņā, viņš ir viens no tikai diviem "Orebro" uzbrucējiem, kuriem vidējais spēles laiks sniedzas virs 18 minūtēm.

Otrs ir viņa maiņas partneris Matiass Brome, kurš komandā atgriezies pēc Šveicē pavadītas sezonas. "Protams, viss, ko teikšu, izklausīsies pēc attaisnojumiem, bet – joprojām meklējam ķīmiju. Bromem patīk spēlēt radošāku hokeju nekā man, un vēl meklējam kopīgu valodu. Jāsaka arī, ka mūsu vieta tabulā neatspoguļo sniegumu. Ja godīgi, daudzās spēlēs ir paveicies. Nākas daudz spēlēt bez ripas," stāstīja Ābols.

"Ir grūti sajust spēli, ja gadās tādi mači, kā mums – pirmajā trešdaļā nospēlējam ļoti labi, iemetam divus vārtus, un tad… Nākamos divus periodus dzīvojam bez ripas. Kā tētis teica, ja varētu apskatīties ripas kontroli kā futbolā, tad būtu 30:70. Hokejā tas ir kosmoss! Katru maiņu pavadi savā zonā, atsities, un tad novel vilni nākamajai maiņai. Tādos apstākļos grūti atrast savu spēli. Bet! Esmu pirmais, kurš paskatīsies spogulī un atzīs, ka man jābūt labākam."

Brome komandā atgriezās ar sešu gadu līgumu. Pirms mēneša līgumu uz trīs sezonām pagarināja Jūnass Enrūts, kurš pavasarī tika atzīts par Zviedrijas čempionāta labāko vārtsargu. "Orebro" ieguldījusi līdzekļus, lai nostiprinātos starp valsts spēcīgākajām komandām, taču vienoties ar kapteini nav izdevies. Vismaz pagaidām. 26 gadus vecais Ābols uzklausa piedāvājumus un nenoliedz, ka tas ietekmējis arī sniegumu laukumā.

"Gribas palīdzēt komandai, kā vien varu. Nevaru izslēgt, ka sniegums laukumā nav saistīts ar psiholoģiju. Gribas arī individuāli labāku statistiku, lai līgums būtu labāks. Ripa ar divām pusēm… Ja nevāc cerēto statistiku, bet komanda uzvar, ir vieglāk. Nav tāda spiediena no treneriem, no apkārtējiem, no sevis paša. Ja komanda zaudē un tu nevāc punktus, tad esi pirmais, uz kuru skatās," norādīja Ābols.

Pagājušajā gadā viņš nomainīja aģentu, un tagad latvieša intereses pārstāv Mikaels Nīlanders. Savulaik izcilais centra uzbrucējs Nacionālajā hokeja līgā guvis 679 punktus un ar Zviedrijas izlasi Rīgā kļuvis par pasaules čempionu. "Viņš uzrakstīja, atbrauca, satikāmies. Iepriekšējais aģents Zviedrijas tirgu nepārzināja, bet es savu nākotni redzēju tieši šeit. Patīkami, ka viņš kā bijušais centrs var dot savu viedokli. Saprot spēli vairāk nekā statistikā paskatīties."

Zviedrijas medijos izskanējusi informācija, ka pie Ābola ar milzīgiem līgumiem nākušas "HV71" un "Linkoping". Portāla Sportacentrs.com rīcībā esošā informācija liecina, ka interesi par centra uzbrucēju izrādījušas arī komandas Šveicē, informāciju ievācot no tur spēlējošajiem latviešiem. Ar Nīlanderu komunikācija par tirgus svārstībām notiekot regulāri, bet pats Ābols ar nevienu no Šveices personīgi neesot runājis.

"Eiropā mani interesē tikai divas līgas – Zviedrija un Šveice. Domāju, ka priekšroka ir Zviedrijai, jo šeit esmu zināmāks un mana tirgus vērtība ir augstāka," pauda Ābols. Sarunas notiek arī ar "Orebro".

"Ir viena lieta, kas man Eiropā ļoti riebjas – ka līgumu uz nākamo sezonu var parakstīt kaut tagad. Nesen bija gadījums, ka viens "Lulea" hokejists parakstīja līgumu ar "HV71" uz nākamo sezonu. Tad pie viņa uz mājām nāca trakie fani, sāka apmētāt māju, apsaukāt. Viņš pats nemaz nebija mājās, bija tikai draudzene. Neomulīga situācija…"

"Erebrū cilvēki sadzīvē ir ļoti forši. Nāk klāt, pastāsta, ka saprot situāciju, ka ir pateicīgi par to, ko šeit esmu paveicis, prasa, vai man šeit patīk. Toties internetā cilvēkiem patīk paslēpties aiz iedomu tēliem un izteikt komentārus. Tikko gadās vājāka spēle bez punktiem, tā varu lasīt, ka esmu jau parakstījis līgumu ar citu komandu, ka lieku mīksto "Orebro"… Diezgan riebīgi, jo pats zini taisnību, ka neko neesi parakstījis."

Situācija atstāj iespaidu arī uz komandas iekšējo dinamiku. Kad parādījās publikācija par Ābolam izteiktajiem piedāvājumiem no Zviedrijas citām komandām, "Orebro" atradās izbraukumā. "Pienāk komandas biedri, parāda rakstu. Tu tāds stāvi un domā, ko teikt. Atliek taisnoties, ka neesi parakstījis nevienu līgumu."

"Orebro" no pauzes atgriezīsies 19. novembrī ar spēli savā laukumā pret sezonu negaidīti nesekmīgi sākušo "Rogle". Līdz Ziemassvētkiem gaidāms saspringts grafiks, jo komanda pirmo reizi uzaicināta piedalīties Špenglera kausā.

Arī iepriekšējā sezona Ābolam bija notikumiem bagāta. Olimpiskā kvalifikācija augustā, sezona Zviedrijā, olimpiskās spēles februārī, Zviedrijas playoff cīņas un pasaules čempionāts, kurā pēdējā spēle aizvadīta 24. maijā. Lielā slodze atstājusi iespaidu uz šīs sezonas sākumu.

"Kad biju mazāks un lasīju intervijas ar tiem, kuri nespēlēs pasaules čempionātā, nesapratu, kā var nespēlēt izlasē. Tagad, kad atrodos viņu kurpēs, labi saprotu iemeslus. Starpposms ir tik īss. "Orebro" gribēja, lai pirms Jāņiem uz divām nedēļām atbraucu, patrenējos. Bija arī saliedēšanās pasākums – 30 kilometru pastaiga pa mežu. Mani ceļgali nav tie pateicīgākie, un pēc tam divas nedēļas kājas neaiztiku. Grafiks ir tiešām saspringts. Ģimene, bērns, jāvelta laiks, lai sagatavotos sezonai… No manas līgas kāds 1% spēlētāju piedalās pasaules čempionātā. Pārējie tajā laikā var likt iekšā bāzi nākamajai sezonai. Un tā – gadu no gada. Ar laiku sāc iepalikt. Ja vēl gadās trauma un divas nedēļas jāatpūtina ceļgals, kad jau tā ir maz laika – sanāk ķert rokā visus pārējos."

Tas gan nenozīmē, ka Ābols apsvērtu iespēju izlaist kādu no nākamajiem pasaules čempionātiem vai gribētu, lai turnīrs tiktu rīkots reizi divos gados. Iepriekšējo pasaules čempionātu sākums tuvojies maija beigām, lai sagaidītu pēc iespējas vairāk Ziemeļamerikā spēlējošos. "Es gribētu, lai sāktos maija ievadā. Tie, kuri brauc, tad arī brauc. Lai nav tā, ka jāgaida."

     [+] [-]

, 2022-11-15 18:05, pirms gada
Gan būs labi. Rodrigo ir lielisks spēlētājs un katram kādreiz gadās tie ne tik sekmīgakie periodi personiskajā statistikā.

Allt kommer att va bra!