Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Savainojums jau pirmajā spēlē un niknums pirms 1/4 fināla sērijas

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Savainojums jau pirmajā spēlē un niknums pirms 1/4 fināla sērijas
Roberts Mamčics. Foto: Nove Zamky

Marts hokeja kalendārā atnes izslēgšanas spēles, un Slovākijas Ekstralīga nav izņēmums. 27 gadus vecais aizsargs Roberts Mamčics playoff priekšvakarā pagarinājis līgumu ar "Nove Zamky", kuras rindās debitēja pagalam neveiksmīgi – ar savainojumu, kas no sastāva izmeta uz diviem mēnešiem. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com liepājnieks atzina, ka papildus niknumu pirms gaidāmās sērijas pret "Zvolen" iedevuši arī pretinieki.

Pagājušo sezonu Roberts Mamčics sāka Rīgas "Dinamo" rindās, oktobra beigās pievienojās Čehijas klubam Zlīnas "PSG Berani", bet tūdaļ pēc izstāšanās no Pekinas olimpiskajām spēlēm vienojās ar Zviedrijas klubu "Linkoping". Vasarā karjeras ģeogrāfiju raženais aizsargs papildināja ar Slovākijas Ekstralīgu.

"Uzreiz pēc pasaules čempionāta sākās burzma spēlētāju tirgū, daudzi pameta KHL un atgriezās savās līgās. Nebija tik daudz piedāvājumu – piedāvājumu gandrīz vispār nebija. Negribēju gaidīt līdz pēdējam. Gribēju stabilitāti – zināt, kur braukšu, arī finansiālo stabilitāti. Aģents nolika uz galdu "Nove Zamky" variantu. Sazvanījos ar treneri, kurš izstāstīja par savu sistēmu un manu lomu komandā. Ilgi nedomājot piekritu," stāstīja Mamčics.

Maijā viņš aizvadīja savu pirmo pasaules čempionātu, laukumā dodoties visās septiņās apakšgrupas spēlēs. 1:2 zaudējumā pret mājiniekiem somiem Mamčics laukumā pavadīja 20 minūtes un astoņas sekundes un nopelnīja +1 lietderību.

"Vasarā precējos, un uzreiz pēc tam sāku gatavoties jaunajai sezonai. Biju uzlicis lielus mērķus – aizvadīt labu sezonu, būt komandas līderim un tikt augstāk. Gatavojos nopietni. Taču – sezonas atklāšanas spēles otrajā periodā guvu nopietnu traumu. Divi mēneši… Tas bija smags periods."

Kamēr pirkstu salauzušais Mamčics nevarēja doties laukumā, "Nove Zamky" uzvarēja desmit no 14 spēlēm un negaidīti pacēlās uz Ekstralīgas pirmo vietu. Komanda, kas nekad nav finišējusi augstāk par septīto pozīciju.

Arī atveseļošanās process nebija tik raits un vienmērīgs, kā latviešu hokejists būtu vēlējies. Kad trauma bija sadziedēta un Mamčics bija atpakaļ ierindā, viņš atkal saņēmis sitienu pa pirkstu. Tikai viena aizvadīta spēle – un jāizlaiž vēl pusotra nedēļa.

"Kopš tā laika jūtos diezgan labi, vairs traumu nav bijis, spēlēju daudz, treneri uzticas," sacīja Mamčics. Regulāro sezonu viņš noslēdza ar divām rezultatīvām piespēlēm 4:2 uzvarā pret Bratislavas "Slovan". Aizsarga spēles laiks ir orbītā ap 20 minūtēm, un 34 mačos viņš iekrāja deviņus rezultativitātes punktus.

"Kā atgriezos sastāvā, mums aizgāja sliktāki rezultāti. Pirms sezonas pārbaudes spēles aizvadījām ar citu valstu komandām, nevienu reizi nespēlējām pret Slovākijas klubu. Citi laikam negaidīja tādu sākumu no mums. Pussezonu bijām pirmie, bet pēc Jaunā gada nokritām lejā. Lielais mērķis bija tikt labāko sešiniekā, un to arī izpildījām. No pēdējām četrām spēlēm vajadzēja uzvarēt trīs. Pirmo zaudējām, bet turpinājumā – trīs uzvaras."

Slovākijas Ekstralīgas sešas labākās komandas nodrošina vietu ceturtdaļfinālā, bet septītā līdz desmitā vieta aizvada astotdaļfināla sērijas un sadala vēl divas ceļazīmes. Neskatoties uz kritumu, "Nove Zamky" tik labu regulāro sezonu vēl nebija aizvadījusi.

Ceturtdaļfinālā pretī stāsies "Zvolen", kas regulāro sezonu pabeidza ar sešiem zaudējumiem septiņās spēlēs, bet tāpat apsteidza Mamčica pārstāvēto vienību par desmit punktu tiesu. "Spēcīga komanda, kas pirms diviem gadiem izcīnīja čempionu titulu. Vairāk naudas, var atļauties dārgākus leģionārus. Viņiem labāki apstākļi ir arī ārpus laukuma – masieri, medicīna," stāstīja Mamčics. Arī viņa atveseļošanos no pirksta lūzuma ietekmēja "Nove Zamky" mazākā rocība.

"Nezinu, taisnība vai nē, bet dzirdējām, ka "Zvolen" gribēja spēlēt tieši pret mums. Ja viņi uzvarētu pēdējā mačā, tad būtu augstāk, bet runā, ka izvēlējās zaudēt un tikt sērijā pret mums. Protams, tas mūs padara tikai niknākus," priekškaru sarunām komandas iekšienē pavēra Mamčics.

Viņš atzina, ka hokejs Slovākijas Ekstralīgā ir krietni lēnāks nekā Zviedrijā vai KHL, tāpat Slovākijā tiek pievērsta mazāka uzmanība taktikai – un arī kļūdām. "Vari kļūdīties, bet treneris neko neteiks. Pats apzinies, ko esi izdarījis. Neviens nenāks un nesāks kliegt virsū. Mums ir labs vārtsargs, kurš daudzas reizes pavilka," stāstīja Mamčics.

"Domāju, Slovākiju kaut kādā ziņā var salīdzināt ar Čehiju, bet ir viena nianse – šeit gandrīz visi spēlē uz mazajiem laukumiem. Mazāk vietas, mazāk laika nekā Čehijā. Tur varēji slidot, pieņemt lēmumu. Protams, Čehija ir augstāka līga, bet nav tā, ka būtu ļoti liela starpība."

Nove Zāmki ir nepilnu 40 tūkstošu pilsēta Slovākijas dienvidrietumos. Stundas brauciena attālumā ir Vīne, Budapešta un Bratislava, un no hokeja brīvās dienas tiek pavadītas kādā no galvaspilsētām.

Tāpat jāatrod laiks, lai sekotu līdzi F1 jaunās sezonas aktualitātēm. Mamčica istabas biedrs pērnajā pasaules čempionātā Kristaps Zīle debiju klātienes posmā piedzīvoja pagājušajā vasarā Austrijā, bet abi kopā dosies uz Spānijas "Grand Prix", kas Barselonas trasē norisināsies 4. jūnijā. Viņu un draugu Fantasy līgai šosezon pievienojies vēl viens Latvijas izlases hokejists – Rodrigo Ābols.

Šosezon Slovākijas Ekstralīgā spēlējuši astoņi latvieši. Pārliecinoši rezultatīvākais ar 36 punktiem 46 spēlēs bija Mārtiņš Karsums. "Visiem no viņa bail," smējās Mamčics. "Neviens jau nezina, kāds cilvēks viņš ir ārpus laukuma. Daudzi nāca un prasīja par viņu. Slovākijā viņš var spēlēt brīvāku hokeju. Kad mums bija mačs pret Karsuma komandu, tieši viņa maiņa veidoja visus momentus."

Regulārās sezonas noslēdzošajā mačā Karsuma pārstāvētajai "Liptovsky Mikulas" vajadzēja uzvaru ar vismaz divu vārtu starpību, lai iekļūtu playoff. Uzvarēt izdevās, bet – tikai ar vienu vārtu starpību.

Karsumam sezona beigusies (tāpat arī Patrikam Ozolam un Frenkam Razgalam), playoff cīņas sāksies Mamčicam, bet izslēgšanas spēles turpināsies Filipam Buncim ("Nitra"), Patrikam Zabusovam, Vitālijam Pavlovam un Kristapam Bazevičam (Mihalovces "Dukla"), kuru pārstāvētās komandas pārvarēja astotdaļfināla barjeru.