Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Matsons: "KHL vārtsargiem ir vairāk brīvības un var paļauties uz instinktiem"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Matsons: "KHL vārtsargiem ir vairāk brīvības un var paļauties uz instinktiem"
Jūhans Matsons. Foto: Dinamo Rīga

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā sezona drīz sasniegs ekvatoru, un Rīgas "Dinamo" joprojām atrodas cīņā par izslēgšanas spēlēm. Priekšā gaida atbildīgas spēles, un lielākais vezums aiz sevis jāvelk vārtsargam Jūhanam Matsonam. Zviedrs sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāstīja par pievienošanos "Dinamo" un mīlestību pret Anglijas futbolu.

Hokejists ar angļu futbolu sirdī

Brīdī, kad Sergejs Zubovs pameta Rīgas "Dinamo" galvenā trenera amatu, komanda Rietumu konferencē ieņēma astoto vietu. Valērija Kuļibabas vadībā uzvarēta tikai viena no sešām spēlēm, atkāpjoties uz desmito pozīciju. Maskavas "Spartak" un Ņižņijnovgorodas "Torpedo" atrodas attiecīgi septiņus un sešus punktus priekšā, taču rīdziniekiem ir vairākas spēles rezervē. Laba iespēja atgriezties uz uzvaru takas būs šovakar, savā laukumā uzņemot Vladivostokas "Admiral".

Izteikts pirmais numurs vārtos bijis Jūhans Matsons, kurš sācis iepriekšējās sešas spēles pēc kārtas. Viņš ticis galā ar 91,7% metienu un vidēji ielaidis 2,49 ripas. Rīdzinieku kontā ir deviņas uzvaras, un tikai vienā vārtos nebija Matsona.

2019. gada Zviedrijas čempionam, kā arī 2019. un 2020. gada Čempionu hokeja līgas uzvarētājam piedāvājumi no Kontinentālās hokeja līgas bija arī iepriekš, taču viņš dēla veselības dēļ nolēma palikt Zviedrijā, pagarinot līgumu ar Gēteborgas "Frolunda". Tiesa, pagājusī sezona nebija sekmīga nedz komandai, nedz pašam Matsonam, un viņš laicīgi sapratis, ka būs jāmeklē jaunas mājas.

"Bija interese no citām Zviedrijas komandām, bija interese arī no citām Eiropas līgām. Taču – es esmu cīnījies, lai tiktu KHL. Kad piezvanīja no Rīgas, zināju, ka šis ir īstais piedāvājums. Bija pienācis īstais laiks mainīt vidi," pauda Matsons. Saikne ar "Frolunda" gan saglabājusies – tā ir vienīgā hokeja komanda, ko Matsons skatās brīvajā laikā.

"Savu hokeja laika kvotu iztērēju hallē, tāpēc ārpus tās domāju par citām lietām. Daudz laika pavadu ar dēlu, īpaši tagad, kad ilgāku laiku esam mājās. Ejam pastaigās, kopā zīmējam. Brīvajā laikā skatos futbolu. Taktiskajā ziņā man vēl daudz jāmācās, un man tas ir interesanti," pauda Matsons. Viņš jau kopš piecu gadu vecuma ir Anglijas Premjerlīgas kluba "Newcastle" līdzjutējs. Mīlestība sākusies, iegūstot spēlētāja kartīti, un 24 gadus vēlāk interese nav zudusi.

Interesi par futbola taktisko pusi Matsons centies pārvērst Fantasy futbola panākumos, tomēr pirms gada nākusi apziņa, ka tam tiek veltīts pārāk daudz laika, līdz ar to pieņemts lēmums atteikties no izklaides. Iztrūkuši arī panākumi, kamēr viņa draudzenes brālis vienā no Fantasy sezonām laimējis braucienu uz Madrides "Real" maču, jo atradās pasaules labāko trijniekā.

Jāmēģina izdzīvot pret grandiem

Pirms līguma parakstīšanas Matsons ar jautājumiem vērsies pie Rīgā spēlējušajiem Mikaela Telkvista un Jūakima Ēriksona. Viņi dzīvošanu Latvijas galvaspilsētā salīdzinājuši ar Stokholmu, bet kā galvenais mīnuss norādīti komandas rezultāti. "Ikviens hokejists grib uzvarēt katrā mačā. Ja nav uzvaru, tad bauda pazūd," teica Matsons, kurš oktobra beigās uzvaru pret Maskavas "Dynamo" kaldināja ar 32 atvairītiem metieniem, bet četras dienas iepriekš Sanktpēterburgas SKA pa viņa vārtiem meta pat 38 reizes.

"Zviedrijas līga ir krietni līdzvērtīgāka – pēdējā vieta var uzvarēt pirmo, un nevienam tas nebūs pārsteigums. Zināju, ka KHL būs citādi, bet nevarēju iedomāties, ka starpība būs tik liela. Vienu dienu cīnāmies kā līdzīgs pret līdzīgu, bet nākamajā spēlē pretī stājas kāds no grandiem, un tad jāmēģina ieķerties ar nagiem un izdzīvot aizsardzībā. Galvenā problēma gan slēpjas tajā, ka esam zaudējuši spēlēs pret tiešajiem konkurentiem," pauda rīdzinieku vārtsargs.

Gan Matsonam, gan "Dinamo" sezonas sliktākais mačs bija zaudējums pret Helsinku "Jokerit" ar 0:8. Zviedrs vārtos aizvadīja nepilnas divas trešdaļas un ielaida septiņas ripas. Tomēr viņš atzina, ka pēc citām spēlēm juties krietni dusmīgāks. "Nedomāju, ka tas bija godīgs rezultāts. Laikam trīs ripas iemetām savos vārtos, vēl vairākās situācijās nepaveicās. Es kā vārtsargs nedusmojos uz sevi par situācijām, kurās esmu izdarījis visu. Kā saka Edgars [Lūsiņš]: "Viņiem maksā, lai viņi gūtu vārtus." Visus metienus atvairīt nav iespējams. Kad izdari visu, ko vajadzēja, bet ripa tāpat no aizsarga slidas ielido vārtos – tā vienkārši notiek."

Visgrūtāk sagremojamie ir vārti, kas ielaisti caur padusi. "Man pašam šķiet, ka tehniski esmu gana labs, lai tā nenotiktu. Ja iemet virs ķērājcimda vai zem atsitējcimda – labi, viņš bija labāks. Bet vārti padusē mani sadusmo," pauda Matsons. Viņš atzina, ka Zviedrijā liels uzsvars tiek likts tieši uz tehnisko pusi, kamēr KHL vārtsargi krietni vairāk paļaujas uz saviem instinktiem. "Vienkārši izslēdz smadzenes un rīkojies pēc sajūtām. Šeit ir vairāk brīvības. Zviedrijā, pat ja jūtu, ka metiens būs vienā stūrī, man tāpat jātur otrs stūris, jo treneris tā grib."

Mēģina mainīt vecos ieradumus

"Dinamo" vārtsargu trenera pienākumi šosezon uzticēti komandā savulaik četras spēles aizvadījušajam Edgaram Lūsiņam. "Reizēm treneri uzskaita vingrinājumus, kas jāizdara, bet viņam patīk pajokot, sasmīdināt komandu. Atzīstos, ka reizēm esmu spītīgs un gribu darīt tā, kā man pašam liekas pareizāk, bet viņam izdodas manā spēlē ieviest jaunas nianses," stāstīja Matsons.

"Vārtsargs esmu 20 gadus. Ja visu šo laiku esmu pieradis darīt vienā veidā, tad panākt, lai es mainos, tiešām nav viegli. Man vajag, lai paskaidro, kāpēc tā jādara, nevis tikai nostāda fakta priekšā. Tieši tā arī bija – parādīja piemēru un pateica, ka tā atradīšos labākā pozīcijā pirms metiena. Pasēdēju, apdomāju un sapratu, ka viņam ir taisnība," norādīja Matsons, kurš 2011. gada Nacionālās hokeja līgas draftā tika izvēlēts ar 211. numuru – kā pats pēdējais.

Viņš uzskata, ka mazie laukumi, kas ieviesti KHL, viņa stilam ir parocīgāki nekā lielais ledus. "Te ir vairāk vārtu gūšanas iespēju nekā Zviedrijā. Iespējams, laukuma izmēru dēļ, bet jāpiemin, ka šeit katrā komandā ir vairāki ļoti meistarīgi hokejisti. Katrā vismaz četri pieci. Ja skriesi virsū, aizsardzības zonā drīz sāksies zoodārzs – visi skraidīs apkārt un neko nesapratīs. Aizsardzībā noteikti jābūt uzmanīgiem."

Ar Zubova aiziešanu un Kuļibabas stāšanos galvenā trenera amatā kolektīvam pievienojās Aleksandrs Ņiživijs, kura bullīši savulaik izmisumā dzina daudzus vārtsargus, ieskaitot Zviedrijas izlases. "Treniņā aci pret aci neesam spēkojušies, bet esam runājuši par bullīšiem. Viņš pastāstīja, ko patika darīt un pret kāda stila vārtsargiem bija visgrūtāk. Viņš teica, ka patīkamākā sajūta ir, redzot pretinieku vārtsargu guļam uz vēdera. Edgars parādīja pāris video klipus. Ņiživijam rokas aug no pareizās vietas," smējās Matsons.

Pagaidām "Dinamo" līdz bullīšiem aizgājušas trīs spēles, un visās zaudēts. Pret Magņitogorskas "Metallurg" vārtos bija no komandas atlaistais Matejs Mahovskis, bet pret Habarovskas "Amur" un Sanktpēterburgas SKA zaudējumi tika piedzīvoti ar Matsonu vārtos, viņam atvairot mazāk par 50% (5/11). Savukārt paši rīdzinieki realizējuši katru trešo iespēju (5/16).

Ja būtu par trīs punktiem vairāk, šobrīd "Dinamo" no play-off zonas atpaliktu četrus, nevis septiņus punktus, un tas būtu ar trīs spēlēm rezervē. Taču – sezonas lielākā daļa vēl ir priekšā. "Turnīra tabulā īpaši bieži neskatos. Zināju, kad bijām play-off zonā. Tagad zinu, ka neesam. Koncentrējos tikai katrai nākamajai spēle. Turnīra tabula svarīga ir tikai regulārās sezonas pēdējā dienā."

  +1 [+] [-]

, 2021-11-15 11:04, pirms 2 gadiem
Vajag spēlēt tā, lai pēc spēles pretinieku uzbrucēji teiktu - neko darīt, Matsonam maksā par to, lai stāvētu sausā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2021-11-15 13:49, pirms 2 gadiem
Labi, ka pie Sperle nevērsās pēc padoma par spēlēšanu Rīgā!