Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2936, Did:0, useCase: 3

Vikštrems: "-11 pret Eiropas čempioniem - tas ir pieklājīgs zaudējums"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vikštrems: "-11 pret Eiropas čempioniem - tas ir pieklājīgs zaudējums"
Artūrs Kuģis un Uģis Vikštrems. Foto: Jānis Līgats

Atskaitot maču ar Nīderlandi, Latvijas handbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā Norvēģijā nospēlēja labi arī zaudējumā ar 11 vārtu pārsvaru spēcīgajai Spānijas valstsvienībai, sarunā ar aģentūru LETA uzskata Latvijas izlases bijušais galvenais treneris Uģis Vikštrems.

Bijušais Latvijas handbola izlases galvenais treneris uzskata, ka kopumā Latvija Eiropas čempionāta finālturnīru aizvadīja labi. Tomēr viņš neredzēja sev visinteresantāko maču, ko cer noskatīties vēlāk, - ar Nīderlandi.

"Latvijas izlase Norvēģijā nospēlēja labi. Pirmajā spēlē pret Eiropas čempioniem zaudējums ar 11 vārtu starpību ir pieklājīgs zaudējums," traģēdiju pirmajā zaudējumā Vikštrems nesaskata. "Spāņiem ir spēcīga komanda. Daudz bija bērnišķīgu kļūdu, tomēr patika Latvijas izlases cīņasspars un attieksme."

Otro spēli pret Nīderlandi treneris neredzēja, un par to viņš pagaidām var spriest vienīgi pēc vēl viena Latvijas izlases bijušā galvenā trenera Valda Labanovska atstāsta un komentāriem internetā. "Var zaudēt Nīderlandei, bet ne tā," bilst Vikštrems. "Varējām zaudēt ar vienu - diviem vārtiem, bet ne jau astoņiem."

Pēdējās piecās spēlēs ar Nīderlandi Latvija ir zaudējusi četrreiz. "Nīderlandes izlase pēdējo piecu gadu laikā ir krietni progresējusi, sekojot valsts handbola federācijas koncepcijai," skaidro treneris. "Valsts sieviešu izlase jau kādu laiku ir viena no labākajām pasaulē, un federācija gribēja veicināt arī vīriešu komandas sekmes. Tāpēc vīriešu handbolam tika novirzītas lielas finanses, kas, salīdzinot ar Latviju, ir daudz lielākas. Tāpēc šajos gados Nīderlandes valstsvienība ir daudz vairāk progresējusi nekā Latvija."

Treneris atzīmē, ka pēdējā spēlē pret Vācijas izlasi palīdzēja arī tas, ka uz pretiniekiem bija liels spiediens. Vācija pirms turnīra bija paziņojusi, ka cīnīsies par medaļām, taču diezgan smagi zaudēja Spānijai.

"Turpretī latvieši ir malači. Viņiem nebija, ko zaudēt. Latvijas handbolam labākas reklāmas nevarēja būt," trenerim ir prieks par komandas sniegumu pēdējā spēlē. "Tagad gan ir jautājums, kas notiks ar izlasi tālāk, jo daži izlases līderi valstsvienībā vairs nespēlēs. Tālāk lielu perspektīvu, izņemot malējos spēlētājus, Latvijai neredzu. Gaidāmi grūti laiki valstsvienībai."

Vikštrems norāda arī uz ierobežoto spēlētāju daudzumu Latvijā un labāko handbolistu iztrūkuma tūlītēju ietekmi: "Latvijā atlases sacensībās liela problēma ir savākt visus labākos spēlētājus. Manā laikā, piemēram, Evars Klešniks trīs gadus izlasē nespēlēja, atklāti pasakot, ka klubs viņam ir pirmajā vietā. Arī Aivis Jurdžs pasaules čempionāta "play-off" kārtā nepiedalījās, jo klubs negribēja, ka viņš spēlē izlasē. Cepuri nost Armanda Uščina priekšā, ka viņš uz kvalifikācijas spēlēm dabūja izlasē visus labākos spēlētājus."

Šobrīd Vikštrems jau pusgadu atkal ir handbola treneris, turklāt trim komandām uzreiz. Divreiz nedēļā viņš Austrijas pilsētā Insbrukā strādā ar divām Tiroles zēnu izlasēm - no 14 līdz 16 gadiem un no 16 līdz 18 gadiem. Savukārt pirmoreiz mūžā viņš strādā ar sieviešu komandu SVO, kas spēlē Bavārijas līgā - Vācijas trešajā līgā. "Trenēt sievietes - tā ir pavisam cita pasaule," smejas Vikštrems, kura pamatdarbs ir fitnesa centrā.

Vikštrems par Latvijas izlases galveno treneri tika iecelts 2014. gada 17. aprīlī, bet negaidīti atbrīvots no tā 2017. gada maijā.

Viņa vadībā Latvijas izlase 2017. gada pasaules čempionāta kvalifikācijā uzvarēja savā kvalifikācijas grupā un "play-off" spēlēs par ceļazīmi uz pasaules čempionātu divu spēļu summā cīnījās neizšķirti ar Baltkrieviju, bet nekvalificējās turnīram mazāk izbraukumā gūto vārtu dēļ.