Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Norvēģijai un Krievijai otrās uzvaras, pasaules čempionēm zaudējums EČ handbolā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Norvēģijai un Krievijai otrās uzvaras, pasaules čempionēm zaudējums EČ handbolā
Viena no galvenajām Serbijas un Nīderlandes spēles varonēm Katarina Krpeža-Šlezaka.

Eiropas čempionātā handbolā sievietēm otrās uzvaras pēc kārtas guva galvenās favorītes norvēģietes un olimpiskās čempiones krievietes, pārspējot attiecīgi Vāciju ar 42:23 un Čehiju 24:22, turpretī pasaules čempione Nīderlande turnīru sāka ar zaudējumu pret Serbiju ar 25:29, kaut gan vēl otrā puslaika sākumā tai bija septiņu vārtu pārsvars.

Norvēģijas izlase savā 100. spēlē Eiropas čempionātos izrēķinājās ar Vāciju - 42:23 (22:14). Vācijas izlasei tas ir lielākais zaudējums Eiropas čempionātu vēsturē. Norvēģiete Nora Mērka kļuva par pirmo spēlētāju šajā turnīrā, kurā vienā spēlē guva vairāk par desmit vārtiem, gūstot vārtus ar 12 neatvairāmiem metieniem.

Citā D grupas mačā Rumānija pēc pirmā puslaika zaudēja Polijai ar 11:15, bet tomēr uzvarēja ar 28:24. Rumānietes pirmo reizi vadībā izvirzījās vien 47. minūtē, panākot 20:19. Ja pirmajā puslaikā viņu vārtsardze Jūlija Domanska un Denisa Dedu atvairīja kopā tikai četrus metienus, tad pēc pārtraukuma Dedu atgādināja, ka ir pašreiz viena no labākajām vārtsardzēm, atvairot 31 procentu pretinieču metienu. 21 no 28 vārtiem Rumānijas izlasē guva trīs spēlētājas - Kristīna Ņagu, Kristīna Laslo, un Lorena Ostase. Polijas izlasei tas bija 11. zaudējums pēc kārtas Eiropas čempionātos.

Pasaules čempione Nīderlande un Serbija savu C grupas maču aizvadīja dienu vēlāk par pārējām komandām un pēc pirmā puslaika likās, ka nekādas intrigas nebūs - 15:9 holandiešu labā. Turklāt serbietes pirmajā puslaikā savainojuma dēļ zaudēja savu galveno saspēles vadītāju Andreju Lekiču. Bet tad notika gandrīz neticamais - serbietes guva 7 vārtus pēc kārtas un 50. minūtē jau bija vadībā ar 23:22. Lieliska vārtos bija Jovana Risoviča (38 procenti atvairītu metienu) un Katarina Tomaševiča (44!), bet uzbrukumā neapturama bija 2018. gada Eiropas čempionāta labākā vārtu guvēja Katarina Krpeža-Šlezaka, gūstot 11 vārtus. Mača galotnē serbietes neatstāja pasaules čempionēm nekādas cerības - 29:25.

B grupā olimpiskā čempione Krievija ar lielām pūlēm pieveica Čehiju - 24:22 (15:13). Otrā puslaika pirmajās septiņās minūtēs abas komandas guva tikai vienus vārtus. Krievijas izlase nespēja gūt vārtus gandrīz astoņas minūtes un čehietes panāca izlīdzinājumu 17:17. Lieliska Čehijas izlases vārtos bija Petra Kudlāčkova - vienubrīd viņai bija pat 44 procenti atvairītu metienu. Krievijas izlase 21 minūtē guva tikai četrus vārtus, taču čehietes arī neizcēlās ar īpašu precizitāti. Čehietēm tā arī neizdevās lauzt spēles gaitu, bet, kad krievietes panāca 23:19 nedaudz vairāk kā četras minūtes pirms spēles beigām, tad mača liktenis praktiski bija izšķirts. Krievijas izlasē neviena neguva vairāk par trim vārtiem, toties vārtus guva 11 spēlētājas.

Vēl šajā grupā neizšķirti 23:23 spēlēja Spānija un Zviedrija. Pēc laba sākuma Zviedrijas izlases spēli izjauca vairāki noraidījumi un pieredzējusī spāņu vārtsardze Silvija Navaro. Spānietes bija panākušas 13:9 savā labā, bet tad diezgan ilgu laiku noturēja trīs vārtu pārsvaru. Abām komandām bija daudz kļūdu un tieši no to izmantošanas lielā mērā bija atkarīgs mača gala iznākums. Zviedrija 17 minūtes pirms beigām panāca neizšķirtu 18:18, vēlāk atgūstot vadību - 19:18. Pēdējā minūtē rezultāts bija 23:23 un uzbruka Zviedrija. 15 sekundes pirms beigām uz Spānijas izlases vārtiem tika nozīmēts septiņu metru soda metiens, taču Melisa Petrena trāpīja pa vārtu stabu.

Iekļūšanu grupu turnīra otrajā posmā jeb pamatturnīrā sev jau ir nodrošinājušas Krievija un Norvēģija, taču svarīgi ir uzvarēt arī pēdējās spēlēs, jo nāk līdzi punkti spēlēs pret savas grupas komandām, kuras arī tikušas pamatturnīrā.