Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Handbola līgās sezona varētu ievilkties līdz pat augustam

Handbola līgās sezona varētu ievilkties līdz pat augustam
Māris Veršakovs, ZRHK ''Tenax Dobele". Foto: Ritvars Raits

Kaut gan Latvijas čempionāta handbolā spēles nav notikušas jau vairāk nekā mēnesi un, visticamāk, nenorisināsies vēl vismaz tikpat ilgu laiku, plāns ir sezonu turpināt, kad tas būs ļauts, un, iespējams, pagarināt to līdz pat augustam, portālam Sportacentrs.com skaidroja Latvijas Handbola federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Normunds Blome.

Latvijas čempionāta handbolā izspēle gan kungiem, gan dāmām tika apturēta novembrī līdz ārkārtējās situācijas beigām, kas šobrīd paredzēta 11. janvārī. Ceturtdien valdība lems par papildus ierobežojumiem, kas gan vairāk skars gaidāmo svētku laiku.

"Ļoti vēlamies šosezon izspēlēt čempionātu. Kādā veidā tas izskatīsies, būs atkarīgs no Baltijas līgas un nacionālās izlases logiem. Latvijas čempionāta sakarā ar klubiem vēl neesam apsprieduši, bet ir dažas idejas, kā novadīt turnīru līdz galam," atklāja Blome.

"SynotTip" Virslīgas izspēle vīriešiem sastāv no trim posmiem – vispirms cīnās katrs ar katru, pēc tam komandas sadalās divos četriniekos, bet pēc tam sākas izslēgšanas turnīrs. Blome pieļauj domu, ka blīvā kalendāra dēļ varētu atvadīties no divu četrinieku posma un sākt uzreiz ar "play-off". Tādā gadījumā varētu koriģēt izslēgšanas turnīra formātu, lai komandas aizvadītu vairāk maču – piemēram, ceturtdaļfinālā uzvarētāju noskaidrot sērijā līdz diviem panākumiem nevis triumfam divu maču summā, pusfinālu un bronzas sēriju izspēlēt līdz viena kluba trim uzvarām, bet finālu līdz četrām.

"Šādi komandas iegūs spēļu praksi un uz fināliem būs labi sagatavotas, jo šobrīd neviens netrenējas. Jau pagājis mēnesis, janvārī būs jau divi mēneši. Tā gandrīz sanāk kā starpsezona, jo tāpat pēc ārkārtējās situācijas beigām, lai hanbolisti negūtu traumas, klubiem būs jāiedod sagatavošanās laiks," pauda LHF ģenerālsekretārs. "Morāli esam gatavi pagarināt čempionātu līdz augusta mēnesim. Starpsezonas tādā gadījumā praktiski nebūtu, taču tas vēl ir jāizrunā ar klubiem un jāsaprot to nostāja. Tā būs diskusija, nevis kā viens cilvēks pasaka, tā arī būs."

Iecere nepabeigt sezonu handbola vidē nav bijusi. Jau pagājusī sezona pandēmijas dēļ noslēdzās bez čempionu kronēšanas.

"Viena gada izlaišana būtu par daudz. Teikšu arī kā Rīgas "Celtnieka" pārstāvis – mums ar Dobeli ir rēķini, kurus pagājušajā sezonā nenokārtojām. Šajā sezonā mums tas ir jāizdara," apņēmīgs bija Blome. "Ja ārkārtējā situācija nebeigsies 11. janvārī, ceram, ka tā noslēgsies 31. janvārī, taču priekšā vēl būs pavasaris. Ir ļoti daudz nezināmo, lai spriestu, kā būs. Pacelt ķepas un pateikt, ka nespēlēsim un padodamies - tā nav."

Savukārt Latvijas izlasei janvārī jāuzņem Rīgas domes kausa izcīņa. Kā sacīja Blome, jau šobrīd no dalības turnīrā atteikusies Somija, bet bažīgi uz dalību turnīrā raugās arī Igaunija un Lietuva, kur Covid-19 saslimšanas rādītāji ir ļoti augsti. Somu vietā kausa izcīņā gatavojas startēt Virslīgas izlase, kurā būšot arī Latvijā spēlējošie ārzemju handbolisti. Latvijas izlasei iecerētas arī divas Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles pret Itāliju, taču Blome neslēpa, ka, iespējams, nāksies šos mačus pārcelt uz maiju/jūniju, ja valdība neļaus izlases spēlētājiem trenēties un spēlēt.