Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Laimīgie zaudētāji - Latvijas handbolisti arī pēc fiasko iekļūst atlases nākamajā posmā

Agris Suveizda

Laimīgie zaudētāji - Latvijas handbolisti arī pēc fiasko iekļūst atlases nākamajā posmā
Ralfs Geislers. Foto: Dace Eihvalde/LHF

Latvijas Handbola federācija (LHF) ir saņēmusi oficiālu paziņojumu no Eiropas Handbola federācijas (EHF) par EHF izpildkomitejas pieņemto lēmumu dot iespēju Latvijas nacionālajai vīriešu izlasei piedalīties 2026. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pamatturnīrā sakarā ar Krievijas un Baltkrievijas valstu liegumu piedalīties šajās sacensībās, teikts LHF mājaslapā.

Eiropas 2026. gada čempionāta kvalifikācijas otrajā fāzē Latvija izsēja pārsvaru un ar 32:25, 28:36 piekāpās Luksemburgai, sākotnēji nekvalificējoties izšķirošajam posmam. Ceļazīmes uz trešo fāzi ir visām 20 dalībniecēm no nesenā Eiropas čempionāta, kuras vēl nav kvalificējušās nākamajam Eiropas čempionātam (aizņemtas četras vietas - čempione Francija un mājinieces Dānija, Zviedrija, Norvēģija), astoņām izlasēm, kuras izstājās pagājušās atlases pamatfāzē un vēl nav sākušas šo atlasi, kā arī trim izlasēm, kuras pārvarēja pašreizējās kvalifikācijas otro fāzi.

Saskaitot kopā, sanāk 31 no nepieciešamajām 32 izlasēm, tādēļ vakanto vietu, kas palikusi brīva, jo Krievijas un Baltkrievijas situācija nav mainījusies, nolemts aizpildīt ar otrās fāzes labāko zaudētāju - Latvija Luksemburgai piekāpās ar -1, kamēr Kosovas (45:59 pret Lielbritāniju) un Kipras (40:66 pret Beļģiju) zaudējumi bija daudz lielāki. Finālturnīram kvalificēsies visu astoņu grupu pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no astoņām trešo vietu īpašniecēm.

Kvalifikācijas trešās fāzes dalībnieces

FāzeIzlases
EČ 2024Vācija; Ungārija; Slovēnija; Portugāle; Austrija
Islande; Horvātija; Nīderlande; Spānija; Melnkalne
Čehija; Polija; Ziemeļmaķedonija; Gruzija; Serbija
Fēru salas; Šveice; Rumānija; Grieķija; Bosnija un Herc.
EČ 2024 atlaseIgaunija; Turcija; Itālija; Slovākija; Ukraina
Somija; Izraēla; Lietuva
EČ 2026 atlaseBeļģija; Kosova; Luksemburga; Latvija

"Pēc zaudējuma Luksemburgai bija sajūta, ka tomēr bijām pelnījuši tikt tālāk. Katrs gribēja šo uzvaru, tomēr kaut kā pietrūka. Pēc spēles ļoti precīzi situāciju noraksturoja Anatolijs Kreipāns – visai handbola sabiedrībai ir jāpārdomā un jāizdara secinājumi par notikušo, jāsaliedējas un jāiet tālāk. Tagad, kad esam saņēmuši otro iespēju, ir jāpieņem jauni izaicinājumi un jālabo pieļautās kļūdas," sacīja Latvijas Handbola federācijas prezidents Aleksandrs Babra.

Latvijas Handbola federācijas ģenerālsekretāre Līga Bīriņa: "Sportā reti kad tiek dota otrā iespēja. Mēs šo iespēju izmantosim un aizvadīsim kvalifikācijas spēles, kuru pretiniekus noskaidrosim marta beigās. Gatavosimies šīm spēlēm, kvalitatīvi aizvadīsim treniņnometnes, turpināsim darboties un krāt pieredzi pret pasaules līmeņa komandām."

Par situāciju izlasē stāsta Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris Davors Čutura: "Galvenā problēma nepārprotami ir laiks, pieredze, kā arī sastāva komplektēšana. Nākotnē ir ļoti svarīgi, lai spēlētājiem būtu arvien vairāk kopā pavadīta laika un gūta visa veida pieredze – gan zaudējums, gan uzvara. Ar pirmo uzvaru komanda izjuta, ka ir konkurētspējīga, bet, protams, mums ir jābūt reāliem, jo esam viena no jaunākajām izlasēm ar nelielu skaitu profesionālu spēlētāju. Mūsu komandā izšķiroša loma būtu Dainim Krištopānam, viņa pieredzei, zināšanām un līdera dotībām. Jaunajiem spēlētājiem ir vajadzīgs līderis, lai pārvarētu šos sarežģītos momentus. Taču nevar aizmirst, ka jau spēlēs pret Igauniju jutām lielas pārmaiņas komandā un tās spēlē. Tas bija tikai pēc kopā pavadīta gada, precīzāk sakot, piecām nedēļām, un es domāju, ka tas jau ir liels panākums."

“Mums ir vajadzīgas šīs sacensības, lai kopā trenētos, gūtu nepieciešamo pieredzi un turpinātu komandas izaugsmi. Beidzot ir arī sajūta, ka komanda ir kā ģimene, kas ir ļoti būtiski. Vienmēr notiek izmaiņas sastāvā, daži spēlētāji pievienojas no jauna un mēs sākam no nulles. Spēlētājiem ir nepieciešams laiks, lai pierastu pie handbola, ko spēlējam izlasē, jo tas atšķiras no tā, pie kā viņi ir pieraduši spēlējot savos klubos. Esmu ļoti lepns redzēt, ka spēlētāji izlasē rāda labāku sniegumu nekā savos klubos. Mūsu komanda ir ambicioza, entuziasma pilna un motivēta. Mēs esam palielinājuši izaugsmes tempu, taču mums joprojām ir jābūt pacietīgiem,” ar skatu nākotnē sacīja izlases treneris.

Izmantotie resursi:
https://handball.lv/news/kad-katram...

  +4 [+] [-]

, 2024-02-06 13:45, pirms 3 mēnešiem
Normāls pavērsiens

  +3 [+] [-]

, 2024-02-06 13:49, pirms 3 mēnešiem
Paldies Krievijai un Baltkrievijai, tikai su*** izlienat no svešās teritorijas!

  -3 [+] [-]

, 2024-02-06 14:11, pirms 3 mēnešiem
Pff, varēja maukt ar 31 valsti, kāda jēga mums tur piedalīties uz zaudēt visiem pa 10 vārtiem..

  +2 [+] [-]

, 2024-02-06 14:33, pirms 3 mēnešiem
Šis laikam būtu tas gadījums, ka eksāmens nokārtots ar 10 procentiem?

  -3 [+] [-]

, 2024-02-06 14:41, pirms 3 mēnešiem
da ladna, kam to vajadzēja? Vai tad nepietiek ar RD kausu reizi gadā?

  +2 [+] [-]

, 2024-02-06 14:59, pirms 3 mēnešiem
Ko mēs tur darīsim? 🙂

  -2 [+] [-]

, 2024-02-06 14:59, pirms 3 mēnešiem
Oi, raksts pilns ar patosa runu.

Protams, pozitīvi, ka būs iespēja spēlēt.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-06 16:53, pirms 3 mēnešiem
Haljava soreiz reaala. Protams-super zina, tomer davana, kas nu shoreiz jaaizmanto!

     [+] [-]

, 2024-02-06 16:57, pirms 3 mēnešiem
A jēga?

  +1 [+] [-]

, 2024-02-06 17:25, pirms 3 mēnešiem
Savulaik futenē tika diskvalificēta Dienvidu Slāvija un vieta piešķirta galīgi negatavajai un atvaļinājumu baudošai Dānijai...
Dāņi uzvarēja čempi!
Lai mūsējiem arī nospīd!!!

     [+] [-]

, 2024-02-06 18:53, pirms 3 mēnešiem
Bija laiki, deviņdesmitie