Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:369, Did:0, useCase: 3

"Masters" čempions Spīts turpina dominēt Ogastā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"Masters" čempions Spīts turpina dominēt Ogastā
Džordans Spīts
Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada "Masters" čempions Džordans Spīts lieliski sācis arī šī gada turnīru un pēc pirmās dienas Ogastā iekrājis divu sitienu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem. Ranga pirmais numurs un turnīra galvenais favorīts Džeisons Dejs atpaliek sešus.

Džordans Spīts pirms gada Ogastā 21 gada vecumā kļuva par otro jaunāko čempionu "Masters" vēsturē (pēc Taigera Vudsa, kurš pirmoreiz triumfēja, būdams četrus mēnešus jaunāks par Spītu) un uzvarēja ar iespaidīgu rezultātu -18, kas bija atkārtots Vudsam piederošais turnīra rekords pēc 72 bedrītēm. Jaunā amerikāņu golfa sensācija pirms 12 mēnešiem turnīrā vadībā bija no pirmās līdz pēdējai dienai.

Neskatoties uz pagājušā gada uzvaru un diviem "major" tituliem 2015. gada sezonā, Spīts prestižo turnīru Ogastā nesāka galvenā favorīta statusā. Tāds gods tika pirms turnīra labākā formā bijušajam ranga pirmajam numuram Džeisonam Dejam.

Spēlējot vējainos apstākļos, Spīts pirmās 18 bedrītes izgāja bez kļūdām "bogey" izskatā un sakrāja sešus "birdie", ar 66 sitienu pirmo raundu kļūstot par līderi. Spīts "Masters" turnīrā spēlē tikai trešo reizi, tātad ceturtdien viņam bija tikai devītais raunds Ogastā. Tajos kopā viņš sakrājis rezultātu -29, kas ir labāks nekā savulaik iespēja Vudss (-21) un "major" tituliem bagātākais golferis Džeks Niklauss (PAR).

Spītam pēc 18 bedrītēm ir divu sitienu pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem Deniju Lī un Šeinu Lauriju, kuram pietrūka dažu centimetru, lai būtu dalītā 1. vietā ar čempionu. Īrijas golferis divās no pēdējām trim bedrītēm bija ļoti tuvu "birdie", taču bumbiņa spītīgi paripoja nedaudz garām bedrītei.

Spīts ir tikai ceturtais esošais "Masters" čempions, kurš nākamā gada turnīrā atradies vadībā pēc pirmā raunda, 1. vietā esot viens pats. Pēdējais to iespēja Niklauss 1966. gadā. Džekam toreiz bija trīs sitienu pārsvars, viņš vēlāk atkārtoti kļuva par čempionu. Spīts ir pirmais golferis, kurš Ogastā ir vadībā piecus raundus pēc kārtas vienatnē.

Dejs pirmās deviņas bedrītes izspēlē ar rezultātu -5, bet otro daļu nospēlēja ļoti neveiksmīgi, ceturtdienu pabeidzot ar PAR jeb sešu sitienu deficītu attiecībā pret Spītu. Austrālijas golferis pēdējās četrās bedrītēs zaudēja piecus sitienus, ieskaitot "triple bogey" 16. bedrītē. Tā pārtrūka Deja astoņu zem PAR nospēlēto raundu sērija "major" turnīros.

Rorijam Makilrojam pietrūkst "Masters" titula, lai noformētu pilnu "major" trofeju komplektu. Ziemeļīrijas golferis Ogastā nekad nav spīdējis, šeit labāko rezultātu sasniedzot pērn, kad viņam bija 4. vieta. Šogad viņam pēc pirmās dienas rezultāts -2, lai gan vienubrīd Rorijs bija divu sitienu attālumā no Spīta.

Ļoti drūma pirmā diena bija vienam no turnīra favorītiem Rikijam Fauleram. ASV golfa talants, kurš Top 5 bijis visos četros "major" turnīros, bet vēl ne reizi nav uzvarējis, ceturtdien izcēlās ar 80 sitienu raundu jeb rezultātu +8. Tāds pats rezultāts arī četru "major" titulu īpašniekam Ērnijam Elsam, kuram izredzes uz augstu vietu izgaisa jau pirmās bedrītes izspēlē. Visi rezultāti redzami šeit.

Šogad "Masters" startē tikai 89 golferi, kas ir mazākais dalībnieku skaits 14 gadu laikā. Ogastā šoreiz nespēlē pēdējo gadu laikā vairākas operācijas pārcietušais Vudss, kurš ir četrkārtējs zaļās žaketes ieguvējs. Tāpat muguras savainojuma dēļ turnīrs iet secen arī 1992. gada čempionam Fredam Kaplsam. No zināmākajiem vēl var minēt arī Džimu Fjuriku un Hosē Mariju Olasabalu (abiem savainojumi).